… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Mire érdemes odafigyelni a fürdőszobába szánt fali és padlócsempe kiválasztásakor?

Mire érdemes odafigyelni a fürdőszobába szánt fali és padlócsempe kiválasztásakor?

A fürdőszoba olyan helyiségek közé tartozik, amely a vécével és a konyhával egyetemben a leggyakrabban van kitéve a különféle a nedvességeknek, valamint a különféle anyagoknak. Ezért amikor a megfelelő csempét kiválasztjuk hozzá, érdemes megfontoltan dönteni a formát és a színt illetően – csakúgy, mint a felület esetében.

Amit mindenki tud, mégis hajlamos elfelejteni

Van pár aranyszabály, amit csempe választáskor fontos figyelembe venni. Az első, hogy a burkolat ne csússzon vizesen sem – különösen, ha a padló csempézettségéről van szó. Az sem hátrány, ha olyan színt választunk, amin nem látszik meg minden hajszál és a vízkő könnyedén. A legjobb, ha kerüljünk a túlzottan mintás csempéket, amennyiben viszont mindenáron ilyet szeretnénk, akkor valamilyen nonfiguratív víz- vagy kőzetminta javasolt.

Felkapott trendek – valóban jó választás követni őket?

Ahogyan az a különféle lakberendezési trendeknél lenni szokott, a fürdőszobáknak is szinte évről-évre változik a divatja. Mindig van jobb, szebb és aktuálisabb a különféle felkapott irányzatok szerint. Sokan esnek gyakran abba a hibába, hogy megtetszik nekik egy stílus, és mindenáron ahhoz ragaszkodnak. Miután pedig nagy nehezen megvalósítják, az pár év múlva divatjamúlttá válik. Ez még az erre hívott hidegburkoló szakember számára sem nagy boldogság, nemhogy a tulajnak, aki méregdrágán ráfizet, amikor a szinte vadonatúj csempét le kell verni a falról. Mit tehetünk ennek érdekében, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket? Először is érdemes tisztáznunk magunkban, hogy a felkapott trendek mindig csupán ajánlások. Még a lakberendezők sem vegytisztán alkalmazzák ezeket, csupán jól működő dolgokat vesznek és vegyítenek az állandó elemekbe. A statikus elemeket tehát ne a trendek szerint igyekezzük beújítani. Inkább vegyünk át olyan trükköket a lakberendezőktől, amik évek múltán is könnyen változtathatóak lehetnek. Ilyenek lehetnek például a különféle kiegészítők – vintage esetén mondjuk egy rózsás szappantartó szett. Ha mindenáron szeretnénk a csempéhez is hozzányúlni, akkor inkább semleges formákat és színeket válaszunk. Ezeket könnyen feldobhatjuk különféle csempematricákkal. A matricák lecserélése pedig jóval olcsóbb, mint leverni a már nem tetsző burkolatot…

Milyen csempét válasszunk, amit évek múlva sem bánunk majd meg? 

A mostani trendek között jócskán szerepelnek olyan csempedizájnok és felrakási formák, amikre hamar ráunhatunk, vagy nem megfelelőek fürdőszobánkba. Ezért minden olyan csempét, amely újdonság, és eltér az időtlen stílustól, érdemes csak módjával kezelni. Érdemes egy-egy falrészletet kirakni inkább vele, de nem az egész fürdőt. Milyenek azok a burkolatok, amiket garantáltan nem bánunk meg? A semleges színű csempék mindenféle formája idetartozik. Minden esetben azonban érdemes olyan szín- és mintavilágot választanunk, amelyek igazodnak a fürdőn adta térbeli lehetőségekhez. Például egy kisebb fürdőbe a világos színek jelentik a legjobb megoldást, amik tágítják a teret. Valamint az adott csempe minőségére is érdemes odafigyelnünk, hiszen egy-egy gyártó neve nagyon sokat elárulhat a burkolatunk várható élettartamáról.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest