… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle Az egyik legromantikusabb úticél: Salzburg

Az egyik legromantikusabb úticél: Salzburg

Budapestről nagyjából öt és fél óra alatt juthatunk el autóval Salzburgba. Érdemes azonban az odafele vezető úton beiktatni még pár látványosságot, mint például Hallstatt-ot, az Ischler süteményhazáját, Bad Ischl-t és Salzkammergut gyönyörű tóvidékét. Ha ezeket a mesés városokat körbejártuk, indulhatunk is tovább úticélunk, a „Muzsika hangjai” városa felé. 

A sétálóutcában minden nagyobb márka megtalálható

Valószínűleg, ha annyit mondanék „Edelweiß”, mindenkinek egy bizonyos film jutna eszébe. Bizony, most arra a filmre gondolok, amin egyszerre nevettek és sírtak generációk, hiszen olyan alapfilmnek számít, mint a My Fair Lady vagy éppen a Mary Poppins. A Muzsika hangjait 1964-ben forgatták Salzburgban, ahol az eredeti történet is játszódott.  10 Oscar-díjra jelölték, ebből 5-öt meg is kapott (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb hang, legjobb forgatókönyv és legjobb musical-adaptáció). A főszerepet játszó Julie Andrews számára a film egy példátlanul sikeres életút kezdetét jelentette. Ahogyan egyszer egy interjúban mondta, megtiszteltetésnek tekinti, hogy közreműködhetett egy olyan film elkészítésében, amely ilyen hihetetlenül sok embert tett boldoggá. Valahogy, ezek után nem csoda, hogy azóta vágyódtam Salzburgba, mióta tizenévesen először láttam a Trapp család történetét feldolgozó filmet.

Mozart  szülőháza
A Muzsika hangjai mellett a város másik büszkesége, Mozart, aki Salzburg leghíresebb szülötte. Itt található Mozart szülőháza, ahol a családja huszonhat éven keresztül lakott. Később, a Nemzetközi Mozart Alapítvány 1880. június 15.-én múzeumot nyitott belőle, amelyet az elmúlt évtizedekben folyamatosan átépítettek és bővítettek. Ma kulturális emlékhely, amely évente több ezer látogatót vonz a világ minden részéből Salzburgba. Mozart szülőházában a látogatókat eredeti állapotukban megőrzött helyiségeken át vezetik, ahol többek között történelmi eszközök, oklevelek, emléktárgyak és a komponista számtalan, még életében készült portréja látható. Ezek egyike a „Mozart a zongoránál” című, befejezetlen olajkép, amelyet sógora, Joseph Lange festett 1789-ben. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik Mozart gyermekkori hegedűje, koncerthegedűje, klavikordiuma, az ütőkalapácsos zongora és a Mozart család portréi, valamint levelezése. www.mozarteum.at 

A valódi Mozart bonbon

Fürst tallér titka
Az eredeti salzburgi Mozart-golyót Paul Fürst cukrász készítette 1890-ben, Mozart emlékére. 15 év múlva a párizsi világkiállításon is bemutatta a pralinékreációját, amelyért aranyéremmel tüntették ki a cukrászmestert. Mivel a neves cukrász nem védette le sem a csomagolást, sem pedig magát a terméket, könnyű dolga volt a konkurenciának. A világon egyedülálló Carpe Diem finger food is itt található. Az étterem maga nagyon elegáns és hangulatos hely, ahol az alsó szinten kellemes jazz szól és loungeként üzemel, míg a felső szinten egy étterem található. Aki, ide ellátogat, fontos, hogy szeresse a különleges ételeket, hiszen itt semmi sem az, aminek látszik. Fagylaltos tölcsérben kínált zöldségek, habok, húsok, halak és szószok. www.finestfingerfood.com

Sütemények, specialítások
A változatosság gyönyörködtet. Ez különösen igaz Salzburgra is. Érdekesség, hogy Ausztriában Salzburg tartományban működik a legtöbb díjnyertes étterem, amelyek közül sok éppen Salzburg városában található.  Aki persze szereti a különleges ételek és csokoládék mellett a kávékat is, annak érdemes betérnie Salzburg patináns kávéházaiba, ahol más és más forró nedűket kóstolhatunk meg. Választhatunk Melange-ot (tejes kávé), Verlängerter-t (kis fekete), „Einspänner-t (erős kávé tejszínnel) és Großer Brauner-t (dupla mokka tejszínhabbal). A finom kávék mellé pedig érdemes valami süteményt is választanunk: almás rétest, Sacher tortát vagy a tradicionális Salzburger Nockerlt. Salzburg bioélelmiszerek tekintetében is úttörőnek mondható, a tartomány mezőgazdasági üzemeinek és parasztgazdáinak 38%-a folytat biogazdálkodást. Részben ebből is következik, hogy a vidéki fogadók is ínycsiklandó helyi specialitásokat kínálnak. Aki futtában szeretne bekapni valami egészségeset és finomat, térjen be az óváros valamelyik csemegeüzletébe. Aki viszont különlegességekre és hagyományos ízekre vágyik, az látogasson el a Sternbräu étterembe. www.sternbraeu.at

A SALZBURGI GALUSKA receptje
Hozzávalók:
5 tojás
4 evőkanál porcukor
1 kávéskanál liszt
egy kevés reszelt citromhéj2 evőkanál tej3evőkanál vaj

Elkészítés: 5 tojás fehérjét nagyon keményre verünk 3 evőkanál porcukorral. Óvatosan beleforgatjuk 3 tojás sárgáját, beleszitálunk 1 kávéskanál lisztet és hozzáadunk egy kevés reszelt citromhéjat. Felhevítjük 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál porcukor és 2 evőkanál tej keverékét és tűzálló formába öntjük. A tojásfehérjés masszából 4 galuskát formálunk, a tűzálló tálba ültetjük őket és az edényt azonnal az előmelegített sütőbe toljuk. A galuskákat 200 Celsius fokon aranysárgára sütjük. Porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.

FENSÉGES SZÁLLÁS Salzburg belvárosában található az egyik legszebb panorámájú hotel, a Hotel Stein. Fenséges reggeli a teraszon, miközben Salzburg csodás látványa tárul eléd. Sötétedés után pedig koktélozhatsz, vagy táncolhatsz az éjszakai fények mellett! www.hotelstein.at

Alexander von Humboldt a világ három legszebb városa közé sorolta Salzburgot, amit szép fekvésének és különleges hangulatának köszönhet. A várost a világörökség részévé nyilvánították. Legfőbb nevezetességei Hohensalzburg ősi vára, a Mirabelle-kert, a Residenz, a Szt. Péter apátság, az egyetemi templom, a Mönchsberg-kilátó, a közeli hellbrunni kastély és a halleini sóbánya. A Salzburgi Zenei Fesztivál minden évben zenerajongók tömegeit vonzza a városba.
Hellbrunni Kastély és Vízi Játékok Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek hivatalba lépése után néhány hónappal, 1612-ben adott megbízást új tartományi székhely kialakítására a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus a híres dómépítő mestert, Santino Solarit kérte fel az áhított „Villa suburbana”, azaz egyfajta nyári rezidencia megépítésére. Feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól. Salzburg városának déli peremén viszonylag rövid idő alatt elkészült a nagyszerű építészeti remekmű, a hatalmas parkkal és világszerte páratlan vízi játékkal díszített Hellbrunni Kastély, mely ma is a legpompásabb reneszánsz építmények közé tartozik.

Hohensalzburg vára is az egyik legfontosabb látnivaló.  A vár 1892 óta a Festunggasse-ról induló kötélvasúttal is kényelmesen megközelíthető. Hohensalzburg erődjét meglehetősen hosszú fennállása alatt egyetlen ostromlójának sem sikerült bevennie. A vár sok éven át működött védő erődítményként, időnként a hercegérsekek rezidenciájaként, de ha kellett kaszárnyaként és börtönként is használták. Például itt tartotta fogva öt éven át, egészen 1617-ben bekövetkezett haláláig Wolf Dietrich hercegérseket unokaöccse és követője a trónon, Markus Sittikus.

Érdemes kiváltanod a Salzburg Card-ot! A kártya megnyitja Salzburg kapuit a látogatók előtt: többek között ingyenes belépést biztosít valamennyi salzburgi múzeumba, ingyenes utazást a Festungsbahn és az Untersbergbahn felvonókon, a Salzach folyón járó hajón, valamint az összes tömegközlekedési eszközön. Ráadásul számtalan koncerten, színházi előadáson és kiránduláson kedvezményes áron vehetünk résztwww.salzburg.info

Amit még látnod kell, ha itt vagy: 

Neuschwanstein Kastély
Habár sokan úgy vélik télen a leghangulatosabb, azért a nyári szezonban is pompáns Németország egyik ékköve, a neuschwansteini kastély. Az egyik legromantikusabb és legpatinánsabb kastélyt II. Lajos király 1869 és 1886 között sziklák uralta, festői  hegyvidéki környezetbe építtette, melyet, ahogy azt Richard Wagnernek is írta „a régi német lovagi várak eredeti stílusában” akart kialakítani. A kastély mesebeliségét még jobban fokozza, hogy Walt Disney-t is megihlette, így minden filmje elején viszontláthatjuk.
Érdekesség: II. Lajos halálakor le akarta romboltatni az épületet, de ezen akartát szerencsére senki sem teljesítette, így a kastély jó eséllyel pályázhat a világ újkori hét csodája cím elnyeréséhez.
Hogyan jutunk oda? Salzburgtól három és fél  órára található a kastély.  Érdemes korán reggel elindulni, mert a sok  látogató miatt előfordulhat,  hogy csak kora délutánra  kapunk jegyet a kastélyba!
www.neuschwanstein.de

Swarovski kristályvilág/Wattens
A MAGÁVAL RAGADÓ CSILLOGÁS! Salzburgtól másfél órára található a Swarovski kristálybirodalom, ahol   szobáról-szobára térképezhetjük fel milyen titkokat is rejteget a kristály. Relaxálhatunk, gyönyörködhetünk és feltöltekezhetünk a rengeteg csillogó kristály erejével. Lehetőségünk van megvásárolni a legszebb darabokat és kipróbálhatjuk milyen egy igazi Swarovski fotelben megpihenni! A VIP szobákban pedig kedvünkre megcsodálhatjuk a legegyedibb darabokat! kristallwelten.swarovski.com
Az útért köszönet az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletnek! www.salzburg.info

Swarovski kristályvilág WattensbenA hatalmas világító óriás az egyik jelképe a múzeumnak

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest