… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Ezekkel a játékokkal lekötheted gyermeked figyelmét utazás közben

Ezekkel a játékokkal lekötheted gyermeked figyelmét utazás közben

ó-ió-ció-áció-káció-akáció – VAKÁCIÓ!

Itt a nyár, ezzel együtt pedig a szerencséseknek a nyaralás, az utazás időszaka is. Akinek kisgyereke, esetleg gyerekei vannak, az biztosan tisztában van már a velük való utazásban rejlő számos kihívással. Akár babáról, bölcsis, ovis vagy kisiskolás korú gyerekről van szó, fel kell készülnünk némi útravalóval, különféle használati eszközökkel, hogy útközben is biztosítani tudjuk az alapvető kényelmi tényezőket. A komfortos utazásnak pedig az enni és innivaló mellett a játékok is rendkívül fontos elemei. Ha nem szeretnéd, hogy utazás közben is csak a telefonnal, a tablettel játsszanak a gyerekek, esetleg hogy fél óra után két percenként kérdezgessék, hogy mikor értek végre oda, akkor olvasd el az alábbi ötleteinket, amik egész biztosan segíteni fognak.

Ahogy az átlagos hétköznapok, úgy az utazás sem telhet el anélkül, hogy gyermekünknek ne kerüljön a keze ügyébe valamilyen játék, és ez pont így van jól. A megfelelő játékok kiválasztásával elkerülhetjük, hogy akár autóúton, akár vonaton vagy repülőn extra figyelmet kelljen fordítanunk a kicsik unalmának elűzésére.

Van azonban néhány alapszabály, amivel érdemes tisztában lenni, mielőtt belevetjük magunkat a nagy játék-bevásárlásba.

  1. Nincs zenélő, vagy másféle hangos játék! – Ha csak nem akarjuk utastársainkat, vagy saját magunkat az őrületbe kergetni, az ilyen típusú játékokat inkább hagyjuk otthon.
  2. Ne vigyünk magunkkal apró elemekből álló játékokat! – Szinte biztos, hogy valamelyik részét elhagyjuk majd útközben, ráadásul ha másokkal utazunk, elég kellemetlen, ha az ülések alá kell behajolni, nyúlkálni.
  3. A nyunyóka maradjon otthon! – A pótolhatatlan játékokat, a kedvenc plüss figurát ha tehetjük, jobb, ha inkább nem visszük magunkkal. Ha mindenképpen szükséges, akkor legyen inkább a bőröndben és ne vigyük majd ki a szállásról sem.

Babáknak

A kisbabák maguktól még nem biztos, hogy tudják hogyan kell játszani és sok esetben nekünk kell elvonni a figyelmüket valamilyen játékkal.

Az ilyen helyzetekben az egyik legjobb választás az ujjbáb! Azon kívül, hogy beszélünk hozzájuk, hiszen egy történetet is elmesélhetünk nekik, a figyelmüket különféle hanghatásokkal és a színes, mókás figurákkal ragadjuk meg, ők is tapogathatják, nyomkodhatják, csavargathatják a bábokat. Így az ujjbábok nagyon sokrétű készségfejlesztő játékként funkcionálnak nem csak az úton, hanem akár a hétköznapokban is, ugyanis a hallás, a formák felismerése mellett a tapintás is fejleszthető általuk.

Választhatunk egy olyan kombinált rágókát, ami az alapfunkciója mellett még a tapintást is fejleszti és hangot is ad, így egész biztosan elnyeri majd a baba tetszését és hosszabb időre is leköti majd a figyelmét. 

A puha babakönyvek is kiváló útitársak. Az ügyesebbek már maguktól is lapozgathatják, de mi magunk is kiegészíthetjük egy mesével, miközben ők nézegetik a színes képeket.

Bölcsiseknek, ovisoknak

Játék terén a babáknál már önállóbb, de még mindig nem önálló korcsoport tagjainál kicsit nagyobb kihívás, hogy a figyelmüket teljes mértékben lekötő játékokkal rukkoljunk elő.

A formaillesztő játékok otthon is az egyik legjobb fejlesztőjátéknak bizonyulnak, de utazás közben is jól teljesítenek, amikor a kicsik figyelmét le kell kötni. Szerencsére már kaphatóak olyan kivitelezésű játékok is, amelyeknél nincsenek szétguruló darabok, így tökéletes választás lehet ez is.

A rögzítettebb játékok, amik nem konkrét eredményt szeretnének elérni, hanem inkább, hogy a gyermekekkel megismertessék a színeket és a formákat, de a szem-kéz koordináció fejlesztése mellett hozzájárul a finommotoros mozgás fejlesztéséhez is. Fontos, hogy rögzített legyen a játék, hogy a korábbi példához hasonlóan itt se keljenek útjukra az alkatrészek.

Jó ötlet lehet továbbá egy fűzőcskés játék is, amivel tovább tudjuk segíteni a finommotoros mozgás fejlődését, úgy, hogy a változatos kihívások elé állíthatjuk a piciket.

Kisiskolásoknak

Az előző korcsoportokhoz képest itt már talán könnyebb dolgunk van, annak ellenére, hogy a nagyobbak már viszonylag ügyesen tudják kezelni a tabletet és az okostelefont, viszont higyjétek el, hogy van más lehetőség is a figyelmük lekötésére.

Egy több órás utazás kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatal gyermekek a fantáziájukat és a kreativitásukat szabadjára engedjék. A rajzolás, színezés ilyenkor megfelelő foglalkozásnak tűnik, főleg akkor, ha a megfelelő kiegészítőkkel segítjük a kis alkotót. Ilyenek például a szögletes zsírkréták, amik nem fognak elgurulni. Vagy a rajzsablon, melyekkel még szebb rajzokat készíthetnek, ezeket ráadásul ceruzával vagy filctollal is tudják használni. Az alkotásaikat ráadásul matricákkal is feldobhatják.

A kicsit nagyobb gyerekeknél a szín- és formafelismerés mellett a kombinatorikát is jól fejleszti például a fogaskerék alakító játék, vagy akár a golyótérítő logikai játék.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest