… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Szépség 5 dolog amire figyelj szépségtermékek vásárlásakor

5 dolog amire figyelj szépségtermékek vásárlásakor

Olajmentes, 100 százalékban természetes, tartós…  Most bőrgyógyászok segítségével megmutatjuk, hogyan dekódold a kozmetikai címkéken található zsargonszavakat és információkat!

Valójában senkinek sincs szüksége olajmentes kozmetikumokra
Akiknek érzékeny a bőre, vagy pattanásra hajlamos legtöbbször elszántan kutatja a legjobb olajmentes alapozót és korrektort, mivel úgy gondolják, hogy az olaj csak még inkább ront a pattanásokon. Ezt kihasználva manapság tömegével állítják elő a gyártók a különböző olajmentes változatokat, legyen szó akár pirosítóról, vagy szemfestékről. Azonban a legtöbb bőrgyógyász egyetért abban, hogy az olajmentes jelző egyszerű marketing trükk. A cégek a természetes olajakat, szintetikus változataikkal helyettesítik, hogy ráírhassák az olajmentes jelzőt a dobozra, a sors fintora azonban, hogy a szintetikus olajak viszont gyakran igencsak irritálják a bőrt. A bőrgyógyász szerint míg a pattanásoktól szenvedők mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az olajos termékeket, valójában számos olyan változata van, mely jó hatással van az érzékeny, zsíros bőrre. A teafaolaj például elpusztítja a baktériumokat, míg a levendulaolajnak fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása van. A titok abban rejlik, hogy olyan kozmetikumokat keress, melyeken szerepel a „nem mitesszerképző” jelző.

A „Természetes” jelző sokszor semmit nem jelent
Az előírások szerint csupán 20%-ban kell természetes összetevőket használni egy kozmetikum elkészítésénél, ahhoz, hogy arra felkerüljön a természetes címke. Tehát mi a másik 80%? Ki tudja. Ha valóban organikus sminket szeretnél, ügyelj arra, hogy a címkén hitelesített felirat is legyen a termék természetes mivoltáról. Persze hiába gondoljuk ezeket csodaszereknek, a természetes sem jelenti azt, hogy nem irritálja a bőrt, a citrom és a narancs olaj a két leggyakoribb irritáló anyag, mely megtalálható a legtöbb szépségápolási termékben, és ez igaz akkor is, ha a kozmetikum természetes, vagy organikus.

Az illatanyagmentes illatokat tartalmaz
Ha nem szereted az erős illatokat, az illatanyagmentes termékeket neked találták ki, de ha azért keresel ilyen kozmetikumokat, mert allergiás esetleg érzékeny vagy az illatanyagokra, az ilyen termékek nem mindig válnak be, ezek ugyanis sokszor ugyanolyan allergiás reakciót váltanak ki, mint sima illatos társaik. Ez azért van, mert a gyártók úgynevezett maszkoló segédanyagot alkalmaznak, hogy elfedjék és ezzel semlegesítsék a valódi illatokat. Emellett bár a hipoallergén kifejezés azt jelenti, hogy csak kis eséllyel okoz allergiás reakciót, ha hajlamos vagy az allergiára, inkább csinálj mindig tesztfoltot, mielőtt valamilyen új terméket használsz.

Tartós nem egyenlő azzal, hogy vízálló
Van valami csábító azokban a kozmetikumokban, amikre az van ráírva, hogy 24 órán át tart. Mindannyian elfoglaltak vagyunk, ki ne szeretne olyan sminkeket, főleg nyáron, amik túlélnek minden akadályt? Ugyanakkor a medencébe ugrálást, vagy a nyári nap melegét ezek a termékek sem élik túl, a tartós és a vízálló kifejezés ugyanis nem egy és ugyanaz. A 24 órás hatás azoknak ajánlott, akiknek már ebédidőben elkenődik a sminkje.

Dermatológiailag tesztelt nem ugyanaz, mint a bőrgyógyászok által jóváhagyott!
Egy igazi szemantikai trükkel állunk szemben, ha a dermatológiailag tesztelt kifejezést olvassuk a kozmetikumokon. Attól még ugyanis, hogy valamit egy bőrgyógyász tesztelt, nem biztos, hogy tetszett is neki, vagy jónak tartja. A kifejezés ebben a formában tulajdonképpen értelmetlen.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest