… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Így készítsd fel a gyereket az iskolakezdésre!

Így készítsd fel a gyereket az iskolakezdésre!

Van, aki izgatottan, van aki kicsit félve várja, de az első nap az iskolában minden gyerek életében egy új korszak kezdetét jelenti. A nagycsoportos ballagást követő nyári szünetben elhalványulnak az oviban elsajátított készségek, szabályok, felborul a hétköznapokban megszokott napirend. Nincs kötelező ébresztő, nyaralás közben nem mindig ugyanabban az időpontban ebédelünk, és kitolódhat a lefekvés ideje.

Nincs is a vakáció nyújtotta szabadsággal semmi probléma, de mit tehetünk, ha az ősz és az iskolakezdés szele már meglegyinti a családot? Hogyan tehetjük minél probléma mentesebbé az átállást, és hogyan érhetjük el, hogy a gyerekünk mentálisan és lelkileg is felkészülve, minél kevesebb stresszel lépje át az osztályterem küszöbét?

Megmutatjuk, hogy mik azok a szokások, amiket nem késő nyár derekán beépíteni vagy visszahozni a mindennapokba, és mik a legjobb kreatív játékok, amikkel észrevétlenül készíthetjük fel csemeténket a tanulással járó kihívásokra! 

Töltsön minél több időt a szabadban!

Lehet, hogy első hallásra furcsának hangzik, de a négy fal között töltött produktív idő kulcsa az, ha a gyerek minél többet tartózkodik friss levegőn, rohangál, fára mászik, homokozik. A mozgás és az oxigén serkenti az agyműködést és a gyerekek immunrendszerét is erősíti. Így nem csak a feladatok megoldásán dolgoznak majd hatékonyabban a fiatal agysejtek, de  ellenállóbbak lesznek az iskolai megbetegedésekkel szemben is!

Figyeljünk az egészséges étkezésre!

Teljesen természetes, hogy nyáron, főleg utazás közben kevésbé szigorú étrend jellemzi a család mindennapjait. Gyakrabban kerül elő nyalánkság a hűtőből, a strandon is lecsúszik egy-egy lángos. De amint lehetséges, igyekezzünk minél több vitamindús hozzávalót visszacsempészni az étkezésekbe, kerüljön sok zöldség és gyümölcs az asztalra. A változatos táplálkozás a friss levegővel egyetemben segít a gyerekek szervezetének felvértezésében

Sétáljunk el együtt többször is az iskolába!

Fedezzük fel az odavezető utat, nézzük meg jól az épületet, találgassunk, vajon hol lesz az elsősök osztályterme! Sokat segít a kicsiknek az új környezethez való alkalmazkodásban, ha szeptember elsején már jól ismert útvonal és épület várja őket

A fejlesztő játékok legyenek a nyári szünet részei!

Fontos, hogy ne ijesztgessük az iskolával a gyereket, és ne próbáljuk már a nyári szünetben a fejükbe verni az abc összes betűjét. De játékos formában sokat segíthetünk neki abban, hogy könnyebben vegye majd a tanulással járó akadályokat. Egy játék webáruház oldalán számos olyan kreatív játék áll rendelkezésünkre, ami a logikus gondolkodástól kezdve a szociális készségeken át számos, az iskolához elengedhetetlen készséget fejleszt. 

A legtöbb kreatív játék lányoknak és fiúknak egyaránt kínál felhőtlen szórakozást és észrevétlen felkészülést a tanulásra: gyurmázás, rajzolás, gyöngyfűzés vagy egy játék mikroszkóp alatt található kincsek vizsgálata közben pikk-pakk elsajátítanak mindent, amire egy elsősnek szüksége lehet. 

Feküdjön le időben!

A gyerekek titokzatosan működő bioritmusához hozzátartozik, hogy szünetben és hétvégén már pitymallatkor keltik a szülőket, iskolaidőben viszont nem akaródzik annyira korán felébredni. A megadott időre kelést még jobban megnehezíti, ha a gyerekek nyáron elszoktak az ébresztőóra hangjától, illetve esténként is el- elhúzódott a lefekvés ideje. A katasztrófa elkerüléséhez már néhány héttel az első becsengetés előtt kezdjük el őket visszaszoktatni a korai alváshoz és ébresztéshez

Meséljünk neki  a saját iskolás korunkról!

Osszuk meg vele, hogy nekünk milyen volt az első napunk az iskolában, nekünk mi okozott eleinte nehézséget, és hogyan jutottunk túl a kihívásokon? Nem kell elhallgatni előle a rossz élményeket sem, hiszen elkerülhetetlen, hogy ő is szembesüljön nehéz helyzetekkel. A lényeg, hogy tudja, minden problémára létezik megoldás! Meséljünk róla, mi történt, amikor rossz jegyet kaptunk, elvesztettük a tornazsákunkat, vagy összevesztünk egy osztálytársunkkal!

Szerezzük be közösen az iskolaszereket!

Sokkal izgalmasabbnak fogja találni az iskolai felkészülés időszakát, ha aktív résztvevőként őt is bevonjuk a főbb kellékek beszerzésébe. Ajánljunk neki választási lehetőséget két iskolatáska közül, ha tehetjük, bólintsunk rá a kedvenc mesefigurás füzetre és a csillámpónis ceruzafaragóra is!

Növeljük az önállóságát kisebb feladatokkal!

A feladatok elvégzéséhez és az ezzel járó felelősség elfogadásához otthoni, kisebb feladatok rábízásával szoktathatjuk hozzá a legjobban. Öltözzön fel önállóan, terítse meg az asztalt vacsora előtt, legyen az ő dolga a játékai elpakolása vagy a szobanövények meglocsolása is. 

A jól végzett munkára pedig mindig adjunk pozitív, megerősítő visszajelzést! Egy általános “Ügyes vagy!” helyett igyekezzünk minél konkrétabban fogalmazni, például: “Milyen szépen megterítettél, Büszke vagyok rád, amiért egy virág sem maradt ki a sorból!” 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest