… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Így védekezz a téli hajhullás ellen!

Így védekezz a téli hajhullás ellen!

A hajhullás egy bizonyos fokig természetes folyamat, de az őszi-téli időszakban hatványozottan jelentkezik, és egy pont után kórossá is válhat. Az eredmény az egyre ritkuló hajtömeg, ami legtöbbször megelőzhető néhány egyszerű fogással. A most következőkben adunk néhány tippet, a reggeli hajszálrengeteg ellen a párnán, és a hajkefén!

Az őszi időszakban jellemzően mindenkinél felléphet fokozott hajvesztés. De ez normál esetben 2-3 hét alatt magától rendeződhet. Azoknál akiknél ez hosszabb ideig és fokozottabban fenn áll, nem lehet kizárni, hogy összetettebb probléma van a hajhullása hátterében. Rabóczky Gyöngyi hajgyógyász szerint ebben az időszakban fokozottan érdemes figyelni az egész szervezetünkre, megfelelő vitamin készítmények szedése javasolt,kúraszerűen. Emellett a fejbőr és a hajszál fokozottabb, célirányos, rendszeres ápolást igényel.

Tévhitek
Bizonyos szájról-szájra terjedő városi pletykáknak hála, olyan „alapigazságok” születtek, melyeknek valójában semmi alapja. Egyesek szerint, minél gyakrabban vágatjuk le hajunkat, annál erősebb és dúsabb hatást érünk el. Mivel az emberi haj nem gyep, így a hajhullás, vagy a vékonyszálú genetikán nem segít a többszöri nyírás sem. És mi a helyzet a fésülködéssel? Téves, hogy többszöri fésülés a haj egészségét szolgálja. Valójában veszélyes is lehet, főleg ha nedves hajzuhatagunkon próbálkozunk vele, mivel ekkor csökkenhet az ellenálló képessége, így akár növelheti is a hajhullás esélyét. A fésűt teljesen iktasd ki az életedből, és használj helyette puha végű hajkefét. Végül az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hajlakkok, hajzselék és különböző hajfestékek hajhullást eredményeznek. Megkérdeztük erről Rabóczky Gyöngyi hajgyógyászt, aki elmondta a mai technikai anyagok, hajfestékek, lakkok, zselék, habok, jó minőségűek. Így nem szabad általánosítva kijelenteni, hogy akár egy hajfestés is eredményezhet hajhullást, kiváltképp, ha a hajfestést, vegyi kezelést lelkiismeretes szakember végzi.

Milyen mennyiségű hajhullás számít kórosnak?
Sokan számszerűsítik a hajhullást, pedig ezt tulajdonképpen nem lehet így meghatározni, mivel egyénenként változó, mindenkit saját magához kell viszonyítani.

Étkezéssel az egészséges fürtökért
Gyakran a megnövekedett hajhullás ellen minimalizálni kell a fűszeres, zsíros ételek fogyasztását. A zöldségek és gyümölcsök igen fontos antioxidáns források, ami a hajnövekedéshez  biztosítja a tápanyagokat.  Míg a teljes kiőrlésű gabonafélék segítik a hajtüszők vérellátását, a tejtermékek A vitamint, a hús pedig cinket juttat a szervezetbe, ami  a hajhullás legfőbb gátlója.

Sapka a hideg ellen
Bár ez a kedves kis ruhadarab régóta frizuránk esküdt ellensége, használata ajánlott, mivel a hajtömegvesztéshez nagyban hozzájárul a hideg, és a mínuszok is. Tévhit, miszerint káros hatással van a haj egészségére, csupán arra kell figyelni, hogy lazább szövésű, vagy kötött típust válasszunk, ezáltal elkerülhető a befülledt fejbőr. A sapkák ma reneszánszukat élik, és rengetegféle fazonból választhatunk.

Természetes megelőzés
A különböző kozmetikumok helyett használhatsz természetes gyógynövényeket a hajad ápolására. A fejbőr masszázsa köztudottan serkenti a vérkeringést és a hajnövekedést. Használj rózsaolajat és finoman masszírozod meg vele a fejbőrödet. Ez a típus nyugtató hatású, és csökkenti a gyulladást. A túlzottan illatozó olajakat kerüld, mert a hajat gyengíti, és alkalmazásuk korai őszüléshez vezethet. A kóros hajhullást tapasztalsz, fontos elmondani, hogy a különböző olajak nem oldják meg a problémát, ilyen helyzetben fordulj szakemberhez!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest