… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Izzítsd az ajkaidat – ma van a Csók Világnapja!

Izzítsd az ajkaidat – ma van a Csók Világnapja!

Bár a Világnap megalapítójának személyét homály fedi, ma már nagyon sok információnk van arról, hogy miért is játszik olyan fontos szerepet életünkben a csók.
Ünnepeljünk együtt július 6-án!

Azok számára, akik szeretik egymást, teljesen természetes, hogy megérintik, vagy meg is csókolják egymást. A csóknak számtalan fajtája létezik az üdvözlő puszitól, a jó éjt puszikon át a szerelmes csókokig. Életünk során (70 évvel számolva) átlagosan 100 000 alkalommal, és összesen 76 órán keresztül használjuk ajkainkat arra, hogy kifejezzük törődésünket, szeretetünket. De milyen szerepet játszanak az ajkak személyes fejlődésünkben? Miért olyan erősek a “csók rituálék” a családban, és miért alapvető fontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából? A Labello Iris Nowacki pszichológus segítségével próbálta megadni a kérdésekre a választ.
Az ajkak a non-verbális információk szupersztrádái
Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket. A lefelé, vagy felfelé görbülő szájszeglet, a laza, vagy az összeszorított ajkak elárulják, hogy tulajdonosuk boldog, szomorú, nyugodt, vagy dühös. Ezeket az érzelmeket lehetetlen közvetíteni az orrunkkal, de még a szemről is igen nehéz őket leolvasni. Akár a gyermekrajzok tanulmányozása során is bizonyosságot szerezhetünk arról, milyen fontos szerepet tulajdonítunk az ajkaknak az érzelmek kifejezésében, már kora gyermekkorban is. Ha például egy gyerek napocskát rajzol, mindig mosolygó szájat biggyeszt rá. “Úgy is fogalmazhatunk, hogy az ajkak a non-verbális kommunikáció szupersztrádái, pontosabban kétirányú szupersztrádái. Egyrészt fontos információkat közöl partnerünkről, és az ő érzelmeiről, másrészről árulkodik saját benyomásainkról, és lelki állapotunkról is.” – tette hozzá a szakértő.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest