… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Napozz okosan! Arcápolás és napozás alatti tippek

Napozz okosan! Arcápolás és napozás alatti tippek

Nyáron több időt töltünk a szabad ég alatt, mint a többi évszakban. Így a nap még akkor is éri bőrünket, ha nem kifejezetten napozunk, ezért fontos, hogy akkor is gondoljunk a bőrvédelemre, ha nem a standra indulunk. Ha megfelelően védekezünk a káros sugarak ellen, akkor elkerülhetjük a leégést és az idő előtti ráncosodást, öregedést. A gondos ápolással pedig megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát az egész nyár folyamán. Hosszas kutatómunka után megpróbáltuk összeszedni a megfelelő napozási termékeket!

Az első és legfontosabb…
tennivalód, hogy szerezz be bőrtípusodnak és az alkalomnak megfelelő fényvédő készítményeket. Nagy melegben, ha nem strandolni készülsz, akkor is kend be a ruhából szabadon maradt bőrfelületeket napvédővel, mert olyankor lehet a legkönnyebben leégni, amikor nem is számítunk rá. Ha nagyon fehér vagy, akkor először próbálj a korai vagy a késő délutáni órákban napozni és használd a lehető legmagasabb faktorszámú naptejet. Mindezt lehetőleg a napozás előtt legalább 20 perccel, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy a hatóanyagok aktivizálódjanak. Amint elértél egy bizonyos színt, utána már lehet alacsonyabb faktorszámra váltani.

Vízhiány
Ha órákig a fekszel a napon, akkor megnő a napi folyadékszükségleted, így azt időben és folyamatosan pótolni kell. Különben szervezeted és a bőröd is kiszáradhat, ezért mindig legyen nálad víz, tea, gyümölcslé.

Napozási utáni védelem
Hiába kented egész nap magad a standon, utána is gondoskodnod kell a hidratálásról. A napozás utáni krémek pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát, kellemesen hűsítenek, nyugtatnak. Válassz olyan összetevőket tartalmazó krémet vagy gélt, mely segít hosszabban megőrizni a barnaságodat és előkészíti a bőrt a további napozásra. A napozás utáni készítmények mellett ugyanúgy használd a megszokott testápolódat is, mert ilyenkor fokozott védelemre és hidratálásra van szüksége a bőrödnek. A tiszta kókuszolaj nagyon jó ráncmegelőző, így napozás után bőven bekenheted vele az arcodat. Arra viszont nagyon ügyelj, hogy mielőtt újra napra mész, gondosan mosd le a kókuszolajat, mert a nappal érintkezve égethet. Az Aloe Vera szintén nagyon jó nyugtató hatással bír. Tartsd hűtőben, hogy minél hosszabban elálljon, illetve minél hidegebb, annál jobban hűti a felhevült bőrt.

Bőrirritáció és öregedés
Napozáskor felejtsd el az erős sminket! Bár ma már a legtöbb alapozó tartalmaz napvédőt, de ha barnulni szeretnél, akkor úgysem alapozod le az arcodat. Illetve ha közvetlenül és hosszabb ideig éri nap az arcodat, akkor az alapozó, a korrektor és a szemfestékek, de még egyes arckrémek is allergiás reakciókat válthatnak ki az erős fény hatására. A festék könnyen beleéghet a bőrbe, így ráncosodást és foltosodást okozhat, melyet egyszerűbb megelőzni, mint utána kezelni. Így jobb, ha gondosan megtisztítod bőrödet mielőtt kifekszel a napra és maximum csak vízálló szempillaspirált használsz.

Leégés és napallergia
Délelőtt 11 és délután 3 óra között a „legagresszívebb” a nap. Ebben az időszakban éri a testünket a legnagyobb mértékű sugárzás, ilyenkor fokozott védelemre van szükség, illetve ajánlott elkerülni a napozást és inkább árnyékba húzódni. Még akkor sem vagy teljes biztonságban, ha sportolsz, hiszen a nap elég erős ahhoz is, hogy a homokról, betonról, víztükörről visszaverje a sugarait.

 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest