… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Szezonális táplálkozás nyáron

Szezonális táplálkozás nyáron

A helyes táplálkozás fontos eleme a szezonalítás. Elsősorban tehát azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk, amik az adott évszakban teremnek. Ez két szempontból is kulcsfontosságú. Egyrészt a betakarítás pillanatától a növények tápanyagai elkezdenek lebomlani, ezért fontos, hogy minél előbb az asztalunkra kerüljenek. Főként hazai termést fogyasszunk, mert így rövidebb a szállítási idő. Persze a legjobb, ha saját kertünk van, ahol mindent megtermelünk.

Másrészt minél frissebben kerül az asztalunkra a zöldség és a gyümölcs, annál vitamindúsabb és annál több enzimet tartalmaz. Az enzimekre az egészségünk megőrzéséhez, az energiaszintünk fenntartásához és az anyagcsere folyamataink zavartalan működéséhez van szükségünk. Hazánkra a kontinentális éghajlat jellemző, melyben négy évszak váltja egymást. Az évszakok közül a nyár a leginkább alkalmas arra, hogy változatos, tápértékben gazdag salátákat fogyasszunk. Rendkívül széles a paletta, amiből választhatunk. Ideális esetben az ebédnél tányérunk háromnegyed részén nyers, ropogós, friss saláta, a fennmaradó részén pedig gabona, vagy hüvelyes köret legyen. A gabonák és a hüvelyesek elkészítésénél az ételkészítés kíméletesebb módjait válasszuk, pároljunk vagy dunsztoljunk. Az ízesítéshez friss fűszernövényeket használjunk. Nőként saját magunk és a családunk egészsége a tét, ezért érdemes utánajárni, hogy mit mikor érdemes fogyasztanunk. Próbálj ki egy igazán finom és frissítő nyári receptet!

Tabulé saláta quinoával

Hozzávalók: 20 dkg quinoa, 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál Himalája só, 5 dl tisztított víz, 2 citrom leve, 0.5 dl szőlőmag olaj, 3 lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 szál petrezselyem, 20 dkg koktélparadicsom, 1 kígyóuborka, 1 fejes saláta

A quinoát 30 perc alatt készre pároljuk vegamixes vízben. Keverőtálba öntjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a citromlevet és a szőlőmag olajat, majd a felaprított hagymát, fokhagymát és petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, és alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat és a felkockázott uborkát. Lehűtjük, majd salátaágyon tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!
Marton Melinda
www.vaganyveganok.hu

Hozzászólások

Pin It on Pinterest