… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Hódíthatnak a vegán kozmetikumok!

Hódíthatnak a vegán kozmetikumok!

A magyar nők túlnyomó többsége kipróbálná az állati összetevőktől mentes, azaz vegán kozmetikai termékeket, amelyek olyan gyártótól származnak, aki ellenzi az állatkísérleteket – derül ki a CD kozmetikai márka és az NRC Piackutató friss felméréséből. Emellett sokan vannak, akik nem is látják szívesen a termékek hozzávalói között az említett összetevőtípust.

A magyar nők 86 százaléka kipróbálná a vegán, azaz az állati összetevőktől mentes kozmetikumokat, szépségápolási termékeket, amelyek olyan gyártótól származnak, amely ellenzi az állatkísérleteket – derül ki a CD kozmetikai márka és az NRC Piackutató friss reprezentatív felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a magyar nők milyen szépségápolási irányzatokat, trendeket igyekeznek beépíteni a napi rutinjukba. Az 500 fő részvételével végzett kutatás arra is rámutat, hogy kozmetikumvásárláskor a termék összetétele a harmadik legfontosabb tényező az ár és az illat után, illetve az is kiderült, hogy a különböző védjegyek, jelzések is fontos döntési szempontot képviselnek.

„A magyar hölgyek tudatosságát bizonyítja, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kozmetikai és szépségápolási termékek pontos összetételére, illetve a rajtuk fellelhető különféle védjegyekre, jelzésekre” – véli Stefan Mulder, a CD termékfejlesztési vezetője. Azt is hozzátette, hogy maga a CD márka az állatkísérletek ellen foglal állást, illetve hogy a tudatosságra való törekvést a CD kozmetikumok 100 százalékban támogatják: a Magyarországon bevezetett CD Reinheitsgebot jelölés azt mutatja meg, hogy a termékek teljesen mentesek a vitatott összetevők mellet az állati eredetű összetevőktől is!

Egyre többen keresik a vegán termékeket a drogériák polcain. A Vegan Society napraforgó virágos jelzése sokaknak utat mutat: a nemzetközileg is ismert védjegy azt hirdeti a vásárlók felé, hogy a jelzéssel ellátott termékek teljesen mentesek az álltai összetevőktől, származékoktól. A CD is elkezdte már a folyamatot – hamarosan egyre több Magyarországon kapható, CD Reinheitsgebot felirattal ellátott termékre kerülhet rá a Vegan Society hivatalos jelzése.

Mi kell ahhoz, hogy egy termékre rákerüljön a Vegan Society védjegye?

A napraforgó virág szimbólumú Vegán Társaság 1944-ben alakult. Ahhoz, hogy egy termék megkaphassa a szimbólumot a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

  • Fontos megjegyezni, hogy a társaság ‘állat’ alatt az állatok teljes birodalmát érti egészen az egysejtűektől, a többsejtű gerincteleneken át a gerincesekig. Ennek megfelelően a termék (már a fejlesztés és előállítás szakaszokban sem) nem tartalmazhat állati eredetű összetevőket, sem állati melléktermékeket, sem pedig állati származékokat.
  • Feltétel, hogy a termék fejlesztése és előállítása során nem tesztelték állatokon.
  • További kitétel, hogy a géntechnológiával módosított organizmusok nem lehetnek állati gének vagy állati eredetű anyagok.

Tudtad-e a következő összetevőkről, hogy valójában állati eredetűek?

  • HIALURONSAV: ezt az összetevőt a kakastaréjból vonják ki. Leginkább öregedés gátló tulajdonsága miatt kedvelt, főként a hidratálókrémekben, maszkokban, és különféle rúzsokban találkozhatunk vele.
  • KÁRMIN: piros pigment, amit a nőstény pajzstetvekből vonnak ki. A kármint főként pirosítókhoz és rúzsokhoz használják.
  • PANTHENOL: valójában B5 provitamin (amit a szervezet vitaminná alakít). A kozmetikumokban bőrpuhító hatása, illetve vízmegkötő tulajdonsága miatt használják. Állati és növényi eredetű is lehet, de általában nincs feltűntetve, hogy pontosan melyikből származik.
  • KERATIN: állati patából, szőrből, szarvból, vagy karomból kinyert fehérje. Felhasználási területe alapján főleg samponokban találkozhatunk vele.
  • LANOLIN: tulajdonképpen vízzel tisztított gyapjúzsír, amelyet főként bőrápoló termékekben, de samponokban, sminklemosókban éppúgy megtalálhatunk.
  • KOLLAGÉN: főleg állati bőrből, esetleg tyúklábból kivont súlyosan allergén, rostszerű fehérje. Felhasználása a kozmetikumokban eléggé széleskörű.
  • SZTEARINSAV: állati eredetű zsírokból, általában állatok gyomrából kivont, igazoltan rákkeltő hatással bíró összetevő. Főleg szappanokban, borotvahabokban, haj spray-ben, kondicionálókban, kézkrémekben, és alapozókban találkozhatunk vele.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest