… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle A világ legtitokzatosabb szigetei

A világ legtitokzatosabb szigetei

Hallottál már a japán szellemszigetről, melyre tilos a belépés? Vagy a Bouvet-szigetről, amit máig misztikumok öveznek? Összegyűjtöttük a legtitokzatosabb helyeket a földön! Ezek a szigetek most is a legendák árnyékában élnek.

Gunkanjima a tiltott szellemsziget
Gunkanjima ma egyike japán 505 lakatlan szigetének, csak úgy emlegetik, mint a szellemszigetet. Nagaszakitól 15 kilométerre található, és lakott volt 1887-től egészen 1974-ig. Mára városai teljesen elhagyottak, leginkább Will Smith Legenda vagyok című filmjét idézik omladozó, elhagyott épületei. Mitsubishi 1890-ben vette meg a szigetet, annak reményében, hogy szenet bányásznak majd a tenger fenekéről. A házakat a munkásoknak építették, 1959-ben már több, mint 835 fő/hektár lakta a területet.

Fotó: raredelights.com

Az élet és a munkakörülmények szörnyűek voltak. A kínai és koreai hadifoglyok közül sokan a betonfalakkal övezetett munkatáborokban vesztették életüket, volt, aki szinte soha nem látta a napvilágot, a kegyetlenkedések pedig mindennaposak voltak. Mikor 1960-ban a kőolaj felváltotta a szenet Japánban, a szénbányák bezárás megindult az egész országban, és nem volt ez alól kivétel Gunkanjima sem. 1974-ben végleg lezárták, a japán kormány pedig még a megközelítését sem engedélyezi.  2002-ben Mitsubishi Nagaszaki városának adta a szigetet, így 2009-óta néhány turista már járhatott rajta, de csak bizonyos területein.

Bouvet- Alien vs. Predator szülőföldje
A sziget egyik érdekessége, hogy ez az Alien vs. Predator című film képzeletbeli helyszíne. A Bouvet-sziget a jég, és fagy országa, antarktiszi vulkáni sziget a Dél-Atlanti óceánon. Eltekintve néhány mohától, fokától, pingvintől, és tengeri madártól, nem él meg rajta semmi. A szigetet korábban jó néhány legenda, és rejtély ölelte körül, az 1800-as évek végéig kísértetszigetnek tartották, mert a felfedezése után többen indultak ismételt felkutatására, az expedíciók azonban sikertelenek voltak, a szigetet nem találták meg. A szellemsziget legendája csak még inkább erősödött, mikor 1964-ben egy elhagyott mentőcsónakot találtak a parton felszereléssel együtt, de a csónak utasai sosem kerültek elő. 1979-ben egy műhold hatalmas fényvillanást észlelt a sziget közelében, szakértők szerint a fény csakis nukleáris robbanástól, vagy meteor becsapódástól származhatott. Később bebizonyosodott, hogy a térség vize radioaktív.

Sri Lanka- A legvarázslatosabb sziget
Ez a legendákkal körbeszőtt  trópusi sziget India partjaitól délre található, az Egyenlítő közelében. Kultúrája lenyűgöző, az ókori uralkodók már időszámításunk előtt hatalmas víztározókat építettek, biztosítva ezzel az öntöző és ivó vizet. Időszámításunk előtt a III. században terjedt el itt a buddhizmus, és ma már Sri Lanka Buddha szobrok tömege nélkül szinte elképzelhetetlen. A sziget a zene, a tánc, és a misztikumok földje, mesék ezrei születtek vele kapcsolatban démonokról, angyalokról, istenekről, és persze földönkívüli látogatásokról. Krónikák, őskori barlangrajzok, és régészeti leletek utalnak arra, hogy egykor Sri Lankát furcsa lények uralták. Mind a hegyek, mind a völgyek, dombok és épületek tele vannak rejtélyes történetekkel, és bölcsességgel, mely olykor meghaladják még az emberi értelmet is.

Alcatraz- A börtönsziget
A San Franciscóban található híres börtönsziget sötét és izgalmas történetekkel büszkélkedhet, bizonyítja ezt, hogy számos sztárt megihletett már a filmvásznon. Többek között Clint Eastwood, Nicolas Cage, Sean Connery is forgatott filmet a hátborzongató szigetről. Először katonai erődítmény, katonai börtön, majd szövetségi börtön lett.

Olyan híres foglyai voltak, mint maffiavezér Al Capone, George „Machine Gun” Kelly, vagy Robert Stroud. Természetes elszigeteltsége, az öböl körüli hideg víz, és az erős tengeráramlatok miatt ideális helyszín volt a foglyok tartására. A maximális fogoly szám 302 volt. A börtönben szigorú szabályok uralkodtak, a foglyok munkája aszerint változott milyen súlyos bűncselekményt követtek el, megszökni szinte lehetetlen volt. A börtönt 1934-ben végleg bezárták, ma már csak turistalátványosságként létezik, azonban így is igencsak hátborzongató, mikor az ember végigmegy a cellák folyosóin, miközben fülhallgatón keresztül rabok suttogják fülébe a szöveget.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest