… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség A rettegett kór: csontritkulás

A rettegett kór: csontritkulás

Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont sűrűsége csökken. Ez által a csontok gyengébbé és porózusabbá válnak, ami a csontok törékenységét eredményezi. A törés leggyakrabban a csigolyákon, a csuklón vagy a csípőn következik be. (x)

A csontritkulást néma kórnak is nevezik, mert sokáig nem okoz tünetet. A betegek gyakran csak akkor tudják meg, hogy ebben a betegségben szenvednek, amikor a csonttörés bekövetkezik. A kezelés elengedhetetlen, hiszen az a cél, hogy további törések ne forduljanak elő.

A csontritkulás a nőket jobban veszélyezteti, főleg a menopauza szakaszába lépve, amikor is az ösztrogénszint jelentősen lecsökken. Ennek a női nemi hormonnak kitüntetett szerepe van a csontvédelemben is. A csontritkulás létrejöttében nagy szerepe van a kornak. 30 éves kor után már megindulnak a csontbontó folyamatok, míg a csontépítés folyamatai lelassulnak. A fehér és az ázsiai emberek jobban ki vannak téve ennek a betegségnek, mint más etnikumba tartozók. A genetikai tényezők is meghatározzák, hogy ki lesz hajlamos csontritkulásra.

Az egészséges életmód fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A mozgásszegény életmód szintén oka lehet a csontsűrűség csökkenésnek.

D-vitamin bevitel
Egyes vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a csontritkulás megelőzésében, a betegség folyamatának lassításában. A D-vitamin kulcsszerepet tölt be a csontritkulás megelőzésében, hiszen elősegíti a kalcium felszívódását, így a kalcium önmagában nem elég a csontok egészségének fenntartásában.

D-vitamin a napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, de a tej és tejtermékek is tartalmaznak D-vitamint, illetve kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük ezt a vitamint.

A csontritkulás kockázatainak csökkentése

A csontritkulás megelőzésért mi magunk is sokat tehetünk. Az egyik ilyen tényező a dohányzás abbahagyása, mivel ez csökkenti az új csontsejtek termelődését, illetve csökkenti a szervezetben az ösztrogénszintet.
A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén a csontbontó folyamatoknak kedvez, így az alkoholt is csak mértékkel érdemes fogyasztani.
A rendszeres mozgás is rendkívül fontos, mivel ez is védelmet jelenthet a csontritkulással szemben, nem beszélve az izomépítő hatásról, ami szintén nem elhanyagolható ennek a betegségnek a szempontjából.
A jóga egy remek mozgásforma, hiszen nem csak egyensúlyt, hanem rugalmasságot is fejleszt, ami azért fontos, mert ezzel minimalizálhatjuk az elesések és ezzel a csonttörések kockázatát.

Fontos ásványi anyag: kalcium

 A kalciumnak nem csak az erős csontok kialakulásában van szerepe, hanem az izomösszehúzódások és az idegi jelátvitel is a feladatai közé tartozik. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kalcium önmagában nem elég, D-vitaminra is szükségünk van a csontok megerősítéséhez.

Zöldségek és gyümölcsök, mint remek tápanyagforrások

Sok gyümölcs és zöldség tartalmaz csontbarát tápanyagot, például kalciumot, magnéziumot, K-vitamint, C-vitamint és fehérjéket. Ezek a tápanyagok nem csak gyulladást csökkentenek, hanem antioxidáns hatással is rendelkeznek. A gyulladáscsökkentés és az oxidatív stressz csökkentése pedig nagyon fontos, hiszen így elkerülhetővé válnak a krónikus betegségek, mint amilyen a csontritkulás is.

Kutatások igazolják, hogy azon emberek körében, akik napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, jelentősen kisebb az esélye a csontritkulás kialakulásának.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a probiotikus kiegészítők és a fermentált táplálékok szintén növelik a csontsűrűséget.

A fehérjék szerepe
A kendermag egy komplett fehérjeforrás, hiszen az összes aminosavat tartalmazza. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, mindemellett a kendermag rostokban is rendkívül gazdag.
Hogy miért olyan előnyös a csont számára a kendermag? Azért, mert foszforban gazdag. A foszfor minden sejtben megtalálható, de elsősorban a fogakban és a csontokban koncentrálódik. A foszfor, a kalciummal egyetemben hatással van a csontsejtek termelődésére és a megfelelő csontsűrűség fenntartására.

Az alvás is segít
Számos kutatás írt már arról, hogy az elegendő alvásnak milyen fontos jelentősége van. Hiszen éjjel a szervezetünk regenerálódik, így aki csak keveset alszik, nagyobb lesz az esélye a csontritkulás kialakulására.

Galambos Dániel
www.egeszsegvalasz.hu
www.egeszseg-hirek.hu

Hozzászólások

Pin It on Pinterest