… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Így szüntessük meg a dugulásokat egyszerűen

Így szüntessük meg a dugulásokat egyszerűen

A fürdőszobai és a konyhai dugulások sok kellemetlenséget okozhatnak, ám mielőtt pánikba esnénk, ismerjük meg azokat az egyszerű praktikákat, amelyek segítségével akár mi magunk is megszüntethetjük őket. Az alábbi összeállítás segíthet ebben.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogyan alakulnak ki a különböző dugulások. A közhiedelem a zsíros szennyeződéseket teszi felelőssé, ez azonban nem felel meg az igazságnak. A lerakódásokért sokkal inkább a különböző készítmények habzóanyaga felelős; a hab visszahúzódását, illetve megsemmisülését követően masszív ragacsos anyag marad hátra, ami rendkívül vékony rétegeket képez a lefolyók falán. Noha ilyen módon egy dugulás kialakulása rendkívül hosszú időt venne igénybe, a ragacsos felületen megragadnak a különböző ételmaradékok, hajszálak és egyéb szennyeződések, így felgyorsítva a dugulások kialakulását. 

Ha szerencsések vagyunk, a dugulás közvetlenül a lefolyó alatt keletkezik. Ilyenkor nincs nehéz dolgunk, hiszen egy hurkapálca segítségével manuális módon szüntethetjük meg a problémát. Amennyiben a dugulás némileg mélyebben jött létre, megoldást jelenhet a szifon leszerelése és kitisztítása. Ez esetben nagyon fontos, hogy a visszaszerelésnél legyünk nagyon alaposak, ne léphessen fel szivárgás. Amennyiben flexibilis lefolyócsővel van dolgunk, elég lehet a cső óvatos átmozgatása ügyelve arra, ne törjön meg az oldalfala. 

Ha nem szeretnénk szétszerelni a lefolyót, kezdjük a problémamegoldást forróvizes öblítéssel. Ez esetben nincs szükségünk másra, mint egy vízforralóra, ami kellő mennyiségű zubogó vizet képes készíteni energiatakarékosan. Ezt zúdítsuk a lefolyóba, illetve ismételjük meg egyszer-kétszer, amennyiben szükséges. Sajnos előfordulhat, hogy egyes szennyeződésekkel szemben a forró víz nem elég hatékony. Ilyenkor öblítés előtt érdemes három evőkanál szódabikarbónát és két deciliter ecetet juttatni a lefolyóba. Hagyjuk hatni az így létrejött elegyet, majd 20-30 perc elteltével végezzünk forróvizes öblítést. Sajnos az ecet szúrós szagú készítmény, de egy gyors szellőztetéssel megoldhatjuk a problémát. 

A bórax nevű szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Sajnos előfordulhat, hogy a kíméletes házi praktikák nem vezetnek eredményre. Ilyenkor érdemes bevetni a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztító készítményeket. Ezek alkalmasak a makacs dugulások megszüntetésére is, azonban a használatuk során be kell tartanunk az alapvető óvintézkedéseket: használjunk gumikesztyűt, szemüveget és soha ne keverjük a különböző készítményeket, amelyek összetevői esetleg reakcióba léphetnek egymással és mérgező gázokat szabadíthatnak fel.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest