… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek Adásvételi szerződés – Mikor szükséges megkötni?

Adásvételi szerződés – Mikor szükséges megkötni?

Napjaink fogyasztói társadalmában gyakoriak az adásvételek, mivel az embereknek mindig újabb és újabb igényeik merülnek fel, melyeket vásárlással elégítenek ki. Az adásvételi szerződésről elsősorban gépjármű vagy ingatlan adásvétel juthat eszébe, mivel messze ezek a leggyakoribb és legnépszerűbb típusok. Pedig ezen a két helyzeten kívül még rengeteg esetben kötünk adásvételi szerződést. (x)

Cikkünkben kifejtjük az adásvételi szerződések lényegi elemeit, illetve megmutatjuk, mit tartalmazzon egy ilyen dokumentum. Írásunk végén alternatívát is kínálunk Önnek, hogy mindig hiteles és naprakész dokumentumot kaphasson az internetes minták bizonytalansága helyett.

Mi az adásvételi szerződés?

Az adásvételi szerződés lényegében egy, az eladó és a vevő közt létrejött írásbeli megállapodás arról, hogy az eladó valamely ingatlana vagy ingósága, az ellenérték megfizetését követően a vevő tulajdonába kerül. 

Ez alapján minden esetben, mikor valamilyen vagyontárgy tulajdonát átruházzuk, szerződést kellene írnunk. Amennyiben ezt elmulasztjuk, súlyos kockázatnak tesszük ki magunkat. Legyen szó autóról, lakásról, laptopról, telefonról, horgászbotról vagy használt bútorról, minden esetben szükségünk lehet erre a szerződésre. 

Miért írjunk adásvételi szerződést?

A fő indok a jogügylet tisztasága, illetve a később felmerülő vitás kérdések elkerülése. Előfordulhat, hogy az eladó elhallgat hibákat, vagy a vevő a később általa okozott kárt akarja visszahárítani a dolog korábbi tulajdonosára. Bármennyire is megbízhatónak tűnik az eladó vagy a vevő, az értékesítés mindenkinek üzlet, ennél fogva első sorban szerződés alapján érdemes eljárnunk. 

Ingatlan és gépjármű esetében írásbeli adásvételi szerződés hiányában a tulajdonosváltás nem is kerülhet hivatalosan bejegyzésre, éppen ezért, amennyiben ilyen jogügyletre készülünk, tulajdonítsunk kiemelt fontosságot az adásvételi szerződés meglétének és hitelességének.

Mit tartalmazzon egy adásvételi szerződés?

 • Az adásvételi szerződés tárgyát
 • Azon konkrét ingóság vagy ingatlan megnevezését, azonosításához szükséges adatait, amely a szerződésben gazdát cserél.
 • Az értéktárgy vételárát
 • Értjük ez alatt azt az összeget, amelyet a vevő a szerződés tárgya ellenében az eladónak megfizet.
 • A fizetés körülményeit 
 • Emellett a fizetés módját, banki tranzakció esetén az utaláshoz szükséges pontos adatokat, a kifizetés helyét és idejét.
 • Az átadás-átvétel kondícióit
 • A szerződésben szereplő értéktárgy birtokának átadásának ideje is legyen a szerződésben foglalt részletek között.
 • Jogi nyilatkozatokat 
 • Melyek a szerződéshez kapcsolódó egyéb kötelezettségeket taglalják, például tehermentességet, illetékfizetési kötelezettséget állapítanak meg.
 • A szerződés szereplőinek személyes adatait
 • A vevő és az eladó nevét, születési helyét és idejét, lakcímüket, személyazonosító okmány számukat, adószámukat, édesanyjuk nevét, és sajátkezű aláírásukat. 
 • Itt kiemelten fontos megjegyezni, hogy amennyiben bármely fél nevében meghatalmazott jár el, akkor is a szerződő fél adatai szükségesek az aláírást leszámítva. A meghatalmazás csatolása szükséges a szerződéshez érvényessége érdekében. 
 • A tanúkat
 • A szerződést két tanú jelenlétében szükséges aláírni, akik aláírásukkal hitelesítik a szerződő személyek kilétét. A szerződésben a tanúk személyes adataikat, nevüket és lakcímüket is rögzítik.

Szerzi segítség

Az adásvételi szerződés sikeressége sok apró részlet együttes fennállását igényli. Ebben segít Önnek a Szerzi platform: regisztrációt követően vegye igénybe adásvételi szerződés okosdokumentumaink egyikét, melyek segítségével garantáltan minőségi, naprakész, illetve hiteles okiratot kap kedvező áron.

 A Szerzinél megtalál többek között gépjárműre és ingóságra vonatkozó okosdokumentumot is, melyek segítségével Ön is beléphet a profi szerződők világába.

Amennyiben további segítségre volna szüksége adásvétel terén, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, akik készséggel rendelkezésére állnak bármilyen felmerülő kérdésében.

(PR cikk – hirdetés)

Hozzászólások

Pin It on Pinterest