… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Speciális arcápolási tippek korosztály szerint

Speciális arcápolási tippek korosztály szerint

Bár az öregedést nem lehet megállítani, a folyamat lassítható, a bőr korai öregedést néhány egyszerű trükkel megakadályozhatjuk! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a napi arcápolási rutinról korosztályok szerint!

A 20-as évek a megelőzés időszaka
Bár 20-as éveinkben még nincsen okunk ráncok miatt aggódni, ez az időszak, mikor kialakult bőrápolási szokásaink megalapozzák, hogy mikor tűnnek fel az öregedés első jelei az arcunkon. Ilyenkor a jövőbeli károk kivédésére helyezzük a hangsúlyt. A legfontosabb a hidratálás, az arctisztítás, és az UV védelem. A jó idő közeledtével kiemelt jelentőségűvé válik az UV védelem, ezért mindig használj olyan nappali hidratáló krémet, ami fényvédő hatású. Különösen nyáron fontos a napkrémek használata, kutatások szerint a bőröregedés legfőbb okozói a napsugarak.

A hidratálás 20-as éveinkben szintén elsődleges, ilyenkor kezdi ugyanis a bőr elveszíteni nedvességmegőrző képességét. Válassz lehetőleg olyan hidratáló krémet, ami antioxidáns tartalmú, így megőrizheted a nedvességet, és csökkentheted a káros szabad gyökök kialakulását. Ügyelj az arctisztításra, a sminklemosó használatát, esténkét soha ne csald el, akármennyire is fáradt vagy. Válassz egy enyhe, bőrtípusosnak megfelelő arctisztítót, és egy alkoholmentes tonikot. Heti 2-3 alkalommal pedig egy finom arcradírral távolítsd el az elhalt hámsejteket, ilyenkor ugyanis a bőr természetes hámlási folyamata már lelassul. Az alkohollal és dohányzással pedig csak csínján, mert ezek a folyamatok később komoly problémákhoz vezethetnek!

30-as évek kezdődő ráncok kivédése
30-as éveinkben bőrünk tapintása megváltozhat, színe pedig egyenetlenebbé válhat, ezáltal a felhám egyre szárazabb, és vastagabb lesz. Ebben az életkorban a cél a szárazságából fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése.  Emellett gyakori probléma ilyenkor a rosacea és a különböző gyulladások, amik tágítják az ereket. Építs be a napi arcápolási rutinodba a hidratálás mellé, olyan intenzív termékeket, szérumokat, melyek aktív öregedés gátló összetevőket tartalmaznak. Lehetőleg az összetevők között szerepeljen réz peptid, és a matrixyl, ezek az anyagok ugyanis növelik a kollagén peptidek mennyiségét, elősegítve ezzel a bőr rugalmasságának megőrzését. Fontos, hogy helyileg is alkalmazz C-vitamin tartalmú szemránckrémet, vagy vitaminos tápláló pakolást az arcodon, ez a leghatékonyabb módja a szarkalábak kialakulásának csökkentésére. A bőr színének elváltozására a helyileg alkalmazott glükozamin a megfelelő választás, ez gátolja a melanin túltermelést a sérült sejtekben, és javítja a bőr tónusát. Kutatások szerint a rosacea, vagyis bőrpír kivédése érdekében, ajánlott az olyan étele gyakori fogyasztását kerülni, mint az alkohol, borsmenta, eukaliptuszolaj, szegfűszegolaj, illetve bizonyos illatanyagok, ezek ugyanis a piros foltok legfőbb okozói.  A vízbevitel pedig kiemelt jelentőséget kap, fogyassz minimum 2 litert naponta.

40-es évek és fölötte
A 40-es, 50-es években bőr egyre szárazabb lesz, változik a szerkezete, így elvékonyodásnak indul. A kevesebb kollagén termelés miatt egyre több apró ránc tűnik fel arcunkon, a bőr elveszíti feszességét, és több folt, szeplő, elszíneződés jelenik meg. A cél a kollagén megtartása, a száj és szem körüli ráncok minimalizálása, a megereszkedett bőr csökkentése, a ragyogás megtartása, a bőr kiszáradás csökkentése. Ilyenkor fontosak a bőrfeszesítő hatóanyagot tartalmazó krémek használata, a retinol segíti a sejtek megújulását, kisimítja az arc felületét. A mélyebb ráncok eltüntetésére a vállalkozóbb kedvűek megfontolhatják a különböző botox és ránctalanító injekciókat. Az antioxidáns és C-vitamin tartalmú krémek használatát ilyenkor se felejtsük el. A retinoidban gazdag termékek nem csak hidratálják a szem körüli bőrt, de megakadályozza a szarkalábakat. A megereszkedett bőr kezelésére a leghatékonyabb megoldást a DMAE, vagyis dimetil tartalmú termékek jelentik, ennek az anyagnak erős feszesítő hatása van. A hidratálásról most se feledkezz el, lehetőleg olyan krémeket válassz, melyek bőrradír hatású összetevőket tartalmaz, mint pl. az alfa és béta hidroxi savak, a tejsav, szalicilsav, és a karbamid.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest