… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Dubaj, az örök nyár városa

Dubaj, az örök nyár városa

Hófehér homokos tengerpart, varázslatosan kék víz és kellemes nyári időjárás jellemzi Dubajt ősszel és télen. Amíg nálunk mínuszok vannak, pár órára tőlünk szikrázó napsütésben süttethetjük a hasunkat. Írta: Emmer Szabina – Blogozine.hu

Itthon a Dubaj szónak sajnos a sok munkáslánynak köszönhetően lett egy negatív aspektusa, és ki is alakult rá egy szó: dubajozás. Pedig Dubaj sokkal több, mint a milliomos sejkek és prostituáltak gyűjtő helye. Számos nevezetességével írta be magát már a Guinness-rekordok könyvébe, illetve a legek közé. És nem állnak le. Folyamatosan épül-szépül tovább az Egyesült Arab Emirátusok eme gyöngyszeme. Itt található többek között a világ legmagasabb épülete, a Burj Kalifa, és a legnagyobb mester szigete, a Pálma-sziget is.

1, BURJ AL ARAB

Az arab vitorláshajót formázó gyönyörű 7 csillagos szálloda egy építészeti remekmű, és Dubaj egyik ikonikus jelképe is egyben. Kedvelt turista látványosság, és a világ legmagasabb szállodája titulust is birtokolja a 321 méteres magasságával. A hotel egy saját mesterséges hal formájú szigetre épült, melyet egy híd köt össze a parttal, és saját helikopter leszállópályával is rendelkezik. Az épület egyik kinyúló részében a híres Muntaha étterem működik, mely azzal kápráztatja el látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett. Ide a világ leggyorsabb liftje repíti a vendégeket. Mellette található a Jumeirah Beach, ahol lehetőség van a szörfözésre, és a fürdőzésre is. Innen lehet a hotellel a legjobb közös képet készíteni.

2, BURJ KALIFA

A 160 emeletes, 829.5 méter magas felhőkarcoló Dubai jelképe. 2010-ben készült el, és azóta is a világ legmagasabb épületének címét tudhatja magáénak. Emlékszem érettségire kaptam a szálloda marketing tanáromtól egy könyvet, amin a Burj Khalifa tündökölt. Érdekessége az épületnek, hogy az alaprajz egy pókliliom háromlevelű absztrakt verziójára hasonlít, és ahogy haladunk egyre fentebb, így csökken spirál szerűen a szirom mérete egészen az épület tetejéig, melynek legmagasabb pontja 1,2 méteres kilengéssel bír.

Ám nem csak a legmagasabb épületének rekordja az övé, hanem még 6 másik is:

  • A legmagasabb szabadon álló építmény a világon
  • A legtöbb emelettel bíró épület
  • A legmagasabban lévő lakott emelet
  • A legmagasabban található nyitott kilátóterasz
  • A leghosszabb utat megtevő lift
  • A leghosszabb utat megtevő szervízlift

3, DUBAJ SZŐKŐKÚT

A Burj Khalifa előtt található mesterséges tavon egy rendkívül látványos és jól koreografált show várja egész nap a vendégeket. Fél óránként, különböző zenékre kezdődik, és kb. 3-4 percig tart a Dubai Fountain Show. Érdekessége, hogy nem csak a világ legnagyobb koreografált szökőkútja, hanem akár 207 méter magasba is fel tud “lőni” egy-egy vízsugár. Egyszer ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia. A tó körül különböző vendéglátóegységek helyezkednek el, ahonnan egy kellemes ebéd/vacsora közben kényelmesen lehet benne gyönyörködni.

4, IMAGINE SZŐKŐKÚT

A Marinán található szökőkút minden óra egészkor kezdődik. A Mall-nál található szökőkúttól abban különbözik, hogy míg az nagyobb, ez víz és tűz közös játékot, illetve lézershowt / vetítést is tartalmaz.

5, PÁLMA-SZIGET

Ez a világ legnagyobb mesterséges szigete. 3 “kisebb” sziget alkotja: A Palm Jumeirah, A Palm Jebel Ali és a Palm Deira. A mesterséges alkotás mintegy 520 kilométerrel növelte meg Dubaj partvonalát.

6, ATLANTIS

A legendás elsüllyedt város világát idézi a Pálma-sziget végén található Atlantis The Palm élménykomplexum, ami a Jumeirah Beach és a Marina városrész találkozásánál található. Érdemes a Palm Monotrail-lel érkezni ide, hiszen tökéletesen meg lehet a magasvasútról csodálni a Pálma-sziget szépségét. Az út kb. 10 perces lesz.

VIZIPARK

A szálloda mellett élménykomplexumban egy izgalmas vizivilág várja a gyermekeket. Kipróbálhatják magukat drótkötélpályán, és persze több csúszda is van, amelyből az egyik egyakvárumba vezet, ahol a szabadba kivezető úton meg lehet csodálni a tengeri állatokat (rája, lepényhal) is.

DELFIN SIMOGATÁS

A hotel mellett van delfin simogatás is, amit szerintem életkortól függetlenül mindenki élvezni tud. Mentőmellényben be lehet úszni a delfinek mellé.

7, DUBAI PARKS AND RESORTS

Három tematikus parkjával és egy víziparkjával a komplexum egyedülállóan izgalmas élményeket tartogat a látogatók számára. Több, mint 100 elképesztő, belső és szabad ég alatti attrakcióval várja vendégeit a Motiongate Dubai, a Bollywood Parks Dubai, a Legoland Dubai és a Legoland Water Park.

A központi elhelyezkedésű Riverland pedig szórakoztató, és éttermekkel teli kikapcsolódást kínál a parkok közötti szakaszon. Bőven el lehet itt tölteni egy egész napot anélkül, hogy unatkoznál! Érdemes itt megszállni éjszakára a Lapita Hotelben, ugyanis Dubaj belvárosa innen kb. 70-80 perc autóval.

LEGOLAND

A Legoland 60 millió Lego darabból épült fel, és mintegy 15.000 modellt foglal magában. Ez több, mint 40 interaktív játékot, showt és attrakciót jelent kicsiknek és nagyoknak. A hatalmas “Lego-álomországot” 6 különböző szekcióra bontották szét. Lehet duplózni, repülni, hajózni, sárkányos hullámvasúton utazni és lovagokkal küzdeni a királykisasszonyok kegyeiért, tenger alatti bevetésre indulni, de meg lehet nézni a 20 millió apró Lego darabból álló interaktív minivárost is a világ legfontosabb építményeivel. Csinálhatsz képet a Taj Mahal-lal is például 🙂

LEGOLAND AQUA PARK

Röviden és tömören: Hatalmas Lego kockák és óriás vízi park komplexum. Számtalan típusú, méretű csúszda (20 db) közül lehet választani. Van, melyen az egész család le tud egyszerre csúszni közös úszógumival. De nem csak csúszdák vannak, de a kicsik akár egy várat is meg tudnak hódítani: Fel tudnak rá mászni, és függőhídon rohangálhatnak.Igazi gyerek mennyország. A nagyobbak pedig megrohamozhatják a meredekebb csúszdákat. Szerintem itt legalább fél napot csont nélkül el lehet tölteni.

MONTIONGATE DUBAI

A Hollywood inspirálta tematikus park a legnagyobb a régióba. Három ikonikus filmstúdió [ Columbia Picture, DreamWorks Animáción, Lionsgate ] “gyermekei” elevenednek meg. Találkozhatunk az DreamWorks figuráival, és közös képet is csinálhatunk velük a bejárat előtt. Minden filmstúdiónak saját építménye, attrakciója van. Komplett mesevárosok vannak interaktív, 4D-s vetítésekkel és különböző hullámvasutakkal. Amennyiben a hullámvasutak szerelmese vagy, akkor érdemes valami könnyedebbel kezdeni. Több fajta hullámvasút is található itt, amelyek mellett található egy ingyenes értékmegőrző is. A kissebbeket érdemes a DreamWorksben egy Kung Fu pandás 4D-s hajókázásra, Így neveld a sárkányodat animált / 4D-s hullámvasútra, és a Columbia Pictures autós hullámvasútjára felvinni. Nagyobbaknak (kamaszoknak) pedig az Underworld-ös egeres 4D, Madagaszkáros meglepően félelmetes hullámvasút, és az Éhezők viadala 90 fokos rémisztő és adrenalin tuningos hullámvasútja ajánlott. Nálunk a Kung Fu Panda 4D-s hajós élmény, Sárkányos hullámvasút, Éhezők Viadala hullámvasút, Madagaszkár hullámvasút, majd a Columbia Pictures autós gyerek hullámvasútja volt a sorrend. Ez a sorrend teljesen jól működött, mivel míg az Éhezők viadalán, és a Madagaszkáron összecsinálta magát az ember, a többin tudta pihentetni az idegrendszerét 🙂 Ezen kívül lehet még többek között Aprajafalván is nézelődni, és persze millióegy szuvenírt is be lehet szerezni. A kissebbeket érdemes a DreamWorksben egy Kung Fu pandás 4D-s hajókázásra, Így neveld a sárkányodat animált / 4D-s hullámvasútra, és a Columbia Pictures autós hullámvasútjára felvinni. Nagyobbaknak (kamaszoknak) pedig az Underworld-ös egeres 4D, a Madagaszkáros meglepően félelmetes hullámvasút, és az Éhezők viadala 90 fokos rémisztő és adrenalin tuningos hullámvasútja ajánlott. Ezen kívül lehet még többek között Aprajafalvánis nézelődni, és persze millióegy szuvenírt is be lehet szerezni

BOLLYWOOD

Bollywood az indiai Hollywood, amely elvarázsol és interaktív tematikus zónáiban el tud veszni az ember. Ez a világ első olyan vidámparkja, mely Bollywoodnak, az indiai filmgyártás legnagyobb központjának témája köré épült.

8, DUBAI MALL – AKVÁRIUM

A belvárosban található plázában található a BurjKhalifa bejárata is, illetve egy hatalmas akvárium tele tengeri állatokkal. Az akvárium egy része is látható innen, de érdemes bemenni, hiszen nem csak cápákból, rájákból, és különböző halakból áll a repertoár.

9, TÖRTÉNELMI / BASTAKIYA NEGYED

A 19. század végén épült negyedet a kedvező adórendszer miatt építették a perzsa gyöngy-, és textilkereskedők. Szűk, kacskaringós utcáival éles kontrasztot alkot a mai modern Dubajjal. Érdemes megnézni a Majilis, és a XVA Múzeumot. Az itt található piacon lényegesebben kevesebb ember van, mint a fűszer, arany, és hal piacon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10, DEIRA NEGYED / ARANY, FŰSZER ÉS HAL PIAC

Aki ellátogat Dubajba, az ne hagyja ki a hely piacot, ahol ékszerek, fűszerek és különböző halak várják a leendő gazdáikat.  A fűszer piac valami zseniális. A színekről és az illatokról pedig ne is beszéljük.Fontos, hogy alkudni kell, mivel akár meg is harmadolhatod, vagy ötödölheted az „eredeti” árat. Tapasztalat. Szuvenírt érdemes inkább itt venni. Mindenképp térj be ide és szerezz be pár fűszert, mert páratlan kínálattal találkozol.

11, DZSIP SZAFARI – TEVEGELÉS

A program 3 órakor veszi kezdetét, ugyanis ekkor kell elindulni a szafari túra vezetővel a sivatagba, hogy tökéletesen legyen minden időzítve kezdve a dzsip szafaritól kezdte a naplementés tevegelésig. A dzsip szafari egyszerre ijesztő, és izgalmas egyben, mivel a homok buckák folyamatosan változnak. Az út során beiktattak 2 pihenőt, ahol lehet a lehet szelfizni, fotózkodni, buckákon rohangálni. Az első ilyen az sivatagi túra bejáratánál található 4-kor, majd 5-kor. Tevegelni pedig fél 6 magasságában érkezünk meg. A sivatagban nem csak tevegelni, és dzsip szafarizni lehet, hanem homokszörfözni (board) is, így kicsi, és nagy is megtalálja a neki megfelelő szórakozási lehetőséget.

12, HIDROPLAN

A kb. 15 perces repülőút során madártávlatból lehet megtekinteni a várost és annak főbb nevezetességeit. Egyszerűen elképesztő látvány Dubaj a fellegek közül. Figyelem! Nem lehet felvinni szelfibotot. El fogják kobozni.

13, STRANDOLÁS

A víz ősszel, és télen is kellemes meleg. Több strandja is van, attól függően, hogy mit szeretne az ember. Delfint simogatni, szörfözni, vagy strandolni. Érdemes minél magasabb faktorszámmal bekenni magunkat, mivel az európai ember könnyen leég ilyen erősségű nap alatt.

14, HAJÓKÁZÁS

Az öbölből indulnak étteremhajók, melyek a Dubajt keresztül szelő csatornán keresztül mutatják meg más szemszögből a várost, és annak nevezetességeit egy kellemes vacsora keretein belül.

15, SÍELÉS

Dubajban minden lehetséges, így akár a téli sport szerelmesi is találhatnak maguknak lejtőt a Mall of Emirates-ben.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest