… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség A gyönyörű és egészséges fogak titka

A gyönyörű és egészséges fogak titka

„Elmúlt a karácsony, a szilveszteri tűzijátékon is túl vagyunk – ideje elkezdeni az újévet! Azt szeretném, hogy igazán különleges legyen. Ezért ahelyett, hogy fogadalmak hosszú listáját készíteném el, ami a fiók mélyére kerül jövő héten, úgy döntöttem, hogy csak egy fogadalmam lesz, de azt teljesen betartom. Idén törődni fogok a fogaim és az ínyem egészségével! Hogy hogyan fogom ezt elérni? Úgy, hogy követek néhány egyszerű szabályt Dr. Rigó Orsolya fogorvos tanácsai alapján:”

1.       A mindennapos fogmosás során nemcsak a fogaimmal, hanem az ínyemmel is törődni fogok.
Fogorvosi tanács: „Fogmosáskor az íny tisztítása is nagyon fontos. Az íny körülveszi és védi a fogakat ezért az ínyproblémák az egész fogazat épségét veszélyeztethetik. Fontos tudni, hogy az ínyre is kiterjedő gondos szájápolással hosszú időn át megőrizhetjük saját egészséges fogainkat.”

 

2.       Megpróbálom megváltoztatni az étrendemet és az étkezési szokásaimat. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy korlátozzam az édességek és a cukortartalmú italok fogyasztását.
Fogorvosi tanács: „A helyes, kiegyensúlyozott étrend nemcsak az ideális testsúly szempontjából, hanem a fogak és az íny egészsége miatt is fontos. Az édességek, cukortartalmú italok fogyasztása pH csökkenést okoz a szájban, mely fogmosással helyreállítható. Mivel a fogmosás napközben nem mindig lehetséges, ezért érdemes az édességeket és édes italokat kizárólag a főétkezések alkalmával fogyasztani és este alapos fogtisztítást végezni. Meg kellene próbálnunk arra is több figyelmet fordítani, hogy mit eszünk. A ragadós édességek, mint például a karamell különösen károsak a fogazat szempontjából, mivel a fogfelszínre és a fogak közé tapadva nehezen távolíthatók el és így cukortartalmuk hosszasan táplálékul szolgál a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezért a legjobb csökkenteni vagy lehetőség szerint elkerülni a ragadós édességek, valamint a hideg vagy forró cukortartalmú italok fogyasztását.”

3.       Minden fogmosáskor használok szájvizet és fogselymet.
Fogorvosi tanács: „A szájvíz és a fogselyem használata a fogmosás kiegészítésére szolgál. A fogselymezés a fogak közötti résekben megtapadt lepedék és ételmaradékok eltávolítását segíti, a  szájvízzel pedig elérhetjük a fogkefe által nehezen tisztítható területeket is, ahol érvényesülhet a szájvizek antibakteriális hatása.

4.       Minden nap fordítok pár percet az alapos fogmosásra: két percet reggelenként és két percet esténként.
Fogorvosi tanács: „Két perc az optimális fogmosási idő, amely – ha jól használjuk ki – lehetővé teszi a fogak, a közöttük levő rések valamint a nyelv megfelelő tisztítását is.”

5.       Fogmosás közben minden egyes fogat külön-külön megmosok, finoman eltávolítva a fogfelszíneken felhalmozódott lepedéket.
Fogorvosi tanács:   „A helyes szájápolás alapja a megfelelő fogmosási technika. Minden egyes fogfelszínt külön-külön meg kell tisztítanunk kis körkörös mozdulatokkal a fogínytől az éli részek, illetve a rágófelszínek felé haladva.

6.       Jobban oda fogok figyelni a fogínyemre is. Nem hagyom figyelmen kívül az ínyduzzanatot és az ínyvérzést sem. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalok, azonnal tanácsot fogok kérni a fogorvosomtól.
Fogorvosi tanács: „A legtöbben nem foglalkoznak sem az ínyduzzanattal, sem az ínyvérzéssel, úgy gondolják, hogy ez csupán átmeneti kellemetlenség, amely magától el fog múlni. Nagy hiba figyelmen kívül hagyni a fenti tüneteket, melyek komoly problémára, legtöbbször fogorvosi kezelést igénylő ínygyulladásra utalnak. A tartósan fennálló ínygyulladás fogágybetegséget okozhat, mely kezeletlen esetben a fog tartószöveteinek pusztulásához, fogelvesztéshez vezet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest