… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Kerestetik az ország legjobb lángosozója! -rendezvényen jártunk

Kerestetik az ország legjobb lángosozója! -rendezvényen jártunk

Ha nyár, akkor irány a strand, ahol a hűsítő fürdőzés után mi mást is kívánnánk meg, mint egy jó kis sajtos- tejfölös vagy fokhagymás lángost? Ám ennek a jellegzetes magyar ételnek ma már nem csak a hagyományos, hanem számtalan egyéb variációja is létezik, csak fantáziánk szabhat határt a kísérletezéseknek. Tegnap este egy rendhagyó sajtóeseményen indult országos hódító útjára a Lángos voks, melynek keretén belül a Vénusz keresi Magyarország kedvenc lángosát, a nyertes az értékes nyeremények mellett elnyerheti a megtisztelő, „ A Vénusz kedvenc lángosozója 2012” címet is.

A Kopaszi- gáton egy nagyon hangulatos kis helyen indította útjára ezt a rendhagyó játékot, melyből hagyományt is szeretne majd csinálni. A rendezvényen igazi balatoni légkörbe csöppenhettünk, kockás terítő, házi limonádék és családias hangulat mellett mi magunk is kóstolgathattunk a finomabbnál finomabb lángosok közül. A hagyományos sajtos- tejfölös és fokhagymás- sós lángos mellett többek között isteni zöldségkrémes, zöldfűszeres, ropogós, pirított baconos és szárított paradicsomos- ricottás különlegességeket is kipróbálhattunk. És, hogy az édesség se hiányozzon, a speciális, fahéjas lángoshoz isteni narancsos- mentás és pikáns epres- chilis mártást is felszolgáltak.

De miért is ennyire fontos ételünk a lángos, mi teszi ennyire ellenállhatatlanná?
A lángos a magyar konyha jellegzetes étele, a sütési technológia szempontjából azonban két fajtáról is beszélhetünk: a kemencében sütött kenyérlángosról és a forró olajban aranybarnára pirult „strandlángosról”. Az utóbbi állandó résztvevője, elengedhetetlen tartozéka a strandbüfék étlapjának, míg a kenyérlángos a fesztiválokon éli reneszánszát napjainkban. A kemencés változat még a török hódoltság idejéből maradt ránk, míg az olajban sütött változat csak később, az 1900- as évek elején terjedt el és indult országos hódító útjára. Az igazán jó lángos titka viszonylag összetett, nem is gondolnánk, de óriási szerepet játszanak benne a jelentéktelennek tűnő összetevők. Az egyik ilyen az élesztő, ami nélkül nincs ugyanis lángos, míg a másik ilyen hozzávaló a tökéletes olaj. Erre az összevetőre érdemes valóban hangsúlyt fektetni, mivel ezt a tésztába is bele kell tennünk, másrészt ebben sütjük készre a tésztát, nem mellesleg pedig magával a lángossal együtt elfogyasztjuk magát az olajat is.

Mi az apropója, mi ihlette ezt az egyedi, országos szintű Lángos voks játékot?
Sokszor az igazán jó lángososok eldugott, kieső helyen találhatóak, épp pont ott lelünk rá a legfinomabb ételre, ahol nem is gondolnánk. A Vénusz most ezen szeretne változtatni és pontosan ez okból kifolyólag keresi Magyarország kedvenc lángosát. A Lángos voks Facebook alkalmazás segítségével a lángos- rajongók megoszthatják tapasztalataikat egymással, felölthetnek, illetve értékelhetnek lángos- lelőhelyeket.

Ha van egy tuti tipped a legjobb, legfinomabb, vagy legextrémebb lángosra, akkor ne habozz szavazni az alábbi linken:

https://apps.facebook.com/langosvoks/

Hozzászólások

Pin It on Pinterest