… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Mire érdemes odafigyelni térdrögzítő választásánál

Mire érdemes odafigyelni térdrögzítő választásánál

Napjainkban sajnos már nemcsak az idősebbek, de a fiatalabb korosztály is egyre gyakrabban panaszkodik olyan térdfájdalmakra, amelyekre a megfelelő térdtámasz lehet a megoldás. (x)

A gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél általában az élsportban gyakran előforduló túlterheltség, tartáshiba, vagy egy-egy rossz mozdulatnál jelentkező térdsérülés mellett a túlsúly, vagy a térd veleszületett rendellenes alaki eltérése idézheti elő a leggyakrabban megjelenő problémát, vagyis a porckopást. 

Idősebb korban ugyanez a probléma általában 40 éves kor felett „lassan, de biztosan” jelentkezik. A porckopás mellett az íngyulladás a másik, térdünkben jelentkező gyakori fájdalmat kiváltó ok, amely tulajdonképpen a térdízület körül megtapadó izmok inainak gyulladásával jön létre. Ez jellemzően futás, síelés, vagy éppen kerékpározás közben alakulhat ki, elsősorban persze a túlzott intenzitású terhelés eredményeként. 

A gyulladásos és kopásos betegségek mellett sajnos a szalag és porcsérülések is megkeseríthetik a mindennapjainkat. Az említett problémák természetesen döntő többségükben orvosi kezelést igényelnek, viszont szinte minden esetben, akár egy újabb sérülés megelőzése végett, akár a kezeléseket követő időszakban szükség lehet térdtámasz rendszeres használatára. Természetesen az eltérő problémák más és más tulajdonságokkal rendelkező támasztékot igényelnek, éppen ezért fontos, hogy a kiválasztásuknál a lehetőségeinkhez mérten pontosan tudatában legyünk annak, hogy milyen problémára keressük a megoldást, illetve a segítséget.

Ruha alatt, vagy felett érdemes-e a térdtámaszt használni?

A megfelelő térdrögzítő kiválasztásánál kiemelten fontos annak meghatározása, hogy az esetek többségében milyen módon és hol szeretnénk azt használni. Első hallásra ez egy naív kérdésnek tűnhet, hiszen egyértelmű, hogy a térdünk stabilizálására szeretnénk használni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy nadrág alatt, vagy felette viselnénk-e. Ha ugyanis a ruházatunk alatt, kevésbé feltűnő módon kívánjuk enyhíteni a térdfájdalmainkat, akkor érdemesebb egy puhább, a bőrfelületet jobban kímélő, textil alapanyagból készült térdvédőt választani. Ezt a megoldást általában enyhébb panaszok esetén ajánlják a szakemberek. Ha azonban a porckopásunk, vagy egyéb térdízületi problémák már előrehaladottabb stádiumban van, akkor nagy valószínűséggel a ruházaton kívül hordható, nagyobb stabilitást biztosító térdtámaszt, illetve akár szakorvosi ajánlásra merevítőt szükséges használni.

Mire és milyen gyakorisággal szeretnénk használni a térdrögzítőt?

A választásnál nem árt tisztában lennünk azzal, hogy pontosan milyen tevékenységekre, illetve milyen gyakorisággal szeretnénk használni a térdrögzítőt. Lényeges ugyanis, hogy egészen más funkciókat kell betöltenie annak a térdtámasznak, amelyet rendszeres sportolás közben veszünk igénybe, mint annak, amelyet a hétköznapokban, általános tevékenységeink, mint például egy séta, vagy otthoni háztartási munkáink során viselünk. A helyszín mellett természetesen az sem mindegy, hogy milyen intenzitással, vagyis gyakorisággal használjuk a segédeszközt. Egészen más térdrögzítőt ajánlanak ugyanis a szakemberek arra az esetre, ha naponta csak 1-2 órát használnánk, mondjuk egy-egy vásárláshoz, vagy éppen kiadósabb sétához, vagy ha a nap nagy részében szeretnénk hordani. Más és más „mozgásszabadságot” kell ugyanis biztosítania az eltérő használati gyakoriságnál a térdtámasznak.

A méret nagyon fontos

Egy nem megfelelő méretű térdrögzítő nagyon sok felesleges bosszúsággal járhat, arról nem is beszélve, hogy a használata során, ha kicsi a méret, akkor nagyon kényelmetlen lehet, ha viszont nagy, akkor alkalmatlan annak a feladatnak az ellátására, ami miatt megvásároltuk. Éppen ezért a kellemetlenségek elkerülése végett érdemes három méretünkkel tisztában lenni a megfelelő támaszték kiválasztásához. Fontos tudni a vádlink, a térdkalácsunk, illetve a térdünk pontos kerületét, amelyet egy egyszerű mérőszalag segítségével mérhetünk le. A mérés során ajánlott, hogy 25-30 fokos szögben legyen a térdünk, tehát ne abszolút kinyújtott lábbal végezzük a méréseket, illetve a comb és a vádli esetében 15-20 cm-re a térdtől mérjük az adatokat. E számok ismeretében lényegesen biztonságosabban választhatjuk ki a megfelelő segédeszközt, támasztékot.

Amikor a gyermekeknek van szükségük térdrögzítésre

A gyermekek esetében talán még fokozottabban igaz, hogy a megfelelő térdtámasz kiválasztása nagyon komoly körültekintést, illetve szakmai hozzáértést igényel, hiszen amellett, hogy adott problémára kell a megfelelő segítséget megtalálni, figyelembe kell venni az adott gyermek anatómiai körülményeit is. Éppen ezért olyan támasztékot érdemes választani, amelynek ergonomikus kialakítását olyan biomechanikus szakemberek tervezték meg, akik szem előtt tartották a minél kényelmesebb gyógyulási folyamatot.

  A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta

Hozzászólások

Pin It on Pinterest