… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség 3 + 1 ötlet, ami csökkentheti a szorongást a korlátozások idején

3 + 1 ötlet, ami csökkentheti a szorongást a korlátozások idején

Az utóbbi most már több mint egy év egészen máshogyan telt, mint az előtte lévő évtizedek. Mindnyájunk élete megváltozott és nagyon kevesen vannak, akik a változásokat pozitívan élik meg (ők is általában nagyon erős, szubjektív élmények, mint egy új társ megtalálása) miatt. Talán azt is kijelenthetjük, hogy a világ szomorúbb, több félelemmel teli hely lett.

Míg két évvel ezelőtt sok ismeretlenre potenciális ismerősként, barátként tekintettünk, ma emellett vagy ezt helyettesítve veszélyforrásként tekintünk a többi emberre. Nem kell nagyon belemennünk a témába, hogy tudjuk: ez gyakran jár szorongással. Mi segíthet?

  1. A tökéletes offline / online arány

Valószínűleg valamelyest eufemisztikus ez az alcím, hiszen már 2019-ben sem volt könnyű megtalálni a tökéletes egyensúlyt a „való világ” és az internet világa között. A korlátozások rengeteg szempontból pedig még inkább nehezebbé teszik ezt a fontos feladatot. Ilyenek a hírek, amelyek közvetlenül befolyásolják az életünket (mehetek ma moziba?, kimehetek sétálni?, meglátogathatom a nagyszüleimet?, meg fog történni a tervezett esküvő?, kimehetek otthonról éjszaka?, stb.), az offline lehetőségek hiánya (pontosan a mozi, csapatsportok, barátokkal találkozások, szórakozóhelyek, stb.), a félelem, a szorongás, stb.

Azonban távolságot tartani (elég egy kis lépéssel kezdeni, például délig nem megnézni a híreket és a közösségi médiát) rendkívül fontos a mentális egészségünk szempontjából. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a valóság rengeteg szegmense még mindig nem online történik, az online világ nem helyettesítheti az offline-t és emlékezzünk arra is, hogy könnyen lehetnek olyan offline lehetőségek, amelyek javíthatnak az életminőségünkön (pl. felnőtteknek (is) szóló társasjátékok).

  1. CBD olaj

A CBD- vagy kannabisz olaj hazánkban kevésbé ismert. Pedig több jótékony hatása ismert és a szer teljesen legális az EU-ban. Valószínűleg pusztán a neve többeket eltántorít a kipróbálásától. Pedig a szorongáscsökkentés mellett antioxidáns hatású, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Többet megtudhatunk az alábbi weboldalon: https://www.cbdcibdol.hu.

  1. Ne feledkezzünk el a mozgásról!

Egyre többen álltak át home office-ra az utóbbi időben, amely bár megszüntette az ingázást, az ezzel járó mozgást is. Egy motiválatlan reggelen sokan pizsamában, az ágyukból „mennek dolgozni”, otthon ebédelnek, majd a munkaidő végén már túl késő van kimenni bárhová is. Nem is beszélve a kijárási tilalomról.

Szerencsére előbb-utóbb a kellemes napütés és tavaszi idő is megjelenik, a kijárási tilalom is este 8-ról este 10-re módosult, amely annyiból mindenképp jó, hogy az óraátállítással és a hosszabbodó napokkal már nem fordul elő, hogy a kijárási tilalom kezdete szürkület (éjszaka) előtt következzen be.

Ha nincs is lehetőségünk eljutni a természetbe: erdőkbe, mezőkre, tavak köré, akár a háztömb körül is sétálhatunk.

Ha ez sem működőképes, érdemes lehet beszerezni egy szobabiciklit, futópadot és / vagy otthon is gyakorlatokat végezni.

3 + 1. Beszédterápia

A hivatalos név a pszichoterápia, amely során egy pszichoterapeutával (orvossal vagy pszichológussal) beszélgetünk több alkalom során. A pszichoterápia egyik altípusa, a kognitív viselkedésterápia a szorongás és a generalizált szorongás betegségénél különösen hasznos lehet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest