… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Egészség Fogyj főzelékkel és levessel!

Fogyj főzelékkel és levessel!

 A főtt ételek nagy előnyei közé sorolhatjuk, hogy könnyen és gyorsan eltelítenek, miközben a megfelelő elkészítési mód mellett egyáltalán nem hizlalnak. Fogyaszthatod őket diéta, életmódváltás során, de már akkor is nagy sikereket érhetsz el, ha a nehéz vacsorát valamilyen könnyű főzelékkel, levessel váltod ki.

Diétás levesek
Mivel a levesek legjavát a natúr főtt húsok és a zöldségek teszik ki, egyértelműen diétásnak mondhatjuk őket. Általában azzal rontjuk el többségüket, hogy bő rántással sűrítjük, tésztát főzünk melléjük, illetve kenyérrel, vagy pogácsával fogyasztjuk őket. Nos, a diétás verziókban ezeket el kell felejteni, de egy próbát az új praktikákkal mindenképpen érdemes tenni: a végeredmény valóban nagyon finom lesz.

  • Ha tényleg oda akarsz ügyelni a kalóriákra, akkor készíts olyan leveseket, amik eleve nem igényelnek sűrítést. Példának okáért ilyen a hagyományos zöldségleves, a gomba- borsóleves, sőt, a húsleves is. Ízlésed szerint variálhatod a hozzávalókat, így minden nap változatos finomság kerülhet az asztalra.
  • Amennyiben olyan levest választasz, amihez szükséges rántás, finomliszt helyett vásárolj kukoricakeményítőt. Ezt éppúgy felhasználhatod, mint a hagyományos lisztet, csak a rántás készítése során sokkal kevesebbet kell belőle az edényben megpirítanod.
  • Végül, de nem utolsósorban kiváló finomságnak bizonyulnak a krémlevesek is, amiket egyáltalán nem szükséges sűrítened. Mindössze arra kell ügyelned, hogy annyi vízben főzd őket, amennyi éppen ellepi a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket. Amikor félig kész van a leves, turmixold össze, majd szükség szerint párold el belőle vizet, vagy adj hozzá, ha úgy ítéled, hogy túl sűrű lett. Így kizárhatod a hizlaló tejszíneket, lisztet, csak a finom és egészséges, könnyen megemészthető alapanyagok kerülnek a tányérodra.

 Diétás főzelékek
A diétás főzelékek nagyon hasonló módon készülnek az előbb is említett levesekhez, hiszen lényegében ugyanazon elven főzzük a két ételtípust.

  • A főzelékek sűrítésére ugyancsak használhatod a kukoricakeményítőt, készíthetsz belőle rántást, de a főzelék levében és egy kis zsírszegény tejfölben egyaránt feloldhatod a por állagot (éppúgy, mint a habarásnál).
  • Még egészségesebb módja a sűrítésnek a turmixolás, egyes főzelékek (pl. sárgaborsó, spenót) kifejezetten igényli is ezt a műveletet. Amikor nem az egész ételt turmixolod össze, akkor is sűríthetsz ezzel a praktikával. Vegyél ki egy keveset a főtt zöldségekből, gondosan aprítsd össze őket, majd ezzel a nagyon sűrű egyveleggel keverd össze a főzeléket.
  • Emellett sűríthetsz még a burgonya keményítőtartalmával, illetve ahogy a krémlevesek esetében már írtuk, sokat segít az is, ha nem bő vízben főzöd a zöldségeket.

Mire figyelj még?
Mint említettük, a levesek és főzelékek leginkább hizlaló része a köret, amiket pluszban felkínálunk. Ha diétázol, akkor ezeket mellőznöd kell, így nem csupán a pogácsákat, vastag kenyérszeleteket, hanem a tésztákat is kell hagynod a főételekből. Vigasztaljon a tudat, hogy mindez csak ideiglenes állapot, az életmódváltás után, a megfelelő tudással a hátad mögött találsz majd alternatív megoldásokat arra, hogy ezeket a ropogtatnivalókat megfelelő formában pótold.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest