… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Sztárok árulták el, mi a dús hajuk titka

Sztárok árulták el, mi a dús hajuk titka

Sokszor az a benyomásunk, amikor ismert arcok bukkannak fel újból a képernyőn, hogy mintha nem öregedtek volna. Ebben nagy szerepe van a genetikának és a testmozgásnak, de az egészséges hajnak is, ami hosszú évek alatt sem veszít volumenéből. (x)

Az embernek általában napi 60-100 hajszála hullik ki, ami teljesen természetes, így a hajhullás kifejezés kissé megtévesztő. Nem lehet élesen elhatárolni egymástól a hajveszteséget nem okozó és a hajveszteséget okozó hajhullás mértékét, ez inkább attól függ, hogy milyen könnyen, milyen mennyiségben és mely területekről hullanak a hajszálak. Tehát a napi 100 alatti hajszál elvesztése a természetes hajváltás jele, miközben vannak olyan élethelyzetek, amikor a testünk változása okozhat jelentősebb hajhullást is.

Nem kell megijedni az ideiglenes hajvesztéstől

„Gyerekkorom óta táncolok és a hajam szinte a munkám részévé vált. Talán az sem áll távol a valóságtól, hogy egyben védjegyem is lett, hiszen a közönség mindig ezzel a dús hajkoronával látott. Sajnos a szülés utáni hajhullás engem sem kímélt. Nagyon zavart, hogy a mennyisége kevesebb lett” – árulja el Karsai Zita táncművész.

A kismamák egy része 1-3 hónappal a szülést követően hajhullást észlelhet. Hasonló tünetek jelentkezhetnek a fogamzásgátló tabletták szedésének befejezése után. Az ilyen típusú hajhullás oka, hogy a szervezet hormonszintje megváltozik, és a haj szokásosnál nagyobb része kerül nyugalmi fázisba, vagyis a természetes kihullás állapotába. Az ilyenkor jelentkező hajhullás csak ideiglenes. Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy szoptatáskor a tejjel igen sok tápanyag távozik az anyukák szervezetéből. A cink, vas, jód és B-vitaminok hiánya hajhullást okozhat az ember bármely életszakaszában, ami viszont nem szűnik meg magától, mint a hormonális hajhullás esetében. A szoptatás idején az anyukák gyakran nem mernek szedni semmilyen szájon át bevehető készítményt attól tartva, hogy az anyatejbe olyan anyag kerül, ami nem kedvező a babának. Számukra olyan alternatív megoldásra van szükség, amivel helyileg lehet kezelni a hajhullást. A szoptatás befejezése után pedig olyan kúra ajánlott, amellyel a szervezetben helyreáll a haj növekedéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok természetes egyensúlya.

Ez is elfér a púder mellett

Nemcsak őszinte mosolya, de a mezőny egyik leghosszabb hajzuhataga is hozzájárult ahhoz, hogy Geszler Dorottya 1989-ben a Miss Hungary szépségverseny dobogójának harmadik fokára állhatott és a közönségdíjat is megkapta. Frizurája azóta is hosszú, ami annak is köszönhető, hogy hajszálai nem vékonyodtak el és a számuk sem lett kevesebb. Egy évtizede már, hogy Dorottya a tévés műsorvezetés mellett pilates oktatással is magas szinten foglalkozik. Ami a testének a rendszeres mozgás, az a hajának a keratin.

A keratin a köröm és a haj legfőbb alkotóeleme, egy olyan szerkezeti fehérjéje, ami a haj rugalmasságáért, ellenállóképességéért és fényességéért felelős. „A kreatin tartalmú hajerősítő készítmények nemcsak erőt, vitalitást és ellenállást adnak a legyengült és élettelen hajnak, de a fejbőr egészségét is elősegítik, ami nekem nagyon fontos, mert a sport és a felvételek előtti hajvasalás, beszárítás meglehetősen igénybe veszik mind a hajat, mind a fejbőrt – mondja Geszler Dorottya, aki azt is elárulta, hogy egy praktikus eszközzel tartja formában a haját. – Ha korán indulok, azért, ha későn érek haza, azért nincs időm az otthoni hajápolásra. De a hajerősítő sprayem mindig ott van a táskában, így bármikor és bárhol el tudom végezni a hajterápiámat.”

Hozzászólások

Pin It on Pinterest