… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Egészséges, ragyogó haj télen is? Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

Egészséges, ragyogó haj télen is? Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

Szűk két hónap, és búcsút intünk 2023-nak! Készülődünk az év végére, felvértezzük magunkat az egyre hideg hónapokra, ezzel pedig a napi rutinunk is megváltozik.  Egy bögre forró csokoládé belopja magát a szombat esténkbe, a plédbe bugyolált filmezés vagy olvasás egyre csábítóbb… A hőmérséklet csökkenésével elkezdjük elővenni a gyapjúpulóvereket, és kezdetét veszi az elektrosztatikusságtól szálló haj időszaka – ennek viszont nem feltétlenül kell így lennie. A téli időjárás elkerülhetetlenül más hajápolási rutinnal jár, ezért összegyűjtöttünk 5+1 tippet, amelyek segítenek legyőzni a zord körülményeket, valamint frissen, egészségesen és hidratáltan tartani a tincseket az egész szezonban!

A téli klíma nem kedvez a hajnak és hajhagymáknak, fejbőrünk kiszáradhat, viszkethet, ami intenzív faggyútermelés vezethet és már el is jutottunk a megszokottnál jobban zsírosodó, száraz hajhoz és a korpásodáshoz. Mindez magával hozza, hogy sokkal többször mosunk hajat és alaposabban szárítjuk, mivel értelemszerűen a „majd megszárad a napon” attitűd télen nem kifizetődő. Mindennek a tetejében, a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk „túlformázni” a hajunkat, amely számos, a hajat és fejbőrt nagyban károsító hatáshoz vezethet. A Dyson szakértői szerint a téli hajápolás során még inkább oda kell figyelnünk például arra, hogy hajunkat ne tegyük ki extrém hőhatásnak – hajszárításkor sem! –, ezért a megfelelő eszköz használata mellett érdemes a hajformázás, hajszárítás időtartamát lerövidíteni. A szakértők tanácsait megfogadva, kis odafigyeléssel a hidegebb hónapokban is pont olyan egészséges és fényes lehet a hajunk, mint a nyáron. 

  1. Ritkább hajmosás

A túlzott hajmosás megfosztja a fejbőrt a létfontosságú természetes olajoktól, amelyek hidratálnak és védenek. Erre a hidegebb hónapokban sokkal jobban kell figyelni a haj és fejbőr egészsége szempontjából, ezért érdemes kikísérletezni, hogy meddig tudod elnyújtani a két hajmosás között eltelt időt anélkül, hogy kényelmetlenül éreznéd magad. Amíg ezt kitapasztalod, addig érdemes száraz sampont használni, így a hajad illatos marad és megőrzi friss megjelenését.

  1. A hidratálás télen is fontos

A megfelelő hidratálás nem csupán a szervezetednek és a bőrödnek, de a hajadnak is nélkülözhetetlen. A beltéri fűtés a pára emlékét is eltávolítja a levegőből, ezzel kiszárítja a hajat, és sokszor száraz, hámló fejbőrt is okozhat. Ez ellen jó megoldás lehet, ha cseppentesz egy kevés olajat a hajkondicionálódhoz, így pótolhatod a nedvességet, ettől hajad puha és csillogó lesz, mindez pedig a hajvégnek is jót tesz. Erre a célra legjobb az argánolaj és a jojobaolaj, intenzívebb ápolás esetén pedig a ricinus- és a kókuszolaj kiváló megoldást lehet.

  1. A sapka jó barát

Unalomig hallgathattuk gyerekkorunkban – és talán felnőttként is – a téli sapka-sál-kesztyű mantrát, amiből a hajunk szempontjából a sapka a legfontosabb. Még enyhe téli napokon is, optimális esetben kint jelentősen hidegebb van, mint bent. Ha hajunk és fejbőrünk ilyen jellegű, gyakori ingadozó hőmérsékletváltozásnak van kitéve, annak nincs olyan kellemes hatása, mint a szaunának. Emiatt a sapka viselése télen, kinti környezetben elengedhetetlen, ha kímélni szeretnénk hajunkat és fejbőrünket. 

  1. Selymet a gyapjú alá!

A gyapjúnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy hajtöredezést és elektromossággal feltöltött hajat okoz, emiatt a gyapjúsapkák viselése a hajtöveknél zsírosodást, a gyapjú szövése pedig a hajvégeknél töredezést, szálkásodást okozhat. Ha számodra sem ez jelenti az ideális hajviseletet, válaszd a selymet! A selyem hipoallergén természetes anyag, viselése kíméli a hajszálakat és a fejbőrt. Csavard a hajad selyemkendőbe és arra vedd rá kedvenc sapkádat, esetleg válassz selyemmel vagy selyemtartalmú béléssel ellátott fejfedőt. 

  1. Égnek áll a hajad? Van megoldás!

Szórakoztató tud lenni a száraz hajjal járó elektrosztatikusság, aminek hála mindenfelé száll a hajad, legtöbbször viszont igen kellemetlen jelenség. Sokféle praktika és találd-fel-magad trükk létezik ennek megszüntetésére – papírlappal, törölközővel való dörzsölés –, de vannak ezeknél előre mutatóbb és külső szemlélőknek kevésbé mulatságos megoldások. A Dyson mérnökei szerint a titok nyitja a megfelelő hajformázó eszköz használatában rejlik. A hajsimító tartozék kifejezetten a kikandikáló, fejünk búbján ágaskodó, rakoncátlan hajszálak megzabolázásában hatékony, segítségével gyönyörű, tükörsima hajkoronád lehet. A megfelelő formázás mellett azonban ne feledkezz meg a hidratálásról sem, mert az elektrosztatikusság egyértelműen a haj szárazságát jelzi.

+1 Formázd, ne égesd!

A száraz és sérült haj egyik legfőbb okozója a nem megfelelő formázás. A hidegebb hónapokban a haj eleve sérülékenyebb, a hőformázás, hajszárítás pedig ráerősít erre azzal, hogy gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. Kevésbé köztudott, ezért a Dyson szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az extrém hő hatására apró pórusok jelenhetnek meg a hajszálakon, amelyek a fényt szétszórják, megtörik, csökkentik a tükrözött fény mennyiségét így a hajad fényét is. Szerencsére ma már választhatunk olyan hajszárítót, amely intelligens hőmérséklet szabályzással megakadályozza az extrém hőhatást, ennek köszönhetően szárítás közben véletlenül sem égeted a hajad. A kevésbé sérült hajszálak több fényt tükröznek, így a hajad télen is egészséges és ragyogó lesz.

Forrás: sajtóközlemény

Hozzászólások

Pin It on Pinterest