… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Mire készülj, ha kutyakozmetikus szeretnél lenni?

Mire készülj, ha kutyakozmetikus szeretnél lenni?

Hazánkban a kisállattartás egyre gyakoribb, ezen belül a kutyatartás is nagyon népszerű. A felelős állattartás következtében kutyakozmetikusra is egyre nagyobb igény mutatkozik.  Ebből a cikkből sok mindent megtudhatsz az említett szakmáról, és ha úgy érzed, szívesen foglalkoznál kutyákkal, kipróbálnád magad az ápolásukban, esetleg újabb és újabb kutyafrizurát alkotnál, akkor mielőbb jelentkezz az államilag elismert kutyakozmetikus képzésre.

Államilag elismert kutyakozmetikus képzés feltételei

A tanfolyam elvégzéséhez előképzettség nem szükséges, egészségügyi alkalmassági követelménynek nem kell megfelelni, és szakmai gyakorlatot sem kell teljesíteni. A kezdés időpontja létszám függő, a szakmai képzéshez hitel, diákhitel is igénybe vehető. 

Államilag elismert kutyakozmetikus képzés remek lehetőség, ha érdekel az állatok viselkedése, gyorsan szeretnél szakmát szerezni, mert vállalkozásban gondolkodsz.

Jelentkezés előtt karrier tanácsadással, a tanfolyam elvégzése után pedig az elhelyezkedésben nyújt segítséget a képzőhely, ahol államilag elismert kutyakozmetikus képzésben vehetsz részt. A szakmai követelmények teljesítését a képző intézmény a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerből kiállított tanúsítvánnyal igazolja.

A képzés témakörei

Általános kinológia modul során a képzésben résztvevő elsajátítja a kutya anatómiai felépítését és az élettanával kapcsolatos alapismereteket, megismeri a kutyafajtákat, kutyatartással kapcsolatos ismereteket szerez, valamint megtanulja értelmezni az állatok viselkedését. 

  • A kinológia görög eredetű, és a „küon” szóból ered, ami kutyát jelent. 

Egy kinológus a kutyák fejlődéstörténetével, és a kutyafajták kialakulásával foglalkozik, valamint ért a tenyésztéshez. Ismernie kell egy kutyafajta standardját (felépítése, vérmérséklete, használhatósága). A viselkedés (etológiai) is része a kinológiának. 

Állategészségügyi és etológiai alapismeretek alkalmával lehetőség van a kutyák főbb betegségeinek megismerésére, tanulnak immunológiai alapismereteket, valamint kórképekről és tünetekről, öröklődő betegségekről és bakteriális, vírusos és gombás megbetegedésekről.

Fontos megismerni a vakcinázási követelményeket, egyedi azonosításra vonatkozó szabályokat, valamint elsősegélynyújtást az orvosi ellátásig szükség esetén. Állatvédelmi jogszabályok ismerete is nélkülözhetetlen. 

Kutyakozmetikai ismeretek során rövid-, hosszú- és félhosszú szőrű kutyafajták kozmetikázása, nyírós és trimmelős fajták kozmetikázása, nemezes szőrűek ápolásának technikái sajátíthatók el. Nagyon fontos a külső- és belső paraziták elleni védekezés, a bőr-és szőrápolási feladatok, az eszközök helyes használata, karbantartása, tárolása, az állatok balesetmentes rögzítése. Végzett szakemberként szakszerű tanácsok is adhatók otthoni kozmetikai ápoláshoz. A takarítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése is fontos, és a veszélyes anyagok kezelésének szabályait és a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat be kell tartani. 

Vállalkozási alapok tananyag segítségével könnyebbé válik kiválasztani a működéshez megfelelő vállalkozási formát, az is kiderül, hogy miért fontos egy üzleti terv, mi a célja, és milyen a felépítése. Fontos elemek még a szerződéskötés, adózás, munkajog, üzleti levelezés, nyilvántartások vezetése stb. 

Összegzés

A rövid képzés rendkívüli előnye, hogy pillanatok alatt szerezhetsz egy államilag elismert kutyakozmetikus végzettséget. Fontos, hogy szeresd az állatot, mert ez a szakma az elhivatottságról is szól. Felelősséggel tartozunk irántuk. Legjobb tudásunk szerint kell segítséget nyújtanunk szükség esetén. Fontos tényező az is, hogy előre elgondolkodjunk, milyen formán szeretnénk működni majd végzett szakemberként, és ehhez adottak-e a feltételek számunkra. Mint az élet bármely területén, itt is szükség van a vállalkozás működését elősegítő kapcsolattartásra, hatékony kommunikációra, és megfelelő konfliktuskezelésre. A jelentkező a tanfolyam elvégzésével ki tudja alakítani és működtetni saját vállalkozását a megszerzett ismeretek birtokában. 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest