… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Mit tehetünk a szőrbenövés ellen?

Mit tehetünk a szőrbenövés ellen?

A szőrbenövés – amellett, hogy igen kellemetlen – komoly gondot is okozhat. Dr. Gulyás Tamás cikkéből most megtudhatod, miért nő be a szőr és hogyan előzheted meg kialakulását.

A benőtt szőr általában borotvált, gyantázott vagy trimmelt bőrön jelentkezik. A szőr ilyenkor nem bújik ki a bőr felületére, hanem visszakunkorodik és gyakran egy puklit képez. Ez könnyen begyullad, de ha mégsem, akkor is faggyú halmozódhat fel körülötte.

Kiknél alakulhat ki szőrbenövés?
Bár a szőrbenövés régen főként a férfiakat érintette (elsősorban a borotvált arcon és nyakon alakult ki), napjainkban a hölgyek életének is mindennapos része lett. A szőrbenövés így megjelenhet a karokon, combokon, lábszáron, de problémát okozhat a fanszőrzet területén is. Ráadásul az intim terület gyakrabban fedett, így ott könnyebben be is gyullad.

Viszket? Gyulladt? Azonnal kezeld!
A szőrbenövés lehet tünetmentes, felhívhatja rá a figyelmet egy kis dudor, amit először pattanásnak hiszünk. Viszkethet is, azonban ha begyullad, fájdalmassá válhat. A gyulladás komoly gennyes fertőzésbe is torkollhat, amikor már sebészileg is be kell avatkozni. Ráadásul a krónikusan benövő szőrszálak a bőr elszíneződését, valamint hegek (keloid hajlam esetén pedig keloid) képződését is okozhatják.

Ha már megtörtént a baj, akkor mielőbb próbáljuk kezelni a gyulladást. Használhatunk pl. teafa olajat, vagy levendula olajat, komolyabb probléma esetén pedig forduljunk orvoshoz!

Hogyan előzhető meg a szőrbenövés?
A szőrbenövés kialakulásának esélye gondos odafigyeléssel és bizonyos szőrtelenítési szabályok pontos betartásával csökkenthető, ám ez igen sok szabadidőt emészt fel. Ha erre nincs időnk vagy kedvünk, érdemes tartós IPL szőrtelenítést végezni (pl. otthoni DEESS IPL szőrtelenítő géppel), amely a szőrbenövés és a szőrtüsző-gyulladás kínjaitól is hosszú évekre megszabadít.

Szőrtelenítési tippek szőrbenövés ellen

Ha egyelőre hagyományos szőrtelenítésnél (pl. borotva, epilálás, gyantázás, trimmelés) maradunk, érdemes az alábbi szabályokat betartani:

  1. A nem élesen elvágott szőrszál könnyebben nő be, ezért mindig éles borotvát használjunk, és minden húzás után öblítsük le!
  2. A nem megfelelően puha bőrfelület és a túlzottan erőteljes szaruréteg szintén problémát jelenthet. Éppen ezért borotválás, szőrtelenítés előtt meleg vízzel mossuk át a bőrt, majd megfelelően puhítsuk fel! (Ezt a régi borbélyok is tudták, ezért meleg törölközőt tettek a kuncsaft arcára.) Érdemes szőrtelenítés előtt bőrradírt is bevetni a siker érdekében.
  3. Ha gyantázunk vagy epilálunk, a rendszeres bőrradírozásra 2 szőrtelenítés között is nagy figyelmet kell fordítani! Nem szükséges drága krémeket vásárolni: a luffa szivaccsal való átdörzsölés is tökéletes, vagy akár házilag, sóból is készíthetünk testradírt.
  4. Próbálj ki más szőrtelenítési módszert, mert a benőtt szőr oka a nem megfelelő szőrtelenítés is lehet! Gyantázás vagy epilálás esetén például sokszor az a baj, hogy nem szakad ki az egész szőr, csak elszakad. A tépés hatására irritálódott szőrtüsző pedig nem megfelelő szőrnövekedéshez vezethet.

Mi a megoldás?

Egyrészt érdemes betartani a fentieket, de a legjobb, ha átállunk IPL vagy lézeres szőrtelenítésre. A fény alapú szőrtelenítés légyege ugyanis az, hogy nem csak a szőrt tünteti el, hanem a szőr hagymáját is kiírtja. Az IPL ráadásul a benőtt szőröket is elégeti, így kezeli is a problémát.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest