… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Mutasd a körmöd, megmondom milyen betegséged van!

Mutasd a körmöd, megmondom milyen betegséged van!

A körmök testünk indikátorai, jelzik a szervezet egészségi állapotát. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a rajtuk látható elváltozásoknak, pedig a tünetek hátterében előfordulhat, hogy komoly szervi betegség áll.

 Legtöbben elfeledkezünk arról, körmeink milyen fontos szerepet játszanak életünkben, nem csak védik a szöveteket, de ablakként működnek, melyen keresztül nyomon követhetjük testünk állapotát. A körmök legtöbbször jól látható jelzéseket küldenek felénk, ha gond van, legyen szó akár alultápláltságról, fertőzésekről, vagy akár súlyosabb betegségekről is.

Sárgás elszíneződés
Ha gyakran fested a körmöd, észrevehetted már, hogy miután leszeded a körömlakkot marad utána egy halvány sárgás árnyalat. Ha azonban a sárga árnyalat továbbra is jelen van, az akár cukorbetegséget is jelezhet. A színelváltozást ilyenkor az okozza, hogy glükóz szoros kapcsolatban van a körömben található kollagén fehérjével. Ha az elváltozás hosszú távon fenn áll, fontos, hogy felkeressük orvosunkat. Az  ilyen tünet párosulhat cukorbetegség esetén szomjúsággal és gyakori vizeletürítéssel is.

Kékes elszíneződés
A kékes árnyalatokat, ha csak nem valamilyen lakk okozza, érdemes komolyan venni. A körmök kékes elszíneződése,  pláne ha kék ajkakkal is párosulnak, oxigénnel kapcsolatos egészségi problémára utalhatnak. Ide tartozik az alacsony hemoglobin szint, az asztma, a tüdőtágulás, a krónikus bronchitis, vagy akár a tüdőgyulladás is. Az ilyen irányú színelváltozást okozhatja szívbetegség is, így érdemes azonnal orvosi véleményt kérni.

Fehér pöttyök, fakó körmök
Az vagy, amit megeszel. Az egészséges táplálkozással körmeink egészségét is megőrizhetjük, az omega 3-zsírsavak, a sovány fehérjék, és a vas  fogyasztása szorosan összefügg a haj, a körmök, és a bőr állapotával. Körmeink megmutatják táplálozási hiányosságainkat is, a fehér pöttyök például kapcsolatba hozhatóak a vitaminhiánnyal. Legtöbb esetben ilyenkor az A-vitamin mennyisége csökkent drasztikusan a szervezetben. Persze nem csak a vitaminok hiányát ismerhetjük fel így, de akár vas, fehérje, vagy biotin alacsony szintjét is jelzik körmeink. A fakó köröm például jellegzetes tünete a vashiánynak. Emellett a halvány, fehéres körömágy, utalhat vérszegénységre,  a súlyosabb hiányosságok következtében a körömformája megváltozik, előfordulhat, hogy elvékonyodik, vagy kórosan megvastagodik.

Sötét, fekete vonalak
A körömlemezek alatti fekete vonalak, vagy foltok jelentkezhetnek bevérzés miatt is, ám fontos, hogy komolyan vegyük, mert súlyosabb esetekben akár melanómára, vagyis rosszindulatú bőrdaganatra utalhatnak. Éppen ezért érdemes az éves ellenőrzések során, körmeinket is megvizsgáltatni, hogy időben diagnosztizálják a betegséget.

Körömágygyulladás, gyulladt bőr
A fájdalmas, vörös viszkető bőr, a körömágynál, vagy a körmök körül erőteljes jelzések arra, hogy valami nem stimmel. Ahogyan más testrészeinket, úgy körmöket is gyakran támadják meg fertőzések, de a tüneteket okozhatja gomba, baktérium, vagy vírusos szemölcsök. A gombás betegségek következtében a körmök megvastagodnak, könnyen töredeznek, és akár kékes-zöld árnyalatot is felvehetnek. A gomba hírhedten nehezen kezelhető, az orvosok legtöbbször gyógyszeres kezelést írnak elő. A baj megelőzésre áztasd körmeidet havi egyszer olívaolajos kézfürdőbe, ezzel elejét veheted a gombás körömbetegségnek, és bőröd is újjászületik majd.

Kanálköröm
A körmök középső részének bemélyedés származhat akár egy egyszerű sérülésből is, ám bizonyos esetekben vashiányt és vérszegénységet jelez, olykor pedig pajzsmirigyproblémákra utal. Az orvosok gyakran összekapcsolják a pajzsmirigybetegséget a körmök elváltozásával, amit gyakran kísér hirtelen fogyás, illetve hízás.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest