… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Miért szeretjük a pólóingeket vagy galléros pólókat?

Miért szeretjük a pólóingeket vagy galléros pólókat?

Vesd össze az otthon kényelmét, és az irodai munkák által megkövetelt öltözködési formulákat. Otthon jellemzően pólót viselsz, mégpedig azért, mert végtelenül kényelmes, és ezen túlmenően nem is kell több elvárásnak megfelelnie. (x)

Az is mindegy, hogy milyen mintájú, színű, pont elég, ha méretben megfelelő, és szuper anyaga van. Egyetlen embernek kell megfelelnie: neked, és még a hasadat sem kell behúznod! Nem kell gombokkal, meg egyéb sallangokkal bajlódni, egy mozdulattal levehető, felkapható, cserélhető. Mosása nem igényel különösebb szakértelmet, a lényeg, hogy ne főzd meg a mosógépben. Még a „kezelése” is gyors és egyszerű – ez is egy plusz pont a pólók mellett. Többnyire ezt viseljük, ha szabadidős tevékenységet végzünk, túrázunk, sportolunk, vagy csak a városban lófrálunk. Ez utóbbinál már nagyobb hangsúly helyezkedik a külcsínre, és a „brand”-re, hiszen közösségben vagyunk. Az elsődleges azonban még mindig a saját komfortérzeted. Amikor azonban hivatalos megjelenésről, vagy irodai munkáról van szó, sajnos a pólók nyújtotta sportos kényelméről le kell mondani. Itt jön képbe az ing. Formális, komoly, elegáns külsőt kölcsönöz a viselőjének, emellett a pólóhoz képest, sajnos meglehetősen kényelmetlen. Alá kell öltözni – télen azért, mert hideg van, nyáron pedig azért, mert meleg van, mivel az ingek anyaga közel sem kezeli annyira diszkréten az izzadtság foltot, mint egy pamut póló. Cseréjükhöz gombolkozni kell, és tisztításuk is jóval komplexebb folyamat, mivel még a vasalót is be kell vetni. Az eleganciáért tehát magas árat kell fizetni, és itt most nem az anyagiakra gondolunk.

A tökéletes hibrid

A pólók lazaságát, és az ingek eleganciáját ötvözi a póló és az ing különleges hibridje, a pólóing, vagy galléros póló. Természetesen „legenda” is kapcsolódik ehhez a ruhadarabhoz. Történelmét tekintve a múlt század húszas éveiig kell visszautazni az időben. Végy egy menő üzletembert, aki egyben sikeres teniszező is. Legyen mondjuk Jean René Lacoste. Ugye ismerősen cseng a név? Nos, ez az ember megunta az akkoriban uralkodó sport divatot, mert kényelmetlen volt számára az egyen öltözék. Hosszú ujjú ing és hosszú nadrág (időnként még nyakkendő is) uralta akkoriban a teniszpályát. Borzasztó anyagból készültek, mintha lovagi páncélban próbálna meg valaki helytállni a tenisz-csatatéren. Gondolt egy merészet, és elrugaszkodott az elavult trendtől. Tervezett hát magának valami korszakalkotó újdonságot, melyben 1926-ban lépett először pályára. Az anyaga puha, kötött pamut volt, ami szellőzött és kényelmes volt. Szerkezetének köszönhetően a nedvességet kivezette, ezzel segítve az elpárolgását. Rövid, gumírozott ujja volt, ami nem lifegett, nem akadályozta a szervák visszaküldésében, nem csúszkált. A gallér szabása különleges volt, emellett ketté volt osztva a póló alja, a hátsó része kissé hosszabbra volt hagyva. Ennek oka, hogy nadrágba tűrve ne csússzon ki a nadrágból az akrobatikusabb mozdulatoknál. Ezt a jellegzetes ismertetőjegyet is sok pólóingen megtaláljuk napjainkban is. A pólóing másik nélkülözhetetlen eleme a gallér. Ez biztosítja a ruhadarab hozzáadott eleganciáját. Tenisz közben felhajtva pedig megakadályozta, hogy a sportoló tarkóját túlzottan sokat érjék a forró nyári napsugarak. A gallér alatti gombok teszik lehetővé, a kényelmes fel- és levételt. Nagyon sok galléros pólón megtalálható még az apró zseb is a mellkason. Ezt nyugodtan használhatod rendeltetésszerűen is, bár többnyire amolyan díszként funkcionál. A későbbiekben Ralph Lauren is rátett egy lapáttal, és berobbantotta a pólóinget a divatvilágba.

Azért jó, mert…

Ötvözi a póló hétköznapi kényelmét és sportosságát, illetve az ing eleganciáját. Nyugodtan viselheted rövid nadrággal kombinálva egy grillpartin, vagy akár az irodában is egy elegánsabb nadrággal. Amolyan mindenes, univerzális ruhadarab, a férfiruhatár szerves része. A fehér klasszikus pólóing minden alkalomra kiváló darab. Letisztult, minimalista, pont ez teszi örökéletűvé. Ha kevésbé irodai célra választasz pólóinget, bátran kacsintgass a színesebb darabok felé is. A galléros póló sem kerülhette el a modernizálást, ezért válogathatsz a mintás pólóingek között is!  Ha elég bevállalós vagy, egészen extrém darabokkal is feldobhatod a külsőd! A pólóingek szabása is fejlődött, mégpedig a rafinált irányba! Kiemelik a vállat, mellkast, a karokat, miközben az alsóbb, pocaktáji régiót jótékonyan igyekeznek leplezni. Ha kevésbé vagy konfekcióalkat, akkor sem kell lemondanod a pólóingek nyújtotta kényelemről, hiszen ezek is megtalálhatóak nagyobb méretekben is.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest