… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle A nyár legnépszerűbb divatkiegészítői

A nyár legnépszerűbb divatkiegészítői

Nemrég láttam egy filmjelenetet az Anna Karenina egyik feldolgozásából. A szerelmes Anna minden illemről, szokásjogról, az egész világról megfeledkezve rohan végig Szentpétervár utcáin, imádottja, Vronszkij gróf házához. Hatalmas, laza kontyát körülrepkedik a dús, hullámos, barna tincsek. Minden járókelő döbbenten bámulja őt. Az 1800-as évek vége felé járunk, egy nő – főként egy férjes asszony – szinte istenkáromlást követett el, ha kalap nélkül lépett ki az utcára. De ugyanez igaz volt a kesztyűre, a kis, karra fűzött selyemtáskára, vagy ha az idő olyan volt, a napernyőre is.

Az öltözék mint üzenet
A kiegészítők régen mind a nők, mind a férfiak esetében komoly tartozékai voltak az öltözéknek. Üzenetet hordoztak, jelezték a viselőjük társadalmi státuszát, anyagi helyzetét, azt, hogy házas, egyedülálló vagy özvegy. Vagy éppen egy király. Első királyunkról, Szent Istvánról például ki sejtené, hogy “pénztárca” nélkül sehová sem ment, pedig a korabeli krónikák szerint mindig “aranyos erszényt hordott övén, telve ezüst dénárokkal”. A pénztárca mellett az öv, a táska, a kendő, a kalap és az ékszerek egykor mind komoly jelentőséggel bírtak, “elmesélték” viselőjük rangját és életkörülményeit. Ma már a kiegészítők nem ennyire szimbolikusak – inkább stílusosak, feldobják az öltözéket, és persze sokszor praktikusak is.

Az öltözködésben ma már szinte mindent szabad, de ha létezne egy kimondatlan divat illemkódex, egy aranyszabály biztosan szerepelne benne: a kiegészítőknek harmonizálniuk kell egymással. Különösen igaz ez a bőr holmikra: a táska, az öv, a pénztárca, sőt, a cipő is akkor ütős igazán, ha színvilágában, az anyag jellegében (például matt vagy lakkbőr), mintázatban és stílusban egyöntetűek, vagyis az öltözékünkön egységesen visszaköszönnek. Egy nő számára szinte elképzelhetetlen, hogy a cipője ne illeszkedjen a táskája színéhez, és ha mindezt “megfejeljük” egy szintén harmonizáló nyaksállal és egy hasonló árnyalatú szalaggal díszített szalmakalappal, divat-szempontból már vitathatatlanul megfeleltünk a nagybetűs NŐ kritériumának. A cipő, az öv és a bőrtárca színvilágát egyébként ma már a férfiak többsége is összeegyezteti, hiszen nem kell hozzá más, csak egy kis odafigyelés, és a pasik is trendinek érezhetik magukat. Különben is: hogy néz már ki egy fekete bőrcipő mondjuk egy halványbarna övvel? Ugye, hogy illúzióromboló?

Variálj, harmonizálj, és nyűgözd le a világot
Hogy egy laza gyöngysor (nem is kell igazinak lennie), egy nagy, karika fülbevaló, egy klassz bőr- vagy fémkarkötő, vagy egy szemrevaló dizájn karóra mennyit tud dobni a megjelenésünkön, az nem is lehet vita tárgya. Ezek a dolgok…dögösítenek, nincs rá jobb szó. Mindegy, hogy valaki a szolidabb barabokat kedveli, vagy a kifejezetten feltűnőeket, a jól megválasztott ékszerek, övek, karórák, táskák elképesztően fel tudják turbózni viselőjük egyéni stílusát. Ugyanez igaz a nagy jolly jokerre, a napszemüvegre is, amely egyszerre egészséges (a fényszűrők óvják a szemet a káros sugaraktól) és lehengerlő – már ha jól választjuk ki. Napszemüveget már a húszas-harmincas években is hordtak, de igazán a nagy, hollywoodi stílusikonok, mint Grace Kelly amerikai színésznő (később monacói hercegné), vagy Audrey Hepburn hozták divatba. Egy stílusos nő vagy férfi nyáron ma már ki se megy az utcára napszemüveg nélkül. Ebből a kiegészítőből egyébként érdemes többet is venni. Egy alapdarabot, és egy-két szezonális, trendi változatot is. Ami a fazont és a színt illeti, a határ a csillagos ég – gondoljunk csak Lady Gaga eszementen kreatív szemüveg-csodáira.

Az kiegészítők koronázatlan királya – nem véletlen, hiszen a fej koronájára kerül – a kalap és a sapka. A történelem egyik legnagyobb múltú és legváltozatosabb küllemű öltözék-kelléke ez. Gondoljunk csak a régi korok tollas, masnis, ilyen-olyan karimájú fejfedőire. Akadt olyan is, amelyre mintha egy komplett gyümölcskosarat halmoztak volna fel, szegény hölgyek nem győztek roskadozni alatta. Kalap vagy sapka nélkül évszázadokon át valóságos bűn volt emberek közé menni, ez a nőkre és a férfiakra egyaránt vonatkozott. Ma már ebben is sokat lazultak az elvárások. A férfiak főleg a nagy meleg elleni védekezésül hordják – szalmakalapot, baseball-sapkát –, a nők úgyszintén, bár egy-egy impozánsabb kalapot szívesen felvesznek különleges alkalmakra is, például esküvőkre.

A kiegészítők idén is tarolnak, hiszen praktikusak, látványosak, és egy kis fantáziával annyira egyedivé varázsolják a legegyszerűbb ruhadarabokat is, hogy bárhová megyünk garantált a siker és a közcsodálat. És ami a legfontosabb: nem kell vagyonokat költeni rájuk. A divat nagyasszonya, Coco Chanel egyszer azt mondta: “Az ékszerek nem azért vannak, hogy gazdaggá tegyenek egy nőt, hanem hogy ékesítsék, és a kettőnek semmi köze egymáshoz.” Túlzás nélkül állíthatjuk: ez a megállapítás minden kiegészítőre igaz. Nőknek és férfiaknak egyaránt.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest