… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség Atópiás dermatitisz: megoldás a folyamatos viszketésre és vakarózásra

Atópiás dermatitisz: megoldás a folyamatos viszketésre és vakarózásra

Elviselhetetlen viszketés, akár napi 24 órán keresztül a gyulladt fázisban. Ez tény – az atópiás dermatitisztől (AD) szenvedő emberek pedig igen sokat szenvednek. Dr. Antonio Torrelo, a Madridi Egyetem „Hospital Infantil el Nino Jesús” nevű klinikájának bőrgyógyásza és az atópiás dermatitisz szakértője, hétköznapi tippeket ad a betegség által érintett emberek számára, és ezzel segít nekik megszakítani a bőrprobléma ördögi körét.

Az atópiás dermatitisz – más néven atópiás ekcéma – egy olyan rendellenesség, amely a világon mindenhol előfordul. Jelenleg próbáljuk megérteni, hogy miért jelentkezik az embereknél az AD. „Kutatásokat végeztünk különböző génekkel, amelyek biztosan szerepet játszanak benne, ugyanakkor a genetikai háttér nem tehető egyedül felelőssé a bőr effajta rendellenességéért” – mondja Dr. Torrelo. „A rendellenesség bőrtípustól független, és olyan családokban is előfordul, ahol korábban nem volt rá példa, ami azt mutatja, hogy egy sor genetikai és környezeti tényezőnek lehet szerepe a kialakulásában” – folytatja.

Az érzékeny bőr és hátrányai

Egy dolog egyértelmű – az atópiás dermatitisz egy olyan bőrprobléma, amely ciklusosan jelentkezik. A „normál” fázisok során a bőr tünetmentesnek tűnik, annak ellenére, hogy a gyulladás jelen van a felszín alatt. Az AD betegeknek gyakran rendkívül érzékeny a bőre. Az érzékeny bőrnél könnyen jelentkezik bőrirritáció, és viszket is – amit leginkább csak a vakarás enyhít. Ez pedig egy ördögi kör, mivel a viszketést követő vakarás vezet a bőrprobléma akut, gyulladt fázisaihoz. A vakarás gyengíti a bőr természetes védekezőképességét. Ezután a baktériumok könnyen be tudnak jutni a bőrbe, és fertőzést okoznak. De az AD-től szenvedőknek nem kell kétségbe esniük. Dr. Torrelo elmagyarázza nekünk, miért: „Ha a betegek betartanak néhány olyan szabályt és tanácsot, amelyet viszonylag könnyen beépíthetnek mindennapjaikba, akkor a probléma súlyosságától függően enyhíthetik a tüneteket, a minimumra csökkenthetik az akut fázisokat, és végül megszakíthatják az AD ördögi körét.” A szakértő ezután hozzáteszi: „Általános szabályként elmondható, hogy mindig ápolják a bőrüket, és kerüljék a problémát kiváltó tényezőket.”

Mindennapi bőrápolási tanácsok Dr. Torrelotól atópiás dermatitiszben szenvedőknek

  • Tusolás langyos vízzel. A langyos víz sokkal kíméletesebb a bőr számára, mint a meleg víz. Továbbá, az atópiás dermatitiszben szenvedők számára nem ajánlott, hogy túl sokáig legyenek a zuhany alatt, és javasolt kerülni a forró fürdőt, mivel az még jobban kiszárítja a bőrt. Ha néhány csepp fürdőolajat tesznek a kádba, azzal elkerülhetik ezt. A bőr lemosása után jobb, ha a szárazra törlés helyett törölközővel óvatosan felitatják a vizet.
  • Rendszeres és megfelelő bőrápolás. A folyamatos, napi szintű bőrápolás kulcsfontosságú szerepet játszik az atópiás dermatitisz sikeres kezelésében. Továbbá fontos, hogy olyan termékeket használjanak, amelyeket kifejezetten az atópiás dermatitiszben szenvedő betegek számára fejlesztettek ki. Az illatanyag-, színezőanyag- és parabénmentes Eucerin® AtopiControl termékcsalád jó példa erre. A betegek számára ajánlatos kerülni a „normál” testápolókat, mivel azok gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek további irritációt okoznak az érzékeny bőrnél.
  • A bőrápolás korai elkezdése. Gyakran előfordul, hogy már kisbabáknál és gyerekeknél jelentkezik az atópiás dermatitisz. Az ő rendkívül érzékeny bőrük különösen kímélő termékekkel történő intenzív ápolást igényel. Amikor ezzel a rendellenességgel foglalkozunk, fontos játékos formában napi rutinná tenni a bőrápolást, mivel így azt az érzést lehet kialakítani, hogy többnyire normális életet élhetnek ezzel a bőrproblémával is.
  • A bőrápolási szokásaik hozzáigazítása a bőr állapotához. A tünetmentes fázisokban fontos tisztán tartani a bőrt és rendszeresen ápolni. Az atópiás dermatitisz gyulladt fázisaiban a bőrnek olyan termékekre van szüksége az alap bőrápoló termékek mellett, amelyek képesek meggátolni a gyulladás kialakulását, és enyhíthetik a viszketést. Ilyen termék az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém, melynek az egyszázalékos hidrokortizolos krémhez hasonló hatása van[1].

További tanácsok Dr. Torrelotól azzal kapcsolatban, hogy miként lehet megszakítani az atópiás dermatitisz ördögi körét a mindennapi életben

A rendszeres bőrápolás mellett több más olyan szempont is van a mindennapokban, amelyeket az atópiás dermatitiszben szenvedőknek figyelembe kell venniük annak érdekében, hogy hosszú távon is enyhíthessék a bőrprobléma tüneteit, és a minimumra csökkenthessék az akut fellángolásokat. Dr. Torrelo a következőket ajánlja:

  • Úgy érdemes testmozgást végezni, hogy az ne járjon túlzott izzadással. A túlzott izzadás súlyosbíthatja a tüneteket, mivel kiszárítja a bőrt, és az atópiás dermatitisz által érintett bőr már eleve kevesebb zsírt és természetes hidratáló anyagot termel, mint az egészséges bőr. Az intenzív kardio edzés vagy hosszú úszás helyett egy könnyű séta vagy mérsékelt kerékpározás megfelelőbb alternatívát jelent. Az allergia szezon során az atópiás dermatitisztől szenvedőknek tanácsos teljesen tartózkodni a szabadtéri sportoktól, mivel a pollenek gyakran beindítják az akut fellángolásokat.
  • Figyelni a ruháknál használt anyagokra és vegyszerekre. Az atópiás dermatitisztől szenvedőknek érdemes gondoskodni arról, hogy különösen bőrbarát ruhákat hordjanak. Ebből a szempontból a legjobb a kezeletlen pamut textília és a természetes szálakból – például vászonból, selyemből és műselyemből – készült anyag. Az atópiás dermatitisz betegeknek célszerű kerülni a gyapjút, a szőrmét és a durva anyagokat. A bőrrel érintkező ruhadarabok – mint például az alsónemű – lehetőleg színtelen legyenek, mivel a színes ruhák még többszöri mosás után is kibocsáthatnak pigmenteket. Különösen az atópiás dermatitisztől szenvedő gyerekek édesanyáinak kellene természetes szálakból készült ruhákat választaniuk annak érdekében, hogy azok ne okozzanak további irritációt a kisbaba érzékeny bőrén a meglévő bőrproblémájuk mellett.
  • Figyelni a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra. Habár nincs olyan konkrét étrend, amelyet az atópiás dermatitisztől szenvedőknek be kellene tartaniuk, célszerű vitaminban és fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk. Továbbá nem javasolt, hogy fűszeres ételeket és citrusféléket egyenek, valamint tanácsos kerülni a túlzottan szénsavas üdítőket is. Általában javasolható, hogy sok vizet igyanak, és kerüljék az alkoholt, mivel ezektől többnyire javul a bőr állapota. Attól függetlenül, hogy az atópiás dermatitisz által érintett emberek körülbelül 1/3-a szenved ételallergiától, az étrendet az egyedi esetek alapján kell meghatározni. Így különösen a kisgyermekes édesanyáknak érdemes odafigyelniük arra, hogy miként reagálnak gyermekeik az egyes ételekre. Rendellenesség esetén érdemes felkeresniük orvosukat további tanácsért.
  • Rövid kirándulások. Az atópiás dermatitisztől szenvedők közül sokan jelezték, hogy a rövid vízparti kirándulások, illetve a meleg és párás klímájú helyek látogatása jótékony hatású. Gyakori megfigyelés az, hogy nyáron a bőr kevésbé hajlamos a fellángolásokra, mint télen, mivel a szélsőséges hideg és a fűtött levegő negatívan befolyásolja a bőr védelmi funkcióját. Továbbá a rövid kirándulások segítenek csökkenteni a stresszt, amely gyakran okoz akut fellángolásokat.

Rövidre vágott körmök.Ha a betegek az előző tanácsok ellenére is akut fellángolásokat vagy viszketést tapasztalnak, sokszor nem tehetnek mást, mint a vakarózás. A rövidre vágott körmök legalább a minimumra csökkentik az így előforduló bőrsérülést. A pamutkesztyű használata is nagyon hasznos lehet atópiás dermatitiszben szenvedő gyerekek esetén


[1] Egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém (Acute Care Cream) bőrápoló tulajdonságainak kozmetikai hatása hasonló az atópiás bőrnél alkalmazott 1%-os hidrokortizol hatásához. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszeripari termék, és nem helyettesíti az ilyen termékeket.

Kipróbáltuk az  AtopiControl Lipid-Olajtusfürdőt

Termékteszt: Az Eucerin jóvoltából kipróbálhattuk az  AtopiControl Lipid-Olajtusfürdőt, amely tenyerünkben egy puha, illatos, selymes krémmé alakul, ezáltal extrán hidratálja és védi száraz bőrünket. Az olajtusfürdő használható zuhanyzáshoz és fürdéshez is, illetve a termék nagy előnye, hogy kisgyermekek fürdetéséhez is ajánlott!
Amire érdemes odafigyelnünk: a fürdőzés után nem szabad törölközővel megdörzsölni a bőrünket, inkább csak itassuk fel a vizet, majd jöhet is a pizsama!
Előny: Annyira puha lesz a bőrünk, hogy elfelejthetjük a különböző hidratálókrémeket!
Ára:  4510 Ft

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest