… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Így tedd sündisznó baráttá a kerted!

Így tedd sündisznó baráttá a kerted!

Mivel a sünök mostanában kezdik meg téli álmukat, az osztrák főváros hasznos tippekkel segíti a telektulajdonosokat, miként tehetik sündisznó-baráttá a kertjüket. Nem kell például pedáns rendet rakni.

Amikor tartósan 6 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, a sünök szervezete minimális energiafelhasználásra áll át: testhőmérsékletük, szívverésük és légzésük lecsökken, bélrendszerük kiürül és ez elkövetkező öt-hat hónapban az ősszel felhalmozott zsírtartalékukból élnek. Téli álmuk helyszínéül rendszerint jól szigetelt levélhalmot, farakást vagy komposztkupacot választanak, ami megvédi őket a téli időjárás viszontagságaitól. Aki szívesen látja ezeket a tüskés látogatókat a kertjében, maga is készíthet téli kvártélyt számukra. Az osztrák főváros honlapján ehhez kaphatnak hasznos tippeket az érdeklődők. Aki például azt szeretné, hogy sünök teleljenek a kertjében, annak le kell győznie a rendmániáját, és meg kell hagynia egy-egy fa- vagy levélkupacot, illetve nem szabad összeszednie az utolsó darabig a hullott gyümölcsöt. Az sem hátrány, ha a sünök be tudnak jutni a kertbe, ami természetesen mentes mindenféle rovarölőszertől és egyéb vegyszertől.

Copyright fotók: MA22

Az áttelelésben csak az 500 grammosnál kisebb állatoknak kell segíteni, ehhez azonban érdemes állatorvos tanácsát kérni. A sünit ilyenkor szobahőmérsékleten kell tartani, és nem szabad neki például tejet adni, mert az emésztési problémákat okozhat. Helyette macska- vagy kutyaeledellel, puha gyömölcsökkel, rovarokkal, lisztkukaccal és vízzel érdemes megkínálni. Ugyanezekkel a finomságokkal lehet egyébként vendégül látni a nyáron a kertben motoszkáló sünöket is. Csak arra kell vigyázni, nehogy a szomszéd macskája, nyestek és rókák is odaszokjanak a terített asztalhoz. Az átteleltetett tüskés lakót április végén, szürkületkor lehet visszaengedni az eredeti élőhelyére: ott, ahol megtalálták. Ekkor ébrednek fel ugyanis a természetben áttelelt társaik is, akik addigra testsúlyuk 30 százalékát vesztették el. A kiéhezett sünökre elsősorban az autók jelentik a legnagyobb veszélyt. Éppen ezért Bécs Városa arra figyelmeztet, hogy sose feledjük: a nagyváros éppúgy élettere az állatoknak, mint az embernek.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest