… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Az IBS-ben szenvedők többsége ételérzékeny is

Az IBS-ben szenvedők többsége ételérzékeny is

Az irritábilis bélszindrómában érintettek 60 százaléka gyümölcscukor felszívódási zavarral küzd, 35 százalékuk pedig laktózintoleranciás.

Nagyon kellemetlen tünetekkel járhat, sőt, fájdalmas is lehet az irritábilis bélszindróma (IBS), amely nem jár szervi eltéréssel, ezért diagnózisa sem egyszerű. Az érintett megviselheti a bizonytalanság, a súlyosabb betegségtől való félelem. Ha valaki ettől az emésztőrendszeri tünetegyüttestől szenved, kellemetlen diszkomfort érzéseket kell átélnie, haspuffadást, hasfájást, ami munkavégzésében, társas életében is zavarhatja. Általában pszichés zavarokra vezetik vissza az irritábilis bélszindrómát, de szakirodalmi adatok szerint az IBS-ben szenvedők 60 százalékánál diagnosztizáltak fruktóz malabszorpciót (gyümölcscukor emésztési probléma), míg 35 százalékuknál laktóz intoleranciát, s vannak nem kis arányban olyanok is, akik mindkét ételérzékenységben érintettek – figyelmeztet Lalátka Olívia dietetikus. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az ételérzékenység nem azonos az ételallergiával: az utóbbit könnyebb kimutatni például vérvétellel, allergiateszttel, míg ételérzékenységükkel sokszor nincsenek tisztában az érintettek.

A magas gyümölcscukor tartalmú élelmiszerek fogyasztása – a gyümölcsök mellett a zöldségek, méz, ivólevek, a fruktózzal édesített lekvárok, ízesített joghurtok, diabetikus készítmények – válthatja ki a fruktóz felszívódási zavarát. A gyümölcscukor emésztési problémáját nem szabad összekeverni az örökletes fruktóz intoleranciával, ami a népesség csekély részét érinti, és csak szigorú diétával kezelhető, mutat rá a dietetikus. Bár a gyümölcscukor emésztési probléma nagyobb arányban érinti a lakosságot, szerencsére nem csupán diétával kezelhető, így nem kell lemondani a vitaminban gazdag, finom gyümölcsökről, ivólevekről, gyümölcsös joghurtokról a fruktózt intoleranciában szenvedőknek. Számukra ugyanis speciális tápszerrel pótolható a szervezetből hiányzó enzim, ami segíti a gyümölcscukrot szőlőcukorrá alakítani, így elkerülhető a vastagbélben történő erjedés, ami a kellemetlen tüneteket okozza.

Az IBS által érintettek kisebb részénél előforduló laktóz intolerancia akkor jelentkezik, ha a tejben, tejtermékekben található összetett tejcukrot (laktóz) a szervezet nem tudja rendesen feldolgozni, mert egyáltalán nincs vagy nincs elegendő mennyiségű laktáz enzim a vékonybélben, magyarázza Lalátka Olívia dietetikus.

A laktóz emésztési zavar az európaiak 10-30 százalékát érinti. Csecsemőkorban azért nem jellemző, mert akkor a szervezet még természetes módon felkészült az anyatejben levő táplálék emésztésére. A változatos étrend bevezetésével azonban csökken a laktáz enzim termelése, és kritikus szint alá is csökkenhet a mennyisége.

A laktóz intolerancia tüneteit el lehet kerülni a tej, tejtermékek fogyasztásának mellőzésével, ám ez több hátránnyal járhat, így aki nem akar lemondani ezekről a termékekről, nem kell szigorú diétát tartania, ugyanis a hiányzó laktáz enzim pótolható, szintén speciális tápszerrel.

Forrás: www.etelerzekenyseg.hu

Hozzászólások

Pin It on Pinterest