… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Barnulj szépen!

Barnulj szépen!

Az év egyik legszebb időszaka a nyár és a nyaralások ideje, amelyhez hozzátartozik a napsütés is. A nap pedig nagyon jó szolga, de igen rossz úr. Ezért mindenképpen gondoljunk az egész család megfelelő védelemére, és élvezzük a legszebb pillanatokat egészségesen, ugyanakkor a környezetünkre is figyeljünk oda.

Mi történik a bőrrel a napsütésben?
A bőr vékony és reagál a változásokra. Egész sor külső tényező befolyásolja ezeket a változásokat – többek között a napsugárzás. A védekezés nélküli, túlzásba vitt napozás leégéshez, ráncok, öregségi foltok kialakulásához, hiperpigmentációhoz és egyéb negatív hatásokhoz vezethet: a ráncok 80%-át az UVA sugárzás okozza, és a bőrrák 90%-áért is a napfény a felelős. A bőr rendelkezik saját védőrendszerrel. Az UVB sugarak beindítják a sejtekben a melanin, vagyis a „bőrfesték” képződését, amely körbeveszi a sejtmagot, és a bőrbe jutó UV-sugárzás elnyelésével védi azt. De csak egy bizonyos mértékig.

A bőrre ártalmas napsugarak
A napsugárzás különböző típusú sugarakból áll, amelyek közül az UVA és az UVB a legismertebbek. Az UV-sugarak 90%-a még a kisebb felhőkön is áthatol. Az UVA sugarak olyan bőrkárosodásért felelnek, mint például a bőröregedés. Az UVB sugarak okozzák a bőr leégését és egyéb, később jelentkező egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, hiszen magas energiaszinttel rendelkeznek, és a bőrbejutást követően károsíthatják a sejt DNS-ét.

Az ismétlődő sérülések következtében a bőrsejtek elveszítik önmegújító képességüket. Ha a károsodott sejt tovább szaporodik, megnő a bőrrák kialakulásának a kockázata. Pontosan ezért a túlzásba vitt, napvédelem nélküli napozás igazán veszélyes lehet, nem csak a bőrünkre, hanem az egészségi állapotunkra is. Nagyon fontos ezért, hogy olyan jó minőségű napvédőket használjunk, amelyek a környezetet sem károsítják.

ÚJDONSÁG: Védelem a bőrnek és a bolygónknak is
Az utóbbi időben világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezet védelme és a fenntarthatóság. A NIVEA SUN napvédő termékeiben nem használ oktinoxát és oxybenzon UV-szűrőket, és ezzel összhangban van a Hawaii-n érvényes jogszabályokkal (Hawaii Korallzátony Törvénytervezet), amely megtiltja az olyan szűrők alkalmazását, amelyek káros hatással vannak a mélytengeri környezetre és a korallzátonyokra.

3 leggyakoribb hiba napozás közben

Nem megfelelő fényvédő faktort választunk

Nem szoktuk tudatosítani, hogy ha több órán át akarunk a napon tartózkodni, fokozatosan növelni kell az FF-t is. Az UV-sugarakkal szembeni fényvédő faktor értékét a csomagoláson az FF (fényvédő faktor) vagy az SPF (sun protectio factor) rövidítés melletti számjegy jelzi. Az UVA védelmet a bekarikázott UVA piktogram jelenti. Általánosan érvényes, hogy minél magasabb védelmet használunk, annál jobb, tehát minél magasabb a napozótermék fényvédő faktora, annál hosszabb ideig tartózkodhatunk kockázat nélkül a napon. Például a FF6 jelzésű napozótermék kb. 6-szorosára növeli a saját védelmi időt, amíg biztonságban vagyunk a napsütésben.

Kevés fényvédőt használunk

A leghatékonyabb UV-szűrő rendszer is csak akkor működik optimálisan, ha kellő mennyiségben használjuk és egyenletesen visszük fel a bőrre. „Kutatások egész sora igazolta, hogy a napvédő krémet használók gyakran csak a szükséges mennyiség felét viszik fel. Ez pedig csökkenti a hatékonyságot, pl. az FF50-et FF30-ra vagy még alacsonyabbra cserélik“ – figyelmeztet dr. Katja Warnke, a NIVEA SUN kutatási és fejlesztési részlegéről. Egy felnőttnek a teljes testfelület bekrémezéséhez 30 ml napozókrémre lenne szüksége. Ez 2-3 evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Remek mérőeszköz egyébként a tenyerünk is. Húzzunk a csuklónktól a középső ujjunk feléig közepesen egy vastag krémcsíkot. Ez a mennyiség az egyik karunkra, az arcunkra vagy a nyakunkra elegendő. A lábunkra kétszer ennyit vigyünk fel. Ne feledkezzünk meg azokról a területekről sem, amelyeket eszünkbe sem jutna bekenni: az orrunk, a fülünk, az ajkunk, a csípőnk, a derekunk, a lábfejünk, a térdhajlatunk.

Nem használunk napozótermékeket a strandon kívül

Még mindig sokakat emlékeztetni kell arra, hogy a bőr védelme ugyanolyan fontos az egyéb, napon végzett tevékenységek közben, mint pl. a séta, a sport és a kerti munkák, mint a strandon. Sajnos ezekben az élethelyzetekben nem igazán foglalkozunk a fényvédelemmel, pedig a napsütés ilyenkor is ugyanolyan hatással van a bőrünkre, mintha a strandon vagy a vízparton lennénk.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest