… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Trend&Lifestyle 2022-es labdarúgó-világbajnokság: Mikor kezdődik, milyen csoportokkal és menetrenddel Katarban?

2022-es labdarúgó-világbajnokság: Mikor kezdődik, milyen csoportokkal és menetrenddel Katarban?

Katar lesz a házigazdája a 2022-es Fifa világbajnokságnak idén; ez lesz az első arab ország által rendezett világbajnokság, és a második, amelyet teljes egészében Ázsiában rendeznek meg. Ez lesz a 22. kiadása a négyévente megrendezett tornának, amely még 1930-ban kezdődött. Tökéletes alkalom arra, hogy megnézzük a Top Bukméker adatait.

Miután a 2020-as Európa-bajnokság döntőjét büntetőkkel elveszítette Olaszország ellen, Gareth Southgate angol válogatottja ezúttal a világbajnokságon szeretne még jobbat nyújtani.

Mikor kezdődik a 2022-es Fifa világbajnokság?

A torna november 20-án, a Katar és Ecuador közötti mérkőzéssel kezdődik. Ez a kezdési időpont egy nappal korábban van az eredetileg tervezettnél, miután a házigazda Katar sikeresen lobbizott a Fifánál, hogy csapata a többi mérkőzés előtt megnyithassa a tornát. Eredetileg a nyitómérkőzés a Szenegál-Hollandia mérkőzés lett volna november 21-én.

A döntő (és 64. mérkőzés) a katari nemzeti ünnepen, Lusailban kezdődik: 2022. december 18-án.

A világbajnokságra a hagyományos nyári időpont helyett télen kerül sor, annak ellenére, hogy a katari pályázati bizottság eredetileg azt állította, hogy a nyári, akár 50 Celsius-fokos hőmérséklet közepette teljesen légkondicionált stadionokban lehet majd játszani. Ezeket a terveket azonban gyorsan elvetették, és a Fifa jóváhagyta a házigazdák azon kérését, hogy az északi féltekén a tél elején rendezzék meg a tornát, ami az eredeti javaslatban is szerepelt volna, és ez befolyásolhatta volna a pályázatukat.

Mely csapatok kvalifikálták magukat a 2022-es katari tornára?

A házigazda: Katar

Európából: Belgium, Horvátország, Dánia, Anglia, Anglia, Franciaország, Németország, Szerbia, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Lengyelország, Lengyelország, Portugália, Wales és Wales.

A világ többi részéből: Brazília, Argentína, Uruguay, Mexikó, Ecuador, USA, Kanada, Szenegál, Ghána, Kamerun, Marokkó, Tunézia, Irán, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Japán, Costa Rica és Ausztrália.

Anglia november 15-én San Marino ellen fejezte be a selejtezőt. Összesen 13 európai csapat jut ki a világbajnoki döntőre: a 10 selejtezőcsoport mindegyikének győztese, valamint három csapat a rájátszáson keresztül.

A világbajnokság utolsó európai helyéért Wales Ukrajnát előzte meg, miután Portugália és Lengyelország is továbbjutott a rájátszáson.

Hol rendezik a 2022-es világbajnokságot?

A tornát Katar-ban rendezik, amely a legkisebb területű (11 600 km2) és lakosságú (2,7 millió) ország, amely valaha is házigazdája volt a világbajnokságnak. Ez lesz az első alkalom, hogy arab és muszlim többségű országban, és a második alkalom Ázsiában, miután 11 alkalommal Európában, háromszor Észak-Amerikában, ötször Dél-Amerikában és egyszer Afrikában rendezték meg.

Hogy néz ki a lebonyolítás?

A világbajnokság a 24 csapatos (1982-1994) keretből 1998-ban 32 csapatosra nőtt, és ez a nyolc darab négycsapatos csoport végső formája, amelyből az első két helyezett jut tovább a 16 közé, majd a negyeddöntőbe, az elődöntőbe és a döntőbe. 2026-tól, amikor a torna visszatér az Egyesült Államokba, 48 csapatosra bővül.

Mikor kezdődnek a mérkőzések?

A hőmérséklet a déli napsütésben továbbra is átlagosan 30 Celsius-fokos lesz, ezért a csoportmérkőzésekre a következő kezdési időpontokat határozták meg (helyi idő szerint): 10, 13, 16 és 19 óra. A kieséses mérkőzések 15 és 19 órakor kezdődnek.

Milyen helyszíneket használnak majd?

Öt rendező város és nyolc stadion van, ebből négy Doha környékén. A lusaili Iconic Stadiont, a dohai Ras Abu Aboud Stadiont és az Al Thumama stadiont kifejezetten a tornára építették, míg a főváros külvárosában található Khalifa International stadiont jelentősen felújították.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest