… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Szendvicspanel vagy hullámlemez – Melyiket válasszam?

Szendvicspanel vagy hullámlemez – Melyiket válasszam?

A trapézlemez a horganyozott acél, valamint az időjárásálló poliészter szín bevonat előnyei ötvözi, amit számos területen fel tudunk használni. Úgy alkották meg, hogy a hosszirányú bordák ellenállóak legyenek a keresztirányú terhelésnek, ezáltal pedig hatékonyan le tudja vezetni a tetőről a csapadékot. A tervezés során ügyeltek arra, hogy könnyen lehessen vele dolgozni, ne kelljen hozzá bonyolult és nagy tetőszerkezet. (x)

Ezzel szemben a szendvicspanel a horganyozott, illetve a poliészter bevonatos acél időtállóságát, valamint a szigetelő képességét ötvözi, ami szintén sok területen kerül elő. A külső és a belső felülete időjárásálló, a színes acéllemezt körbezárja a szigetelő magot, ami poliészter, PUR, PIR, de akár ásványgyapot is lehet.

De vajon melyiket érdemes választani?

A trapézlemez előnyei

A fő érv, ami a trapézlemez mellett szól, hogy nem igényel drága és bonyolult építési technológiát és megoldásokat. A kivitelezésnél kizárólag a vízzárásra kell ügyelni, alátámasztást sem igazán igényel, legalábbis kisebb mértékben van rá szüksége, mint a síkpalának vagy éppen a cserépnek. Tetőfedő anyagok terén is hasznos ez, hiszen így sokkal hatékonyabb és gyorsabb vele a munka. Típustól függően az alátámasztási köznek 700 és 1500 mm között kell lennie.

Egyetlen hátránya, hogy nem szigetel sem a zajtól, sem pedig a hőtől, így erre egyéb megoldást kell keresni, ha valaki ezt az anyagot választja. Valamelyest párásodásra is hajlamos lehet, a lemez belső felülete könnyen nedvesedhet. Ez ellen antikondenzációs filc bevonattal, esetleg párazáró fóliával tudunk védekezni.

Mit kell tudni a szendvicspanelről?

A szendvicspanel fő előnye, hogy egy szigetelt építőelemről van szó, így utólag már nem kell foglalkozni vele. Ezzel jelentős költségeket takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy egy igen erős, mégis könnyű tetőfedő anyagról van szó, aminek csak egy kis alátámasztásra van szüksége. Típustól függően 2,5 m-es köz is elegendő lehet.

Hátránya azonban, hogy nehezebben szállítható és mozgatható, ami egy kicsit drágább lehet, mintha trapézlemezzel dolgoznánk. Ettől eltekintve azonban nem lehet rá sok rosszat mondani.

A trapézlemez legfőbb tulajdonságai

Most, hogy tisztáztuk az előnyöket és a hátrányokat, nézzük, hogy milyen jellemzői vannak egyik és másik anyagnak. A trapézlemez felhasználása igen széles körű, hiszen négyzetmétere vetítve jóval olcsóbb, mint bármely más megoldás. Ebből kifolyólag a legtöbben igyekeznek szinte mindenhez, amihez csak lehet, ezt a típust választani.

A trapézlemez méreteket a gyártótól igény szerint rendelhetjük meg, ezáltal az építés során azokat már nem kell vagdosni, kevesebb hulladék keletkezik. Egy időtálló anyagról van szó, hosszú élettartama miatt pedig ritkán van szükség az elemek cseréjére. A beépítésükről pedig annyit, hogy időhatékonyan lehet vele dolgozni, hiszen bármilyen felülethez és anyaghoz hozzá tudjuk rögzíteni.

A szendvicspanel jellemzői és felhasználási területei

A szendvicspanel változatos formájú és színű, emiatt külső- és belső burkolatok egyaránt lehet vele készíteni. Az egyik legesztétikusabb hőszigetelő megoldás jelenleg a piacon. A korszerű anyag előállítása a legmodernebb technológiával történik. Emiatt energiahatékony, mivel az ezzel burkolt épületek jóval kevesebb energiát emésztenek fel, mint bármely más burkolattal ellátott otthonok.

Ezek az elemek kiváló szerkezeti tulajdonságainak, valamint esztétikájának köszönhetően tetők, de még oldalfalak szigetelésére is alkalmasak. Emellett gyakran kerül elő épületek homlokzatánál, térelválasztóként, válaszfalként, de nem ritka az sem, ha mennyezetként vagy belsőépítészeti megoldásokra alkalmazzák őket.

Melyik a legjobb megoldás?

Attól függően tehát, hogy mi a felhasználási terület, mi a cél, és mekkora a költségvetés, már könnyebben eldönthetjük, hogy melyikkel szeretnénk dolgozni. Mindegyiknek akad előnye és hátránya, így ezeket alapul véve a döntés már nem lehet annyira bonyolult. Aki egy esztétikus, tartós, megfelelő szigeteléssel ellátott megoldást keres, annak a szendvicspanel lesz a megoldás. Ha viszont nem akarunk alátámasztással dolgozni, túl sokat költeni a tetőfedésre, akkor bőven elegendő a trapézlemezzel való burkolás.

(PR-cikk)

Hozzászólások

Pin It on Pinterest