… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Mit kell tudnod a fényvédelemről?

Mit kell tudnod a fényvédelemről?

Egy kis biológia

Tudtad, hogy bőrünk alapszíne egészséges élettani állapotban több tényezőtől is függ? Ezek:

 • a hám bazális, legbelső rétegében termelődő festékanyag mennyisége,
 • a külső szarurétegben felhalmozódó, zsírban oldott, sárga színű karotin, 
 • a bőr középső rétegében, az irhában található felszínes erek hemoglobin tartalma

A bőr természetes színét adó festékanyag, a melanin. Termeléséért a hámsejtek között elszórtan található melanociták felelősek, melyek hosszú plazmanyúlványokkal hatolnak be a hámsejtekbe, így juttatják el oda a bőrfestéket. A melanociták száma mindannyiunknál nagyjából azonos, de az egyes népcsoportok eltérő mennyiségű pigmentet termelnek, ezért különbözik az emberek bőrszíne. A bőrszínt tehát nem a melanociták számossága, hanem pigmenttermelésük aktivitása határozza meg. A sötétebb bőrben nagyobbak a melanoszómák, lassabban kerülnek át a hámsejtekbe, és ott lassabban bomlanak le. A világos bőrre kisebb melanoszómák jellemzőek, melyek csoportokban jutnak át a hámsejtekbe, ahol lebomlásuk gyorsabb.

Miért fontos a melanin? 

Az emberi szervezet egyensúlyának fenntartása és védelme szempontjából a zavartalan melanin-szintézisnek óriási a szerepe.

 • A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát, azaz kulcsfontosságú a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében. 
 • Másik fontos funkciója, a szervezet hőséggel szembeni védelme. 
 • Sőt! Még szemünk védelmében is komoly szerepe van, ugyanis védi a retinát az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. 

A melanin-termelést nagyban gyorsítja a napfény 290-320 nm-es (UV-B) tartománya. 

A bőr színét a béta-karotin sárgás színű festékanyag is meghatározza, ami a bőr hámrétegében rakódik le és egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, valamint elősegíti az egyenletes barnulást is. Ezért is ajánlják az A-elővitaminban (retinol) és béta-karotinban gazdag élelmiszereket fogyasztását. Sok a retinol a halban, májban, tojássárgájában, belsőségekben, míg a béta-karotin főként növényekben található meg, mint a sárgarépa, paradicsom, kelbimbó, fejes saláta, cékla, sütőtök, spenót, spárga, petrezselyem, zöldborsó, alga, homoktövis, goji, sárgadinnye, meggy, sárgabarack.

Mit is jelent az UV-B és UV-A sugárzás?

A napfény mindkettőt tartalmazza, de más-más hullámhosszuk miatt másként hatnak szervezetünkre. A D-vitamin az UVB sugarak által elért bőrben termelődik. Az UVA sugarak ezzel szemben csökkentik a D-vitamin szintet. Napozáskor ez az ellentétes működés segít kiegyensúlyozni a D-vitamin mennyiségét testünkben.

A minket érő sugárzás mintegy 90%-ban UVA sugárzás, mely a hosszabb hullámhossza révén könnyebben hatol át a Föld légkörén, sőt az ablaküvegen is, ami pedig az UVB sugarakat teljesen képes kiszűrni. Ezért képes az UVA sugárzás hosszú távon akár üvegen keresztül is a bőr mélyebb rétegeibe eljutva annak öregedését okozni, rugalmasságát csökkenteni, a kollagénrostokat roncsolni. 

Az UVB a minket érő sugárzás alig 4-5%-át teszi ki, ám a felső rétegben bőrpírt, gyulladást okozhat. A túlzott mértékű napozás napégést okoz, ami köztudottan rákkeltő hatású lehet, gyengíti az immunrendszert.

Mit kell tudnod a fényvédőkről?

Azt, hogy egy termék fényvédő hatású-e a legegyszerűbben onnan lehet megállapítani, hogy jelzik-e rajta az SPF, az Sun Protection Factor jelölést. Ez a szám elsősorban az UVB sugarakkal szembeni védelmet jelzi, azaz azt fejezi ki, hogy az adott termék a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűri ki. Vagyis például az SPF 30 azt jelenti, hogy a bőröd 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül, mielőtt az UVB okozta pirulási folyamat elindul.

 Az UVA elleni védelem mértékének jelölésére nincs egységes jelzés, de az EU-ban csak akkor tüntethető fel egy terméken az UVA védelem, ha a termék UVA védelme eléri az általa biztosított UVB védelem minimum 1/3-adát.

A fényvédőknek két nagy csoportja van: organikus (más néven kémiai) fényvédők és az inorganikus (azaz fizikai vagy ásványi) fényvédők. Mindkét típus működése a sugarak „elnyelésével” és hővé alakításán alapul, így védenek minket a káros UV sugaraktól. A fizikai szűrők a sugarak egy kis részét (kb. 5%-át) vissza is verik. Mindkét csoportnak vannak előnyei és hátrányai. A fizikai fényvédők általában jobban beválnak érzékeny bőrűek esetén, és stabilabbak is maradnak UV sugárzás hatására, ám hátrányuk, hogy gyakran fehéres réteget hagynak, és kicsit zsíros érzetük van a bőrön. A kémiai fényvédők előnye ezzel szemben, hogy nem hagynak fehéres réteget, és viselésük elegánsabb, „kényelmesebb”, illetve a magas UVA védelmet és a tartósságot is jobban biztosítják. Ezek a fényvédők UV hatására viszont kevésbé stabilak, gyakrabban okozhatnak irritációt.

Mit jelez a fényvédőkön feltüntetett fényfaktorszám?

Nagyon sokféle faktorszámú fényvédő létezik ma már, pl. SPF 10, 15, 20, 25, 

30, 50+ sőt speciális igényűeknek SPF 100 is. A tudatos napi arcápolási rutinban a SPF 30-as fényvédőt, nyáron SPF 50-et javasoljuk. Ha sok a pigmentfoltod, akár télen is használj magasabb faktorszámú terméket. Ebben az esetben az UVA védelem is kiemelten fontos. 

A testedet a nyári naptól érzékenységednek alapszínednek megfelelően védd, de a magasabb faktorszám mindenképpen javasolt, ha sokat vagy közvetlenül napon, vízparton, homokos területen, vagy esetleg fehérebb bőrtípusú vagy.

Hogyan válassz fényvédőt magadnak és gyermekeidnek? Balla Réka, dermokozmetikai tanácsadó tippjei

 1. A korszerű fényvédőt válassz, mely széles spektrumú, azaz magas védelmet biztosít az UVA, UVB, IR és a HEV ellen. 
 2. Olyan terméket használj, mely jól tolerálható, bőrünket nem csak védi, de hidratálja, és antioxidáns tartalmával fel is tölti a napsugárzás okozta bőröregedéssel, DNS-károsodással szemben. 
 3. Fontos, hogy szabadidős tevékenységek közben is hatékony, víz- homok és izzadságálló legyen, emellett komfortos viselni és felkenni. 
 4. A jó fényvédő hatóanyagai tiszteletben tartják a tavak, tengerek ökoszisztémáját, biológiailag lebomlóak. Csomagolása felelősségteljes, újrahasznosított anyagból készülő, és az egyéni igényeknek megfelelően többfajta kiszerelésben elérhető. 
 5. Ha bőröd túlérzékeny, reaktív vagy bőrproblémákban szenvedsz, válassz illatmentes terméket vagy hipoallergén illatanyaggal illatosítottat. 
 6. Arcodra olyan fényvédőt használj, mely egyben nappali arcápolóként is alkalmazható: hialuronsav tartalomú, pigmentfolt elleni védelemmel, anti-aging hatással, faggyúmirigy szabályozással a pattanásos vagy mattító hatóanyagokkal bír a zsíros, kifénylő bőrre. A fényvédőt mindig, a bőrápolási rutinod legutolsó lépéseként használd, majd 8-15 percet várj, mielőtt rásminkelsz vagy öltözködni kezdesz. 
 7. Hosszan tartó barnaságot szeretnél? Léteznek kifejezetten barnulást elősegítő hatóanyagot, általában karotinoidokat tartalmazó formulák, sőt olyan tusfürdők, testápolók, amelyek a megszerzett barna színt segítenek megtartani. 
 8. Válassz napozási szokásaidnak megfelelő fényvédőt: tej formulát, olajat vagy akár szárazpermetet. Az aerosol sprayk fejjel lefelé fordítva is működnek, így az a hátunk és az állandóan mozgó gyermekeink befújására alkalmasak. 
 9. Miért ne tisztálkodj rögtön napozás után? Amikor a bőrt ultraibolya sugárzás éri, az egyfajta koleszterinszármazékot alakít át D3-vitaminná. A bőrben keletkező vitaminnak viszont a vérkeringéssel el kellene jutnia a megfelelő szervekhez, hogy ott megfelelően kifejthesse hatását. Akár 48 órát is igénybe vehet, hogy a bőrben termelődött, zsírban oldódó D-vitamin jól felszívódjon testedben. Javasolt tehát intenzív napozás után kerülni a mesterséges szappanokat és egyéb nem természetes tisztálkodási szereket, 1-2 napig inkább tiszta vízzel és naturkozmetikai alapanyagokból készült termékeket használni. 
 10. Napozás után használj olyan terméket, ami hűsíti és regenerálja a napozással terhelt bőrt. 

A gyerekek extra figyelmet igényelnek!

Figyelj a gyerekek bőrének hatékony fényvédelmére, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb – kb. egyötöde – , és sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Bőrük áteresztő képessége nagyobb, mert a bőrsejtek még nem kapcsolódnak olyan szorosan egymáshoz, melanintermelésük még kialakulatlan, lassabb, azaz bőrük védtelen a napsugarakkal szemben. A gyermekkori súlyos leégések fokozhatják a jövőbeli bőrkárosodás, bőrelváltozások esélyét. Különösen fontos a speciális odafigyelés, ha fényvédőt vásárolsz nekik. Így válassz:

 1. Olyan készítményt vásárolj, ami a fényvédelem mellett segíti a fejlődésben lévő bőr barrier funkcióit és kompenzálja annak még alacsony antioxidáns tartalékát. 
 2. Legyen a fényvédő dermatológiailag tesztelt, bőrgyógyászok által kifejlesztett, hipoallergén. 
 3. Olyan márkát keress, melyet praktikusan használhatsz kombináltan arcra és testre is. 
 4. Legyen a fényvédő nagyon vízálló, homokozás és izzadásgátló is egyben. 
 5. Fontos, hogy a fényvédő széles spektrumú legyen, a hosszú és a rövid UV sugarak ellen megerősített UV-szűrőkkel. 
 6. Hogyan használd? A készítményt 20 perccel azelőtt vidd fel a gyermek bőrére, mielőtt a szabadba mennétek vele. Bőségesen – a szemkörnyéket kerülve – kend fel, legalább két óránként és minden vízbe menetel után ismételd ezt meg! 
 7. Mivel egyetlen napozószer se nyújt 100%-os védelmet, a fényvédő használata mellett is óvd a kisgyermekeket a naptól UV védelmet biztosító kalappal, pólóval és jó minőségű napszemüveggel. Kisbabát fél éves korig csak árnyékos, félárnyékos helyre vigyél, három éves koráig nagyon óvatosan, körültekintően tedd ki a direkt napfénynek.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest