… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Az Elveszett Állatok Alapítvány az állatvédelem jegyében

Az Elveszett Állatok Alapítvány az állatvédelem jegyében

Az Elveszett Állatok Alapítvány az állatvédelem jegyében a felelős, hozzáértő állatmentés fontosságára és szükségességére kívánja felhívni a figyelmet a rászoruló, hontalan, kidobott állatok valódi megsegítése érdekében.

Minden év májusában az adó egy százalék felajánlás kapcsán fokozottan előtérbe kerülnek a civil szervezetek és tevékenységeik. E szervezetek konkrét céljuktól függetlenül szinte kivétel nélkül pártfogoltjaik számára nélkülözhetetlen, gyakran az életet jelentő tevékenységet végeznek. Ezt a közelmúltban a sajtóban is nagy visszhangot kapott negatív példák ellenére sem szabad elfelejteni

Tavaly az egy százalék felajánlások során az állatvédelemmel foglalkozó civil kedvezményezettek közel 540 millió forint értékű támogatást kaptak az adózóktól. Így – a gyermekgyógyítást követően – az állatvédelem volt a második legtöbb felajánlást kapott terület. Az utóbbi időben egyre növekedett a civil állatvédelmi kezdeményezések száma és a lelkes és áldozatos munkának köszönhetően sok szép siker és eredmény is született (például sikerült elérni, hogy az állatkínzásért járó letöltendő szabadságvesztést megítéljék). A minőségi állatvédelem, az állatvédő szervezetek közötti kollegiális együttműködés, a közös oktatások szervezése és tervezése is megvalósulni látszik.

Azonban a sikerek ellenére is előfordulnak a háttérben megbújó óriási hibák és problémák is. Azok az állatvédők, akik szakmai felelősség és szakmai kompetencia hiányában, helyes gondolkodásmódot nélkülözve védik az állatokat, felelősek lehetnek a futótűzként terjedő járványgócok, a parvo és szopornyica vírus terjedéséért, ha nem veszik figyelembe az állategészségügyi szabályokat. Ennek következtében nagyobb gondot okozhatnak, mint amennyi segítséget nyújtanak.

Mindezeken túlmenően sajnos nagyszámú túlkapás is megfigyelhető, amik során olyan embereket inzultálnak és hurcolnak meg, akik lényegében nem követtek el semmiféle állatvédelmi kihágást, csak súlyos beteg állatuk van, vagy nehéz helyzetben élnek és ez látszik az állataikon is.

Az Elveszett Állatok Alapítvány vállalt feladata azonban nem ér véget az állatok megmentésével, gyógyításával, gazdihoz juttatásával, mivel az igazi segítség hosszú távon az, ha az embertársak megfelelően, tudatosan, szeretettel bánnak velük. A megelőzés és szemléletváltás érdekében az Alapítvány oktatási programot hozott létre: iskolák és óvodák részére állatsimogatással színesített előadásokat kínálnak, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban elsajátítsák a felelős állattartást, megértsék, hogy az állatok is érző lények, nem eldobható játékok. Az Alapítvány bízik abban, hogy a programjain résztvevő, évi mintegy 15.000 gyermekben sikerül elültetni az állatvédő szemléletet, így felnőve környezettudatos, felelős állattartóvá válnak.

A jövőt mindezek ellenére az Elveszett Állatok Alapítvány a minőségi állatvédelem és a szervezetek közötti együttműködés jegyében képzeli el, és jelenleg is ezt az irányvonalat képviseli. A Szervezet vallja, hogy e célokért azonban lemondásokat is kell tenni. Nem szabad megígérni a tulajdonosoknak, hogy minden állatot meg lehet menteni. Nem szabad továbbá arra sem ígéretet adni, hogy az odaítélt egy százalék fejében az Alapítványhoz kerülő súlyosan beteg állatok ellátását minden esetben ingyen vállalják, mivel az állatvédők segítségével bekerült állatok ellátásáért minimális anyagi hozzájárulásra még így is szükség lehet.

Mindazonáltal Dr. Varga József állatorvos, az Elveszett Állatok Alapítvány elnöke szerint egy állatvédő szervezettől a rászoruló állatok megsegítésének felelőssége elvárható, és soha nem hárítható át más állatvédő szervezetekre.

Az Elveszett Állatok Alapítványról

Az Alapítvány megalakítását a szükség hívta életre. A Szervezet tevékenysége szerteágazó. Gyógyítják, és kiterjedt, ideiglenes örökbefogadói hálózatukon keresztül szerető gazdihoz juttatják a magukra hagyott, kóbor állatokat. A kisnyugdíjas, vagy más módon szociálisan rászoruló családok kedvenceit is támogatják, így az állatok nem kerülnek az utcára pénzhiány miatt, és egészségesen, biztonságban élvezhetik tovább szerető gazdijuk gondoskodását. Az Alapítvány hiszi, hogy ez nemcsak az állat, hanem sok esetben az egyedül élő, magányos gazdik segítése is egyúttal.

Fájdalmas és boldog pillanatok sokasága van már az Alapítvány munkatársai, önkéntesei életében. Hogy még több boldog történetet élhessenek meg, ahhoz az Önök segítségére is szükségük van!

Kérjük, támogassa adójának 1%-ával Elveszett Állatok Alapítvány közhasznú munkáját! Adószámunk: 18113633-1-41

Hozzászólások

Pin It on Pinterest