… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Olasz gasztro tippek tavaszra

Olasz gasztro tippek tavaszra

A legtöbb ember Olaszország hallatán elsőként a hasára gondol. Az olasz konyha a mediterrán diéta egészséges előnyeit kombinálja a sokszínű, összetett hozzávalókkal. Összegyűjtöttük a legjobb hozzávalókat, és tippeket melyekkel konyhánkba beköltözhet az olasz gasztro kultúra!

Az itáliai konyha története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, lényege, hogy friss hozzávalókra, gabonára, zöldségek kombinációjára, tengeri halra, olívaolajra támaszkodik. A szénhidrátokat a tésztából, rizsből, és a pizzából nyerik. Az ország különböző területei máig saját hagyományos receptjeiket készítik, az ételek könnyűek, és laktatóak.

Egészséges előnyök
De hogyan is lehet az olasz konyha egészséges, mikor többségében tésztára és pizzára épül? A válasz, hogy az olaszok nem ugyanabban az arányban fogyasztják ezeket az összetevőket, mint ahogyan mi, és étkezési szokásaik is merőben eltérnek a miénktől. Elsősorban időt szentelnek az étkezésre, és megadják a módját, családi, közösségi programnak tekintik, nem csupán a napi rutin részének. Tanulmányok kimutatták, hogy, ha időt hagyunk annak, hogy élvezzük az ízeket, miközben lassan rágjuk az ételt, hamarabb érezzük a jóllakottságot, elkerülve ezzel a túlevést, így az elhízást. Ha túl gyorsan eszünk, nem marad ideje az agynak, hogy leküldje a telítettség jelet a gyomornak. Így többet eszünk, mint amennyit akkor, ha időt hagyunk a rágásra, és az ízlelésre. Az olasz konyha mellett szól, hogy az étrend növényi alapú, nagy hangsúlyt fektet a zöldségekre, magvakra, babra, olívaolajra. Az olívaolaj gazdag a telítetlen zsírokban, különösen az olajsavban, ami tanulmányok szerint csökkentik a szívkoszorúér betegség kockázatát. A tojás, a tej, és a hús gyakrabban előfordul az étrendben, azonban jóval kisebb adagokban, mint itthon, míg a fehérhús, a baromfi, és a hal nagyobb arányban kerül az asztalra, mint a vörös húsok. A vörös hús csak ritka alkalmakkor kerül Olaszországban terítékre, és akkor is általában roston sütve. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a vörös hús növeli az egészségügyi kockázatokat, pl. a rák, a szív-és érrendszeri betegségek esélyét, valamint magas vérnyomáshoz vezethet.

Tipikus olasz hozzávalók
Az első fogás általában válogatott hideg, vagy meleg előétel. Az olaszok kedvelt előétele a pármai sonka, amit nevéhez méltóan Pármában készítenek. Szigorú szabályok szerint készül, levegőn való szárítással, enyhe sózással. Semmi más színező, vagy kémiai anyag nem kerülhet bele. Sárgadinnyével mennyei, az olasz úgy tartják, hogy ezt a gyümölcsöt az Úr a pármai sonkához teremtette, és nem eszik meg magában. Össze sem lehet hasonlítani az agyonvegyszerezett sonkákkal. húsfélékkel. Ezt követik a szénhidrátok, melyek tésztát valamilyen szósszal, gnocchit, rizottót, vagy polentát jelentenek. Erre a fogásra mindig kerül egy kis parmezán, szintén Párma környékéről származik. Titka a hosszú érlelésben rejlik. Egyetlen szabály van csak! Sose vegyünk reszelt változatot, a frissen reszeltnek ugyanis nincs párja! A főétel hal, tengergyümölcsei, vagy valamilyen hús. Ezt követ egy desszert, a kávé, és valamilyen likőr vagy grappa. A leggyakrabban előforduló limoncello, grappa, vagy amaro elősegíti az emésztést.

Fűszerek
Az olasz konyha a pirospaprikán kívül a nálunk ismert fűszerféléket is alkalmazza, egyszerre általában 3-4 féle fűszert. Ízesítésnél gyakran előkerül a rozmaring, és az oregano. A rozmaring igazi csodaszer, gátolja az egészséges agy korai öregedését, mivel képes ellenállni az úgynevezett szabadgyököknek. Pozitív hatásai közé tartozik még, hogy megelőzhető vele a mellrák, gátolja a bőr öregedését, kiváló méregtelenítő, és hatékony ellenszere az Alzheimer-kór kialakulásának. Az oregano gazdag antioxidáns, A és C-vitamin forrás, és számos ásványi anyagot tartalmaz, javítja az emésztést, megakadályozza a székrekedést. A fűszerek között azonban a sokat alkalmazott bazsalikomról, kakukkfűről, majoránnáról, tárkonyról, fokhagymáról, és fahéjról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeknek a fűszereknek számos pozitív egészségügyi hatásai vannak, a bazsalikom pl. igazi afrodiziákum, nyugtat, javítja az étvágyat, köhögéscsillapító, míg a kakukkfű kiváló légúti megbetegedések kezelésére, biztosítja a nyugodt alvást, gyógyír a depresszióra.

Egy ínycsiklandozó olasz tészta recept

Hozzávalók: 500g penne, 1 evőkanál olívaolaj, 6 gerezd összetört fokhagyma , 10 szelet pármai sonka, 200 g fagyasztott spenót, 200g gomba, 200ml besamel szósz, reszelt parmezán
Elkészítés: Forrósítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az összetört fokhagymát, és hagyd pirulni, míg világos barna lesz. Vágd apró szeletekre a sonkát és tedd a hagymához. Főzd 3 percig, majd add hozzá a spenótot. A gombát vágd 4 részre és add hozzá azt is. Fűszerezd sóval, és borssal ízlés szerint. Főzd meg a tésztát, szűrd le, majd keverd el a sonkás, gombás, spenótos egyveleggel. Végül add hozzá a besamel szószt, jól keverd el, és szórd meg parmezánnal.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest