… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Hírek A menhelyi kutyák többsége emberi mulasztás miatt kerül a rendszerbe

A menhelyi kutyák többsége emberi mulasztás miatt kerül a rendszerbe

Idén is termékadománnyal és önkéntesekkel támogatja a MARS a hazai menhelyeket az állatok világnapja alkalmából

Az állatok világnapjáról minden év október 4-én emlékezünk meg annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás és az örökbefogadás fontosságára. A menhelyi kutyák túlnyomó többsége emberi mulasztás miatt kerül a rendszerbe, és csupán 8%-uknál vezethető ez vissza az állatok problémás viselkedésére. A túlterhelt menhelyeken sokféleképpen lehet segíteni, az egyik ilyen lehetőség az állatok örökbefogadása, amit azonban felelősen át kell gondolniuk a leendő gazdiknak. A Mars Magyarország ebben az évben is önkéntes munkával, valamint tárgyi adománnyal segíti több menhely működését is. 

Örökbefogadási lehetőségek

A Rex Alapítvány immáron 31 éve igyekszik szerető otthont találni a magukra hagyott állatok számára. Állandó tagjaiknak, valamint önkénteseiknek köszönhetően az elmúlt 3 évtized alatt több mint 10.000 állaton tudtak segíteni.  Az adatok szerint a legrövidebb időt azok az elveszett kutyák töltik a menhelyeken, akik mikrochippel vannak ellátva, mivel így könnyebb azonosítani gazdájukat. A végleg magukra hagyott állatok közül leggyakrabban kis vagy közepes méretű, inkább engedelmes természetű háziállatot választanak, ezzel szemben a legalacsonyabb esélyük az idős, beteg vagy nagytestű kutyáknak van az örökbefogadásra.

Mielőtt úgy döntesz, hogy örökbe fogadsz egy állatot, gondold át alaposan, mennyi időt tudsz rá fordítani és milyen mozgásformát tudsz számára biztosítani. Minden fajtának megvannak a maga egyedi tulajdonságai, ezért is érdemes átgondolnod, melyik fajtával illenél össze a legjobban. „Alapos önvizsgálatot kell végeznie annak, aki újdonsült gazdiként hosszú távra tervezi lekötni magát. Az örökbefogadónak a gondjaira bízott állat szakszerű ellátásáról folyamatosan gondoskodnia kell. Vállalnia kell az előírt állategészségügyi kötelezettségeket (rendszeres külső és belső parazitamentesítés, védőoltások beadatása stb.), valamint azt, hogy a kutya megbetegedése esetén haladéktalanul állatorvoshoz fordul – fejti ki Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója. 

Ideiglenes örökbefogadás 

Ha nem vagy biztos benne, hogy készen állsz egy kiskutyával járó felelősség vállalására, esetleg bizonytalan vagy a fajtát illetően, lehetőséged van ideiglenes gazdivá válni. Ezzel nem csak a saját, de a menhely helyzetét is megkönnyíted, valamint a szocializálatlan kutyáknak is segíthetsz, hiszen egyéni figyelmet és nevelést kapnak, ami segít nekik abban, hogy könnyebben találjanak új, állandó otthont. „Miután évről-évre országosan sajnos egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, minden menhelynek újabb örökbefogadási lehetőségeket kell felkínálnia. A Rex Kutyaotthon Alapítvány immár hagyományosan az év vége közeledtével idén is meghirdeti „négylábú szeretetfutár” elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy a menhelyi állatok melegséget vigyenek olyan magányosan élő, az ünnepeket egyedül töltő emberek életébe, akik szívesen befogadnának egy négylábú családtagot. Ez a lehetőség nagy segítség védenceink számára is, hisz a „négylábú szeretetfutár” akció révén az elmúlt 6 évben közel 180 állat talált szerető otthonra.” – meséli Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója.

A MARS jó példával jár elöl 

Ahhoz, hogy a menhelyek még sokáig el tudják látni feladatukat, a nagyvállalatok felelőssége és kötelessége is, hogy támogassák a magukra hagyott intézményeket. Emellett a társadalmi felelősségvállalás része az is, ha önkéntes munkával, vagy termékadománnyal segítik a menhelyek példaértékű munkáját. A MARS évek óta élen jár a menhelyek támogatásában: az idei évben, az állatok világnapja alkalmából a vállalat dolgozói több vidéki és Budapest környéki menhelyet is támogatnak önkéntesmunkával egybekötött termékadományozással. A kiválasztott hazai menhelyek összesen 118 000 adag állateledelt kapnak a cégtől, mely jelentős segítséget jelent számukra.

„Menhelyünk fenntartása, valamint egyéb állatvédelmi- és oktatási programjaink megvalósítása havi 10 millió forintos kiadást jelent. Az energiaárak hatszoros emelkedése és a fenntartási költségek drámai emelkedése olyan kihívást támaszt elénk, amelyet támogatóink segítsége nélkül nem tudnánk megoldani. A nehézségek ellenére álljuk a sarat. 2022-ben 350 állat került menhelyünkre, és naponta egy bajbajutott kutya kaphatott esélyt új életre. Ehhez a munkához a technikai feltételeken és 30 éves tapasztalatunkon túl a támogatóinktól kapott jóleső megerősítésére is szükségünk van. Hiszünk abban is, hogy missziónk leghatékonyabb tevékenysége a szemléletformálás, amelyet már gyermekkorban el kell kezdeni. Ennek szellemében építjük gőzerővel európai szinten is egyedülálló oktatóközpontunkat, a Felelős Állattartás Házát, ahol az ország minden részéből ide érkező látogatók megismerkedhetnek majd az állatokkal és szakszerű ellátásukkal” – zárja Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója. 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest