… ami az élethez kell!

Csalik

Horgászat során számos csalit használnak a horgászok, amelyek különböző halak vonzására és fogására szolgálnak. A csalik különböző típusú halakra és technikákhoz vannak tervezve, és különböző kategóriákba sorolhatók a felhasználási módjuk, anyaguk és kialakításuk alapján. 

Ássunk egy kicsit mélyebbre a csalik témában! (x)

Harcsa csalik

A harcsa csalit, ahogy elnevezéséből is kiviláglik, kifejezetten a harcsa halak bevonzására tervezték. A „nagy hal”-ról fontos tudni, hogy nem szeret a meleg vízben mocorogni, így célszerű tavasszal és ősszel harcsázni, amikor megnő az aktivitásuk.


Élő csali vagy műcsali?


A harcsa kimondottan kedveli a földigilisztát és az egyéb puhatestűeket, ám, ha nincs vízmozgás, érdemes felborzolni a kedélyeket némi belsőséggel.


A műcsalik, halakat és puhatestűeket utánzó formájú plasztik csalik közül célszerű a 10 cm-nél hosszabb, kifejezetten nagyobb szájakhoz tervezett csalit választani. 


A Vikingcarp kínálatában található Carp Zoom fúrt, piros Halibut horogpellet, a HiCARP tollfehérje liszt és a Horse Baits oldódó bojlija kiválóan alkalmas a harcsa bevonzására. 

Amur csalik

Az amur csali általában pellet formájában kapható, amely egy tömörített élelmiszer, jellemzően gabonafélékből, szójából és egyéb összetevőkből, amely vonzza az amur halakat.

Az amur pellet előnye, hogy gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, amire szó szerint harapnak a halak, és vonzó illatokat bocsát ki a vízben. A pellet használata lehetővé teszi a horgászok számára, hogy koncentrált táplálékot kínáljanak az amur halaknak, ami növeli a sikeres fogás esélyét. Használható különböző horgászati technikákhoz, tehát kerülhet etetőkosárba, de közvetlenül a horogra is helyezhetjük. 


Az amur pelletek különböző méretűek és textúrájúak lehetnek. Kaphatók kisebb méretű, golyószerű pellet formájában, amelyek gyorsan feloldódnak a vízben, vagy nagyobb méretű, tartósabb pellet formájában, amelyek lassabban oldódnak fel. Az amur pelletek textúrája lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig a vízben maradjanak, ezáltal vonzóbbá téve az halak számára. 


Fontos figyelembe venni, hogy a sikeres amur horgászatot más tényezők, például a horgászhely kiválasztása, az etetési technika és a horgászat időpontja is befolyásolhatja.

Ajánljuk figyelmébe a Vikingcarp webáruházát, ahol izgalmas ízekben és színekben elérhető a közkedvelt Haldorádó márkájú pellet!

Egyéb halcsalik

Ahány horgászati technika, szinte annyiféle csali elérhető már a piacon. 


Fentebb említettük már a harcsa csalit és az amur csalit, ám egyéb csalik is elérhetők, mint például a pergető csali, a pop up csali, a ponty- és balin csali. 


A pergető csali a pergető horgászat során használatos, amelynek lényege, hogy a horgász aktívan mozgatja a csalit a vízben, hogy odavonzza a ragadozó halakat. 


A pop-up horgászcsaliról már a neve is árulkodik, hiszen vízben lebegő tulajdonsággal rendelkezik, tehát nem süllyed el.  A pop-up csalik általában kis méretű, golyószerű formában kaphatók, különböző színekben és ízekben érhetők el, és a bojli horgászat során használják őket. A balin csali olyan horgász csali, amelyet a balin hal (Perca fluviatilis) fogására használnak. A balin, más néven süllő vagy fogas egy közönséges ragadozóhal, amelyet vonzanak a csillogó csalik (a fénytörés hatása csalogatja) és a wobbler horgász csalik, amik a kisebb halak úszó mozgását utánozzák. 

A Vikingcarp kínálatában minden olyan horgász eszköz megtalálható, amire csak szükségünk lehet kedvenc hobbink során! 

Összefoglalás

A horgászat nem pusztán a halak megszerzésének művészete, hanem egy olyan tapasztalat, amely mélyebben összekapcsol minket a természettel és magunkkal. Tehát vegyük kezünkbe a botot, indítsuk útnak az álmokat, és horgásszunk a boldogságért és a békeért, melyek a víz csendjében rejlenek. 

Készüljön fel egy új horgász kalandra Vikingcarp segítségével! 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest