… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A nagy nyaralásdilemma: milyen játékokat vigyünk magunkkal? 

A nagy nyaralásdilemma: milyen játékokat vigyünk magunkkal? 

A gyerekek életében az év csúcseseménye a családi nyaralás, ennek izgalmával legfeljebb a karácsony tud vetekedni. Mégis amikor végre ott vagyunk, gyakran szembesülünk vele, hogy időről időre nehéz lekötni a lurkókat: hol az unatkozós időszakon kéne valahogy túllendülni, hol az okoz gondot, hogy miként kössük le a gyerek túlcsorduló energiáit. Legjobb tehát, ha mindkét opcióra tudatosan készülünk: vigyünk magunkkal olyan játékokat, amelyek segítenek kreatívan áthidalni ezeket a helyzeteket. Mivel a véges szállítási kapacitásra is gondolni kell, a játékválasztásnál lényeges szempont a kis súly és helyigény, illetve a sokrétű használhatóság, de persze jó, ha készülünk eszközt nem igénylő játékötletekkel is.

Labda minden mennyiségben és verzióban

A nyaralás elengedhetetlen kelléke a labda, amiből alapdarab a felfújható strandlabda, köszönhetően egyrészt minimális helyigényének, másrészt mert felnőttnek-gyereknek egyaránt élvezetes akár a parton, akár a vízben ütögetni. Amikor aztán menetrendszerűen ráunnak a gyerekek, számtalan további – szintén nem nagy helyigényű – labdajáték áll rendelkezésünkre, csak ki kell választani a gyermekünk és/vagy a család számára legvonzóbbat. 

Klasszikusnak számító sláger például a pelota, amivel már kisiskolás kortól vagy még hamarabb szívesen próbálkoznak a gyerekek, és egyúttal a nagyoknak és a felnőtteknek is teljes értékű szabadtéri szórakozást nyújt, akár vízben, akár vízparton vagy a nyaraló udvarán. Érdekes verzió a labdatrambulin, ami relatíve nagy hálós felületének köszönhetően a kicsiknek is könnyen sikerélményt nyújt, két szettel pedig akár hárman-négyen is játszhatják egyszerre. Eggyel nagyobbaknak való a hasonló elven működő catchball szett, ahol az elkapókorongot a tenyérre kell rögzíteni. Szintén nagyon szórakoztató a ragadós-öntapadós kesztyűvel játszható tenyérlabda is. 

Külön műfaj a labdák világában az úgynevezett labdazóna, amelyet páréves kisgyerekekkel rendkívül sokrétűen ki lehet használni egy nyaralás alkalmával is. Az egészen picire összehajtható, pillekönnyű szerkezetből egyetlen mozdulattal jókora szögletes kuckót varázsolhatunk, amit kint vagy bent egyaránt felállíthatunk, és akár így önmagában is megindulhat a ki-be kúszás-mászás, de tetszés szerint meg lehet tölteni például medencefeltöltő kislabdákkal vagy a gyermek kedvenc plüsseivel, a homokozókészlettel vagy más játékokkal, hogy meginduljon a kinti-benti foglalatosság. 

Vízparti és vizes játékok

A labdajátékok mellett klasszik vízparti elfoglaltság kicsiknek a homokvárépítés és társai. A homokozó játékok végtelen kínálatából külön figyelmet érdemel a környezettudatos technológiával készült Dantoy Blue Marine bio játékcsalád, melyek a tengerből begyűjtött elhasznált halászhálók, kötelek és egyéb feleslegessé vált műanyagok újrahasznosításával készülnek: az anyagokat tisztítás után extrudálják, granulátummá alakítják, majd ezekből készítik el a káros anyagoktól mentes, a tenger gyönyörű színeiben játszó játékokat: húzós kocsit, hajót, vízimalom készletet stb.

Benti játékok

Mindenképpen érdemes gondolni a rossz időre, illetve még inkább a csendespihenő idejére, amikor szeretnénk egy kis nyugalmat (mi sokkal inkább, mint örökmozgó gyerekeink). Ezért feltétlenül vigyünk magunkkal olyan játékokat, amelyekben a gyermek félórácskákra el tud mélyedni.

Ehhez hasznos mindenféle rajz- és kreatív eszköz: akár adhatunk feladatot is gyermekünknek, hogy rajzolja le/formázza meg a talált kagylót vagy a tengerparti látképet, fessen kavicsot vagy ragasszon kavicsképet. Ha több gyerekkel utazunk, rendezhetünk az elkészült alkotásokból kiállítást is, díjazva a legjobb a munkákat, és különösen klassz motiváció számukra, ha a versenybe mi magunk is beszállunk saját alkotásokkal.

Az aktív programok közti idők kitöltésére kiválóak a különböző egyszemélyes logikai játékok, kezdve a memóriakártyákkal és az összerakós logikai formákkal – ez utóbbiak utazás közben vagy akár a gyermek számára unalmas éttermi helyzetekben is előkaphatóak, hogy lekössék a figyelmét.

Remek logikai-stratégiai játék akár az egész család számára a Morphy logika, amelyben a cél minél több színes korongot összegyűjteni különböző szabályszerűségek alapján – nem is gondolnánk, az apró különbségek hogy megdolgoztatják nemcsak a kicsik, de a felnőttek agytekervényeit is! Kezdődhet a kihívás: kinek megy legjobban?

Hogy a nyaralás tényleg feledhetetlen közös családi élmény legyen, a strandolós-fagyizós-ócenáriumos programokon kívül érdemes néha lenyomni pár kör szórakoztató társasjátékot is, de legalább a gyerekseregnek vinni néhányat. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a kártyajátékok a klasszikus römitől és magyar kártyától az unón át az egyéb speciális kártyákig. Ilyenkor kerül elő a szintén klasszik Ki nevet a végén?, a torpedó, az amőba, a barkóba és az Activity, meg a Ki kicsoda? jellegű nyomozós partijátékok. A lényeg nem is az, hogy éppen melyiket vesszük elő, hanem hogy igazi jó kedvvel játsszuk őket, kicsik és nagyok közösen.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest