… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Az illegális kutyakölyök-kereskedelem ellen kampányol Bécs

Az illegális kutyakölyök-kereskedelem ellen kampányol Bécs

Mivel karácsony közeledtével sok bécsi gyerek kívánságlistáján szerepel kiskutya, kiscica vagy más kisállat, az osztrák főváros kampányba kezdett a felelős állattartásért. Ez pedig már a kölykök beszerzésénél kezdődik.

A felelős állattartásért és az illegális kutyakölyök-kereskedelem ellen kezdett kapmányba Bécs, mivel karácsony közeledtével egyre több kutyakölyköt kínálnak parkokban, parkolókban és az interneten. Ám ezek az állatok rendszerint túl fiatalok, betegek és az illegális kutyakölyök-kereskedelem áldozatai. Becslések szerint évente ugyanis mintegy 200 ezer kutyakölyköt csempésznek állathoz nem méltó körülmények között Kelet-Európából német nyelvterületre, Bécs pedig gyakran elosztóállomásként funkcionál a láncolatban.

„Mindenki, aki ilyen helyről vesz állatot, támogatja a rendszert” – magyarázza Ulli Sima állatvédelmi tanácsnok a kampány megnyitója alkalmából. Minden szánalomból megvett, „megmentett” kölyök helyére ugyanis öt kerül – vélik szakértők.

A legtöbb állat „kölyökgyárakból” származik, ahol egyik alom születik a másik után és napfény, friss levegő és nagy szaladgálások nélkül cseperednek fel. Ráadásul a legtöbb kiskutyát túl korán elszakítják az alomtestvéreitől és az anyjától, nincsenek beoltva és betegségeket hordoznak, amelyek az új gazdáknál törnek ki. Tíz kutyakölyökből hét nem éli meg az első születésnapját, vagy ha mégis, nagy az esélye, hogy magatartászavaros lesz a korai elválasztás miatt.

Éppen ezért az osztrák főváros már november elején kampányba kezdett az illegális kölyökkutya-kereskedelem ellen valamint a felelős állattartásért, hogy senki se meggondolatlanul, szánalomból vágjon bele a sok évre szóló elkötelezettségbe. Ulli Sima azt is szeretné elérni, hogy csak hivatalos tenyésztők árulhassanak kutyakölyköket, és még az állatkereskedéseknek se legyen joga erre. Ausztriában egyébként magánszemélyek már most sem adhatnak el kölyköket.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest