… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Hány fok ideális egy lakásban?

Hány fok ideális egy lakásban?

Számos családban nem egyértelmű az, hogy hány fok is a megfelelő egy szoba esetében. A tökéletes hőfok lehetőséget nyújt arra, hogy egyaránt megőrizzük egészségünket, valamint a fűtésszámlán spóroljunk.

Mennyi az ideális szobahőmérséklet?

A pontos hőmérsékletet nehéz lenne pontosan meghatároznunk, így a legjobb, hogyha az alábbiakat figyelembe vesszük a főfok meghatározásakor.

Éjszakai és nappali hőmérséklet

A legjobb az, ha az olyan helységekben ahol a nap folyamán sok időt töltünk el, valamint télen is használunk körülbelül 20 és 23°C-ot tartunk. Ez leginkább azért fontos, mivel az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően akár könnyedén meg is betegedhetünk.

Egy túlságosan meleg lakás esetében sem jobb a helyzet, hiszen itt is ugyanúgy elérhetnek minket a fertőzések valamint bágyadt hangulatba is kerülhetünk a hőségtől.

Szervezetünknek nagy terhelést tud az okozni, ha a kinti valamint a benti hőmérséklet között nagy a különbség. Ezek mellett azért is jó még egy hűvösebb otthon, mivel fűtési számlánkból akár 5%-ot is megtakaríthatunk.

A japán klíma gyártók termékei lehetőséget nyújtanak számunkra abban, hogy könnyedén aludhassunk azáltal, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítják, ami egy hálószoba esetében 18-20 °C fok .

Az egyén hőérzete is számít!

Természetesen az ideális hőfok az egyéni hőérzetünktől is függ. Vannak olyanok, akiknek folyton melegük van, de biztos ismerünk olyanokat is, akik egyfolytában fáznak. Az egyéni hőérzet sok mindentől függhet.

 Ezek közt megemlíthetjük az alábbiakat:

  • egészségi állapot
  • kipihentség
  • testalkat
  • genetika 
  • megszokás 
  • környezeti páratartalom

A szoba környezete is hathat a hőérzetre

Érdekes tény például, hogy azokat a szobákat, amiknek a fala meleg színekből áll, mint például a piros vagy a narancssárga melegebbnek érezhetők, mint a hideg színű falak. Melegséget a falak színe mellett még a lakástextilekkel is adhatunk. Megemlíthetjük itt a szőnyegeket és a különféle függönyöket is, amikkel mind egyaránt otthonossá és melegebbé tehetjük lakásunkat. Ezek mellett sokat számít még a párásítás is, hiszen ha más jelen van 50% pára a levegőben rögtön melegebbnek érezzük azt. Érdemes még azt is tudnunk, hogy a fűtéssel könnyedén kiszárítjuk a szobáinkat, így a legjobb, ha mellette párásítunk is.

Páratartalom hatása a szoba hőmérsékletre

Mindenképp pozitív hatása van a megfelelő páratartalomnak, hiszen ha az meghaladja az 50 valamint 70%-ot akkor bármelyik helyiséget melegebbnek érezhetünk. Ezek mellett fontos még megemlítenünk azt is, hogy ez számos egészségügyi problémára lehet megoldás. Legyen ez egy légúti betegség, megfázás, nátha, valamint még fa bútorainkat is megvédhetjük.

Összegezve

Mint, ahogy mostani cikkünkben is említettük számos tényező befolyásolhatja a lakás ideális hőfokát ami a legjobb ha 20 és 23fok között van. Ide tartozik az egyéni hőérzet, a helyiség környezete valamint a páratartalom is.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest