… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A fiatalok gyorsan hajtanak, okostelefonjukon böngésznek és ittasan vezetnek, amikor szüleik autóját használják

A fiatalok gyorsan hajtanak, okostelefonjukon böngésznek és ittasan vezetnek, amikor szüleik autóját használják

A fiatal autóvezetők kockázatosan autóznak, amikor szüleik autóját vezetik: gyakran túllépik a sebességhatárt, telefonálnak, vagy éppen ittasan ülnek a volán mögé.

Ezek a megállapításai annak az új felmérésnek, ami a Ford megbízásából készült, s ami kihangsúlyozza a fiatalok vezetésbiztonsági oktatásának szükségességét Európában*, ahol a fiatal autósok első számú halálozási oka az autóbaleset**, s ahol a gazdasági helyzet miatt az iskolából kikerült tizen- és huszonévesek hosszabb időn át laknak szüleikkel.*** A megkérdezettek túlnyomó többsége (82 százalék) használja a szülei autóját; 39 százalékuk lépte már túl a sebességhatárt, 35 százalékuk vitte el a kocsit anélkül, hogy szólt volna erről, és 27 százalékuk használja okostelefonját vezetés közben beszélhetésre, üzenetírásra vagy szelfizésre. A válaszadók 6 százaléka azt is elmondta, hogy vezetett már ittasan.

„A hazaköltözés – vagy az, hogy el sem költöznek otthonról – súrlódásokhoz vezet a szülők és a fiatalok közt, akik nem fogadják el, hogy továbbra is gyerekként kezeljék őket,” mondta el Györke Orsolya, aFord Driving Skills for Life magyarországi program managere. „A fiatal felnőttek a szabadság szimbólumát és a baráti programok eszközét látják a család autójában. Ám a saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében – különösen akkor, ha a képességeiket meghaladó teljesítményű autót használnak – biztosítani kell számukra, hogy megtanuljanak felelősséggel közlekedni. A Ford ezért 2017-ben Magyarországon is elindítja a friss jogosítvánnyal rendelkező fiataloknak szóló ingyenes vezetéstechnikai oktató programját, melynek során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat ” – teszi hozzá Györke Orsolya.

Európában a 18-29 éves korosztály fele még a szüleivel él,*** aminek okai közt ugyanúgy szerepel a fiatalokat sújtó, nagyarányú munkanélküliség, mint az emelkedő lakbérek. A friss diplomások az iskola befejezése után gyakran hazaköltöznek; őket nevezik manapság „bumeráng generációnak”.

E generáció képviselői arról számoltak be a felmérésen, hogy bár van saját autójuk, gyakran használják a család autóját is, hogy ezzel pénzt spóroljanak, vagy hogy lenyűgözzék barátaikat. Szüleik számára ez komoly pénzügyi megterhelést jelent; a felmérés szerint egy otthon élő fiatal felnőtt évente akár 1.300.000 Ft plusz költséget is jelenthet a család számára, amiben része van az autó magasabb biztosítási díjának, illetve a gyakoribb tankolási és javítási költségeknek is.*****

# # #

Megjegyzés:

2013 óta a Ford Európa összesen 12 millió eurót költött a Ford Driving Skills for Life programra. Az ingyenes tréningeken a fiatal autóvezetők megtanulják a veszélyhelyzetek felismerését, a jármű kezelését, valamint a helyes sebesség és követési távolság megválasztását. A program megismerteti a fiatalokkal az ittas, illetve kábítószeres állapotban történő vezetés veszélyeit, emellett pedig a vezetés közbeni szelfizés problémáit is bemutatja. A Ford idén Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Spanyolország, Törökország,és az Egyesült Királyság mellett, Magyarországon és Norvégiában is elindítja ingyenes képzését.

A Ford MyKey technológia segítségével az autótulajdonosok úgy programozhatják be a jármű indítókulcsát, hogy ha más használja az autót, akkor ne fogadhasson bejövő telefonhívásokat; a program emellett korlátozza a végsebességet, és nem engedi az audiorendszer használatát, ha az utasok nem kötik be a biztonsági övet.

* A felmérés 5003 fiatal, 17-24 év közti autóvezető bevonásával készült Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

** http://www.dacota-project.eu/

*** https://www.theguardian.com/news/datablog/2014/mar/24/young-adults-still-living-with-parents-europe-country-breakdown

**** https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2014/sdn1411.pdf

***** http://www.dailymail.co.uk/news/article-2778850/Boomerang-children-cost-72-week-Quarter-50s-adult-offspring-living-home.html

Hozzászólások

Pin It on Pinterest