… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Megtalálták az ország legjobb vega szakácsát!

Megtalálták az ország legjobb vega szakácsát!

A korábbi évekhez hasonlóan 2012. augusztus 25-26-án 16. alkalommal is megrendezésre került a Vegetáriánus Fesztivál a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A rendezők a hagyományokhoz híven sok színes és érdekes programmal, előadókkal, kiállítókkal és finomságokkal vártak minden kedves érdeklődőt. A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye a vegetáriánus főzőverseny volt, melyen a legtehetségesebb amatőr vega szakácsot keresték. A főzőverseny mottója: “Az emberek nagyon fontosnak tartják a tulajdonukat. Csak a legjobb olajat töltik a kocsijukba, gyönyörű bútorokat vásárolnak, miközben a legolcsóbb, legrosszabb minőségű ételt eszik. Mert a mai ember néha többre becsüli a tárgyait, mint a tulajdon testét vagy az életét. Puszta mechanikai szempontból az emberi test, mint tudjuk, bámulatos, nincs hozzá fogható a készáruk világában. Már az ésszerűség kedvéért is jobban kellene törődnünk vele, mint a többi anyagi dologgal.” (Paul Pitchford – Gyógyító táplálkozás)

A versenyen bárki részt vehetett, aki nem foglalkozik hivatásszerűen a főzéssel. A verseny két fordulóból állt. A résztvevőknek a nevezéshez 2012. augusztus 12-ig kellett elküldeni a lakto- vegetáriánus, vagy vegán recepteket. A versenyben a 20 legígéretesebb recept készítője vehetett részt, idén összesen 19 jelentkező volt, így mindenki esélyt kapott a győzelemre. A második kör a fesztivál másnapján, augusztus 26-án, vasárnap délben kezdődött. A beválogatott ételek ezen a napon kerültek bemutatásra a “Hogyan készül?” standon. A zsűri olyan hozzáértő emberekből állt, mint: Dóka Róbert (a Vega Food  ügyvezetője), Ludassy Katalin (Bioverzum Kft), Nagy Zita (gasztroblogger), Lakatos Gyula (Civil Rádió a Kanál forradalma c. műsor vezető szerkesztője), Jakus Orsolya (a fesztivált szervezőEgészség-vár Alapítvány elnöke), Joós Tamás (Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatója). A zsűri az illat, fantázia, látvány, a recept különlegessége, megfelelő ételtársítás, egészséges alapanyagok, és az íz szempontok alapján hozta meg döntését a nyertesekről. A verseny nagyon szoros volt, a versenyzők alaposan kitettek magukért. Valamennyi étel nagyon színvonalas volt, így a zsűri nehéz feladat előtt állt, amikor ki kellett választania a legjobbat. A főzőverseny első helyezettje, a legtehetségesebb vegán szakács, Marton Melinda lett. Melinda a főzőversenyen bizonyította a vegetáriánus ízek harmóniájában való jártasságát és alapos gasztronómiai műveltségét. A versenyre a következő ételekkel készült:

A nyertes ételek receptjei elérhetők a www.vaganyveganok.hu oldalon.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest