… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – Milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – Milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Otthonunk megfelelő védelmének megválasztása minden esetben kardinális kérdés, épp ezért jó ha tudjuk, a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás a hagyományos konstrukciókkal szemben rengeteg előnnyel jár. Egy ingatlanra számtalan veszély leselkedik, kezdve az időjárás okozta károkkal, a szándékos rongáláson át a csőtörésig bezárólag. Emiatt aztán nem is lehet kérdéses, hogy csak akkor lehetünk teljesen nyugodtak, ha rendelkezünk egy kockázatviselési szolgáltatással. Méghozzá olyannal, ami a a leggyakrabban előforduló szerencsétlenségek bekövetkeztekor teljes mértékben megtéríti a keletkezett veszteségeket. Ezzel szerencsére egyre többen pontosan tisztában is vannak, az azonban még mindig sokak számára új információ, hogy a piacon elérhető számtalan megoldással szemben miért is érdemes a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás mellett döntenünk. Ezt a címet ráadásul nem egyszerű kiérdemelni, hiszen ezidáig mindössze 8 biztosítónak sikerült egy olyan csomagot összeállítania, amely megfelelt a szigorú követelményeknek. Amint ezeket egy kissé behatóbban megismerjük, egyszeriben egyértelművé válik, miért is érdemes egy ilyen mellett letenni a voksunkat. (x)

Mit is takar egész pontosan a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás?

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél könnyebben eligazodjanak a különféle kockázatviselési szolgáltatások közt, a Magyar Nemzeti Bank megalkotta ezt a minősítést, amit pályázat útján lehet elnyerni. Az elsődleges cél az átláthatóság, hiszen ahány biztosító, annyiféle kitétel és egyedi szabály teszi nehezebbé az összehasonlítást számunkra. Megeshet, hogy az egyik konstrukció esetében a havidíj tűnik csábítónak, ugyanakkor a fedezetvállalás már korántsem olyan széles körű, mint ahogy azt első gondolnánk. Amikor pedig a legoptimálisabb megoldást keressük, akkor akár egy tucatnyi ajánlatot is végig böngészünk, így azonban szinte lehetetlen objektív módon dönteni. Egy minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás esetében ugyanakkor ilyen problémával nem találkozhatunk. A különböző elnevezések, illetve az alapcsomagokban található káresemények minden esetben egységesek. Ráadásul a térítéses összegek tekintetében is csak az ügyfelek javára lehet eltérni. A cél tehát egyértelműen az, hogy a fogyasztók helyzete sokkal könnyebbé váljon, egészen a szerződés megkötésétől kezdve az esetleges kárrendezésig bezárólag.

Milyen feltételeknek kell teljesülnie a titulus elnyeréséhez? 

A cím megszerzéséhez megannyi követelménynek egyszerre kell megfelelni. Kiemelt figyelem irányul például a különböző határidőkre, ami amúgy is kardinális kérdés, miután megtörténik a baj. A bejelentést követően 2 nap áll a biztosító rendelkezésére a kapcsolatfelvételhez, majd további 5 arra, hogy a szemle megtörténjen. Ha minden szükséges dokumentum a rendelkezésre áll, akkor pedig ugyanannyi időben van maximalizálva a kártérítés kifizetése is. Súlyosabb esetekben, például ha az ingatlan lakhatatlanná vált, akkor pedig 5 napon belül, rendkívüli eljárás keretében kárelőleg kifizetésére kerül sor. Egy minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás alapszolgáltatásai közé tartozik az online intézhető ügymenet és a szigorúan meghatározott indexálási, valamint felmondási szabályok megléte is. Ugyanis szemben a hagyományos konstrukciókkal, amiket évente egy alkalommal van lehetőségünk megszüntetni, itt a 4. negyedévtől kezdve minden harmadik hónapban dönthetünk úgy, hogy kilépünk a szolgáltatásból. 

A részletekre itt is kiemelt figyelmet kell fordítani

A minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás tehát rengeteg szempontból megkönnyíti a helyzetünket. Mind közül azonban talán az alapcsomagokban található káresemények széles skálája bír a legnagyobb jelentőséggel. Mintegy 20 különféle szerencsétlenségre terjed ki a védelem, amik közt olyanok is vannak, mint a felelősségbiztosítás, a betöréses lopás, vagy épp a vezetékes vízkár. Ugyanakkor azzal együtt, hogy a szolgáltatások köre jóval kiterjedtebb, még így is jó néhány tényezőre kiemelt figyelmet kell fordítanunk, mielőtt meghoznánk a végső döntést. Ezek közül a legfontosabbak a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kiegészítő lehetőségei. Ezek nevei szintén egységesek, így könnyedén eligazodhatunk, bármelyik ajánlatot is nézzük épp. 25 különféle opció közül választhatjuk ki a személyes preferenciáinknak leginkább megfelelőket és érdemes nagyon alaposan megfontolni, melyikre is van valóban szükségünk. A kisállatbiztosítás mellett assistance szolgáltatást is igényelhetünk, de akár az elveszett okmányink pótlására is kaphatunk térítést. A lehetőségek tárháza tehát igen széles, így ha nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy melyik a számunkra legoptimálisabb csomag, akkor feltétlenül kérjük ki szakember tanácsát. A minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás ajánlatok közül végül elsősorban a díjtételek alapján választhatunk. Ugyanakkor a különböző feltételek, kizárások, illetve a fedezeti összegek eltérhetnek, emiatt úgy szerencsés, ha egy tanácsadás előzi meg a szerződéskötést.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest