… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Így varázsolj karácsonyi illatokat a lakásba

Így varázsolj karácsonyi illatokat a lakásba

A karácsonynak akadnak tipikus és jellemzői illatai, amiket ha megérzünk, egyből az ünnep jut az eszünkbe. Ezt mindenképpen érdemes kihasználni a hangolódás során, hiszen nem csupán illatos, hanem látványos dekorációkat is készíthetünk, akár minimális kézügyesség mellett is.

Fahéj dekorációk
Az egyik legismertebb karácsony illat és egyben dekorációs elem a fahéjrúd. A hobbi- és kertészeti boltokban szezonálisan egészen hatalmas változatokat is beszerezhetünk, amik látványra valóban feltűnőek, azonban általában nem illatosak, így a díszítés során érdemes melléjük néhány igazi fűszer rudat is helyezni. Az illatos fahéj rudakkal dekorálhatjuk az adventi koszorút, bármilyen asztali, vagy ajtódíszt, de az utóbb időszak egyik legnépszerűbb megoldására, a méretes gyertya körül kerítésszerűen rögzített fahéj rúdsorra is időt fordíthatunk. A hófehér gyertya mellett kiválóan mutatnak a barna rudacskák, amiket ízlésünknek megfelelően átköthetünk szalaggal, masnival. További dekoráció lehet, ha egy talpas pohár alját megtöltjük kisebb-nagyobb fahéj rudakkal, majd erre az alapra helyezhetünk teamécsest, vagy állógyertyát.

Klasszikus karácsonyi dísz
Az egyik legklasszikusabbnak számító karácsonyi dísz alapját a narancs és a szegfűszeg képezi, amit ugyancsak érdemes kipróbálni, ha szeretnénk csodás illatokkal megtölteni otthonunkat. Ezt a dekorációt rendkívül könnyű elkészíteni, a gyerekeket is bátran bevonhatjuk, hiszen nem szükséges semmilyen formát követni a szegfűszegek narancsba történő szúrásakor.

Persze, ha egyedül készülődünk, akkor célszerű fokozott figyelmet fordítanunk a kivitelezésre, csodás lehet a végeredmény, ha valamilyen előre felrajzolt minta alapján dekoráljuk a narancsot az aprócska fűszerek segítségével. A díszt ki lehet egészíteni, mégpedig úgy, ha a narancs héját a fehér részig egyenletesen bemetsszük, s ezzel új mintákat alakítunk ki a felületén.

Illatos potpourri
A legkevesebb kézügyesség sem kell ahhoz, hogy a boltokban kedvező áron, karácsonyi potpourrit vásároljunk, majd a zacskó tartalmát ízlésesen elrendezzük egy üvegcsében. Meglehetősen sokáig illatoznak ezek a dekorációk, de később is könnyen felfrissíthetjük őket, eszünkbe se jusson kidobni a szárított virágokat, terméseket.

Festlich gedeckter Tisch im HerbstAmellett, hogy a tartalmát kiegészíthetjük mi magunk is csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, szárított gyümölcskarikákkal, ha elrejtünk benne egy vattát, amit gondosan átitattunk illóolajjal, akkor sokáig élvezhetjük az ünnepi hangulatot.

Az elmaradhatatlan fenyő
Amennyiben hamisítatlan karácsonyi hangulatra vágyunk, úgy természetesen nem hagyhatjuk ki a fenyőágakat sem a dekorálásból. Az örökzöldek talán a legszéleseb körben kínálkoznak a díszítésre, hiszen a koszorúktól, kisebb-nagyobb díszektől kezdve mindenhol helyet kapnak az ünnepi készülődésben. Amíg nem jutunk fenyőhöz, addig fenyőillatú párologtatóval pótolhatjuk a hiányt, de természetesen jó minél előbb néhány ágat beszerezni az otthonunkba. A kétbalkezesek állítsák őket vázába, majd díszítsék karácsonyfadíszekkel, az ügyesebbek állítsanak össze adventi koszorút, ajtódekorációt, a lakásban fellógatható, miniatűr ornamentumokat.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest