… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Lelkünkre hangolva

Lelkünkre hangolva

Az idő nagyon felgyorsult velünk és úgy érezzük, hogy egyre gyorsabb minden körülöttünk napról-napra. Természetgyógyászként, spirituális gyógyítóként másként figyelek az emberekre, másként érzékelem és látom őket. Azt tapasztalom a napi tömegközlekedésben, a városban, a bevásárló központokban, és a saját környezetemben, beleértve magamat is, hogy ezt a felgyorsult tempót még ha nehezen is, de felvesszük és egyre jobban rohanunk vele. Ebben a rohanásban nem figyelünk kellőképpen oda magunkra, így nem adunk elég figyelmet, kedvességet, szeretetet és türelmet még önmagunknak sem.

Ezáltal nem tudunk a saját lelkünkre ráhangolódni. Először a saját lelkünket kéne rendbe tennünk azzal, hogy tényleg oda figyelünk magunkra, türelmet, kedvességet, szeretetet adunk magunknak is. Az emberek többsége a napi rohanásban a munkahelyi, családi, baráti elvárások miatt éppen saját magát tolja háttérbe és éppen önmagáról feledkezik el. Bár ezért nem lehet senkit sem hibáztatni, mert ez a felgyorsult életvitel, külső elvárások, ingerek hatása miatt alakult ki az embereknél. A lélek ez által megviselt és fáradt lesz, akárcsak a fizikai testünk. Pedig éppen a lelkünk az, ami tartja bennünk az erőt, ami tovább segít az életünkön, az utunkon, helyes irányba terel bennünket a belső sugallataink által. Ahogy a szemnek tetsző karácsonyi díszítéssel várnak már bennünket a plázák bejáratai, belső terei és üzletei, így ez egyfajta üzenet a tudatunknak már november közepén, hogy készüljünk rá a karácsonyi hangulatra, az ajándékok beszerzésére. Ez valahol talán jól eső érzés, mert a karácsonyi dekoráció, látvány már ad az ember lelkének egy olyan érzetet, amit egyfajta várakozással, készülődéssel köt össze. De emellett pont a lelkünkről feledkezünk el, a lelkünket felejtjük el felkészíteni magára a Karácsonyra, a karácsonyi harmóniára, amelynek már a nyugalomról, a csendről, a belső lelki békességről, a családi együttlétről, a közös tartalmas beszélgetésekről és a szeretet áramlásáról kellene szólnia. Valószínű, hogy tudat alatt épp ezért intéztem el már november közepén én is a karácsonyi bevásárlást, hogy át tudjam adni magam a lelkemnek, a lelkem üzenetének az adventi időszakban.

Egy csokoládé, finom capuccinó vagy egy vágyott ruhadarab, de adjuk meg magunknak is azt, amire testünknek, lelkünknek szüksége van.

Ne hagyjuk, hogy a rohanó világ magával rántson minket!
Ha az utolsó percre hagyunk mindent, akkor a lelket nyomó teher nagyobb lesz, ezáltal a lélek „fáradékonyabbá”, sebezhetőbbé válik. Így éppen a karácsony előtti napokra fogy el a fizikai erőnlétünk és teljesen kimerülünk. Ha hagyjuk, hogy ez a rohanó világ még jobban magába szívjon bennünket, akkor ez kihat a környezetünkre a családon belül és a munkahelyen is. Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan tudunk figyelni önmagunkra, a lelkünk üzeneteire, sugallataira. Ehhez nem kell semmi különöset tennünk, csak időt kell szánnunk önmagunkra, amely csak rólunk szól, csak nekünk szól. Tény, hogy ezt az időt valahol meg kell spórolni, el kell venni valami másból, vagy valaki mástól. De próbáljuk meg elkezdeni napi 5 perccel, ami már nagy segítség ahhoz, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, a lelkünk hívásához. Ebben az 5 percben teljesen ki kell rekeszteni a külvilágot, a külvilág zajait, eseményeit. Ez alatt az idő alatt csendesítsük le gondolatainkat, érzelmeinket, próbáljuk meg elengedni a nap folyamán minket ért negatív eseményeket, érzelmeket, esetleges emberi konfliktusokat, a meg nem értéseket, a viharokat. Ez az elengedés sokat segít abban, hogy a negatív érzelmek ne terheljék tovább a lelkünket. Ahogy ez egyre jobban sikerül, a lelkünk, szívünk is több és több 5 percet igényel, amelyet már könnyebben meg tudunk adni magunknak. A rajtunk keresztül átmenő pozitív változás hatására megváltozik majd a környezetünk is, mivel jó hatással leszünk az emberekre. Könnyebben, szívósabban vesszük a napi élet nehézségeit, kihívásait, a családdal járó feladatok ellátását, és a munkahelyi elvárásokat, kihívásokat. Nyugodtabbak, türelmesebbek leszünk a családunkhoz, párunkhoz, a munkahelyi megoldandó feladatokhoz, problémákhoz. Rajtunk múlik, hogy ilyen módon könnyedebben, harmonikusabban szeretnénk-e befejezni ezt az évet, és az is, hogy milyen lelki békével tudjuk a karácsonyi ünnepek hangulatát átélni.

Ami fontos, hogy ebben az év végi, karácsony előtti rohanó időszakban ne felejtsük el saját magunkat is megajándékozni valami aprósággal. Legyen az akár egy csokoládé, finom capuccinó vagy egy vágyott ruhadarab, de adjuk meg magunknak is azt, amire testünknek, lelkünknek szüksége van. Ha bátran merünk időt, energiát, odafigyelést, szeretetet adni saját magunknak, akkor ezt az Univerzum többszörösen vissza adja nekünk a családunk, a párkapcsolatunk, a munkahelyi, baráti kapcsolataink által is.

Merjünk hinni önmagunkban!  Ez legyen a 2012-es legfőbb fogadalmunk!
A nekünk szánt időben bátran tegyünk meg olyan dolgokat amire már régóta vágytunk, de valamiért nem mertünk foglalkozni vele, mert a félelmeink, kishitűségeink, egós dolgaink vissza tartottak bennünket. Higgyük el, hogy az új lépéseink, cselekedeteink csak erősítenek, segítenek és nem utolsó sorban az életünk több dolgában bátrabbá tesznek bennünket. Ha arra vágyunk, hogy szeretnénk egy kicsit a barátainkkal kimozdulni valamerre, beülni valahova egy finom kávéra és beszélgetni egy jót az élet dolgairól, a gondolatainkról, magunkról, a családunkról, akkor ezt tegyük meg.
Ha táncolni, tornázni vagy akár jógázni szeretnénk, akkor ezt a lehetőséget adjuk meg testünknek, mert az ebből nyert erő fogja megadni azt a többlet energiát, amit már a családunkra, a párunkra, a munkánkra fordíthatunk. Időközönként hallgassunk kellemes zenét, próbáljunk meditálni egy hangulatos gyertyafény mellett. Ezek a kis apró dolgok is erősítik saját lelkünkkel való kapcsolatunkat, magunkba vetett hitünket, és ezáltal az ünnepi előkészületek fáradalmait könnyebben tudjuk viselni, valamint a karácsonyi ünnepeket harmonikusan a számunkra fontos emberek között tudjuk lelki nyugalomban átélni.

Karácsonyi ajándékként pedig szeretném átadni a Dalai Láma arckrém receptjét, amely nekem is bevált és heti egy alkalommal használom:
Keverjünk össze egy kanál kefirt 10 csepp homoktövis olajjal és babszemnyi élesztővel. Kenjük rá a letisztított arcbőrre, majd 20-30 perc múlva mossuk le.
Az eredmény: hamvas, üde, fiatalos bőr.

Németh Erzsébet
fitoterápeuta-természetgyógyász

Hozzászólások

Pin It on Pinterest