… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Pozitív változás az állatvédelemben – Hotel Szépalma & Gut Aiderbichl: a fantasztikus ménesbirtok idős lovaknak és más állatoknak

Pozitív változás az állatvédelemben – Hotel Szépalma & Gut Aiderbichl: a fantasztikus ménesbirtok idős lovaknak és más állatoknak

Sajnos, az utóbbi években rettenetesen sokat romlottak Magyarországon az állattartási körülmények. Az emberek nem tudják mennyire fontos lenne a macskáikat időben ivartalanítani vagy éppen orvoshoz vinni, ha bármi bajuk van. Jó lenne, ha a nem kívánt kiscica szaporulatok sem az út szélén egy dobozban végeznék… és akkor még nem is beszéltünk a kutyák és egyéb állatok sorsáról. Nem éheztetünk állatokat, nem tartjuk őket ketrecben vagy éppen láncon és nem bántjuk a madarakat költési időszakban. Nagyon komoly edukációra lenne szükség és persze még több jóérzésű emberre, aki példát mutatna. Komolyan, le a kalappal azok előtt az állatvédők előtt, akik néha saját költségen intéznek mindent. Felnevelnek pár napos kiscicákat két óránként cumiztatva őket, hetekig mindössze néhány óra alvással vagy éppen mindent megtesznek egy kutyáért, hogy a „kedves tulajdonosa” végre leszedje a láncról!

De a jó hír, hogy vannak olyan helyek az országban, ahol mindent megtesznek azért, hogy elinduljon egy pozitív változás az ügyben és példát mutassanak, hogy bizony így is lehet állatokat tartani!


Pont emiatt, örömmel mondtunk igent egy olyan sajtóútra, ami egy ilyen csodahelyre vezetett, egy család- és kutyabarát hotelbe és a hozzá tartozó ménesbe, a több ezer hektáros bakonyi erdő kellemes menedékében. Nem szálloda a szó szokásos értelmében, hanem a Bakony nyugalmára és természeti szépségére vágyók helye, rengeteg állattal.

Gut Aiderbichl Szépalma – A kézzelfogható és professzionális állatvédelem

A Gut Aiderbichl Magyarország Szépalmán egyike annak a több mint 30 birtoknak, amelyet a Gut Aiderbichl Európa-szerte működtet Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Romániában, Svájcban és Magyarországon. A mintegy 6000 állatról, amelyek 35 különböző állatfajhoz tartoznak, a fajoknak megfelelően és szeretetteljesen gondoskodnak egészen életük természetes végéig. Azonban nem minden állaton lehet segíteni az állatok befogadásával, „küzdeni kell a kiváltó tényezőkkel: az emberek tudatlanságával és apátiájával” – tudta Michael Aufhauser az elején, aki a Gut Aiderbichl 2001-es megalapítása előtt már az állatok jogaiért kampányolt.

Miért pont Szépalma?
A szépalmai birtok hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, mígnem 1994-ben magántulajdonba került. 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, és ma itt van a lófélék kompetenciaközpontja. A több mint 100 ló, valamint a szürkemarha, mangalica, kecske, birka és racka juh 50 hektár legelővel és mintegy 130 hektár kaszálóval rendelkezik a Gut Aiderbichl Szépalmán, melyek gazdálkodása fenntarthatóan és a legújabb tudásszint szerint történik.

Menedék idős lovaknak és tudatosság
A Gut Aiderbichlnél az állatok örök otthonra találnak életük természetes végéig, jelenleg több mint 150 ló érte el a 25 éves kort a birtokon.
A „Quality of Life” nevű projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben jött létre, amelynek egyik része kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik.

A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása. A kutatások pedig részben a szépalmai birtokon zajlanak. Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ezzel párhuzamosan erőfeszítéseket tesznek a birtokon lévő fajgazdagság és biodiverzitás dokumentálására és megőrzésére.

Fantasztikus edukációs program gyerekekkel, a felelős állatvédelemért!

A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a birtokon, hiszen a Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Ráadásul a tapasztalatszerzés és az oktatási lehetőség az állatvilág területén nélkülözhetetlen, és az aktív állatvédelem magját adja gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ezért lehetőség van a gyerekek és fiatalok számára, hogy itt testközelből megtapasztalják az állatjóllétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal.

Hazavihetnek magukkal néhány fontos, de jól érthető üzenetet, amely a fajoknak megfelelő állattartási feltételekről szól. Ifjúsági táborukban állatgondozó szerepbe kerülhetnek a gyerekek. Segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a Gut Aiderbichl megmentett állatairól. Egyúttal megismerik a különböző állatfajokat és jellemzőiket.

Gyermektábor magyar (2023.06.18-23.) és német (2023.08.27-09.01.) nyelven

Állatvédelmi Témahét (2023.10.02-15.) együttműködésben az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal

Adventi vásár (2023.12.09-10. és 16-17.)


A Gut Aiderbichl Szépalma hotel pedig egész évben várja a pihenni vágyókat, a gyerekes családokat és persze minden állatszerető embert, aki csodás környezetben szeretne pihenni és feltöltődni.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest