… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A napenergia 3 legnagyobb előnye

A napenergia 3 legnagyobb előnye

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a napenergiára még valami megfoghatatlan, jövőbeli lehetőségként tekintettünk. Ma már úton-útfélen napelemekbe botlunk: a háztetőktől kezdve a napelemparkokig számos helyen szemmel látható, mennyire megnőtt e fenntartható energiaforrás népszerűsége. A technológia ma már elég fejlett ahhoz, hogy ne legyen okunk kételkedni abban, hogy a napenergiára megéri építeni. Ám ha lenne még benned egy kis halvány kétely, fusd át ezt a cikket – és lásd az energiaellátás napos oldalát!

1: A napenergia kimeríthetetlen energiaforrás

Kimeríthetjük a Föld összes bányáját, kisajtolhatjuk az összes kőolajat – a Nap akkor is sütni fog ránk, így napenergia is lesz. Aki napelem telepítésében gondolkodik, az egyértelműen a hosszú távú, biztos jövőbe fektet.

Bolygónkat óránként jóval több napenergia éri, mint amennyi szükséges lenne az egész világ éves energiaellátásához. Ez felfoghatatlan energiamennyiség: ha ennek csak töredékét képesek vagyunk felfogni és hasznosítani, már jó úton vagyunk egy fenntarthatóbb holnap felé.

2: Ingyenes, és az is marad

Ahogy az érzés sem kerül pénzbe, amikor a hosszú tél után végre újra a tavaszi nap melengeti az arcunkat, a hő-vagy áramellátásra használt napenergia is ingyenes, és korlátlanul rendelkezésre áll. Tény, hogy a hasznosításához szükséges napelem rendszer (napelem panel és inverter) első körben komolyabb kiadást jelent – ám ezt az összeget jelentősen lecsökkentjük, vagy akár le is nullázhatjuk a ma elérhető pályázatok segítségével. A kiadás ráadásul 8-10 év alatt, modern hőszivattyús házban már 6-7 év alatt megtérülhet.

3: Nem szennyezi a környezetet

Sokan tartanak az atomenergiától. Pedig gyakorlatilag az idő kezdete óta egy óriási atomreaktor működik a fejünk fölött, hiszen a napenergia a Napban folyamatosan végbemenő magfúzió során szabadul fel. Ez a forró, életet adó „reaktor” azonban nem hordozza magában egy végzetes baleset fenyegetését, és veszélyes hulladékot sem termel. Természetesen az elhasználódott szolárpanelekkel is körültekintően kell eljárni, ám alapanyagainak nagy része újrahasznosítható.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest