… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle A mmodern kutyanevelés alapjai

A mmodern kutyanevelés alapjai

A jó kommunikáció és a jutalmazás elengedhetetlen

A megfelelő kommunikációnak nemcsak emberi kapcsolatainkban van fontos szerepe, lényeges, hogy kedvenceinkkel is megtaláljuk a közös hangot. Habár elsőre nehéznek tűnhet, hogy szavak nélkül megértsük egymást, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy közös hullámhosszra kerüljünk. Korszerű nevelési módszerekkel és az ideális jutalomrendszer kialakításával még teljesebbé válhat a kutyánkkal együtt töltött idő. A Pedigree egyik küldetése megtanítani az állattartóknak, hogy miként alakíthatnak ki egy kiegyensúlyozott kapcsolatot a jutalomfalatok megfelelő alkalmazásának segítségével.

Trendek a kutyanevelés terén

Az utóbbi évek felmérései azt mutatják, hogy a kutyagazdák egyre tájékozottabbak és felkészültebbek házikedvencük kiválasztásában. Ugyanakkor nemcsak a gazdihoz legjobban illő kutyus megtalálásában, hanem a mindennapi nevelésben is fontos szerepet kell, hogy kapjon a tudatosság. Mára a kutyák a családok részévé váltak, a tudatos kutyatartók pedig egyre nagyobb arányban használnak pozitív megerősítésen és motiváción alapuló tanítási módszert. Ezeknek a módszereknek a sikere leginkább a két fél kapcsolatán múlik. Könnyen tönkre lehet tenni a közös tanulási folyamatot túlzott erőszak vagy kényszerítés alkalmazásával. Ezt a metódust hivatott felváltani a jutalomközpontú nevelés, ami a modern kutyanevelés alapja. 

„Hazánkban is számos kutyaiskolában találkozhatunk klikkert alkalmazó oktatással: miután a kutya megismerkedett a klikkerrel, egy-egy új feladat tanulásakor a klikkelés hangját követően még egy jutalomfalatot is kap a négylábú tanuló, feltéve, hogy ügyesen végrehajtotta a (rész)feladatot. Ezáltal megerősítjük a kívánatos viselkedést, ami által a kutya egyre gyakrabban fogja azt felajánlani, mi pedig fokozatosan már elhagyhatjuk a klikkert és a jutalomfalatot, elég lesz az utasítás, majd a szóbeli dicséret a sikerrel elsajátított feladatok esetében. A kutya és gazdája ezáltal partnerek a tanulásban, melynek során mi, emberek is egyre jobban megismerhetjük a velünk élő kutyát” – meséli Korom Gábor Kutyaszakértő, a családi kutyatartókért létrejött Tükör Módszer Kutyasuli hálózat alapítója.

A jutalomfalatok diadala – 5 jótanács gazdiknak

  • A következetes nevelés érdekében mindig gondoskodj róla, hogy legyen nálad jutalomfalat, ha közösen indultok el otthonról kiskedvenceddel. 
  • Az ún. jutalomfalat-tasak könnyen övre csíptethető, ezáltal az egész séta alatt könnyen a kezedre fog esni. 
  • A falatok mérete és mennyisége mindig a kutya méretétől függ, tehát amíg egy csivava fél borsónyi, addig egy bernáthegyi 3 adagot is kaphat. 
  • Négylábú barátaink minden ébren töltött percükben figyelnek és tanulnak, éppen ezért bármikor okot adhatnak a megjutalmazásukra, amire mindig legyünk felkészülve. 
  • A séta során ne spórolj a finomságokkal, egy hosszabb út alatt akár többször is kifejezheted elégedettségünket. 

„A házilag elkészíthető jutalomfalatok tárháza gyakorlatilag végtelen: mára már számos recept fellelhető az interneten is, de nem kell hosszas sütés-főzésbe kezdeni a siker érdekében. Sok kutya élvezettel fogyaszt sajtot, kis darabokra szeletelt répát, szárított halat vagy akár főtt, szárított sertésszívet is. A bolti, készenvásárolható jutalomfalatoknál figyeljünk az összetevőkre és a méretükre, állagukra: illatuk különösen vonzó a négylábú tanulók számára. Tartsuk szem előtt, hogy noha a fogtisztító rágcsa élvezetes otthonra, tanuláshoz, séta közben nem praktikus: mindig válasszunk a helyzetnek megfelelő jutalom falatot. Kísérletezzünk bátran, figyeljük kutyánk reakcióit és ismerjük meg ízlését, hogy a jutalomfalat tényleg jutalmat jelentsen” – mondja Korom Gábor.

A Pedigree ínyenc kutyacsemegéi kellemes, jól rágható textúrának köszönhetően ideális jutalomfalatként szolgálnak kutyusának. Adalékanyagmentesek és nem tartalmaznak mesterséges színezéket sem, így bátran jutalmazhatod velük kedvenced a jól végzett munkáért. 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest